fbpx

Μέλι – Honung i Grekland

Loading...

Det här är tolfte delen i en artikelserie om det grekiska alfabetet. Du hittar alla publicerade artiklar här.

Μ. Μέλι, (Meli) är grekiskans ord för honung. vid sidan av olivolja och yoghurt är honung det livsmedel som tillmäts flest goda egenskaper i det grekiska köket. På tredje plats kommer yoghurt. De tre produkterna utgör grunden i den grekiska folkmedicinen och den viktigaste av dem är just honung. Honung är gudarnas föda.


Därför har jag stigit ned för att rädda dem ur egyptiernas våld och föra dem från det landet upp till ett gott och rymligt land, ett land som flyter av mjölk och honung” Så säger Moses när han ska föra ut judarna ur Egypten och bege sig till det heliga landet Israel. I den grekiska mytologin var bina budbärare från gudarna och honung en källa till visdom och poesi. Gudarna själva livnärde sig på nektar och vin.

De gamla grekerna

Aristoteles första bok, skriven för sisådär 2 300 år sedan, handlade om biodling. Han var en av Platons elever och skulle senare bli lärare åt Alexander den store. 

Hippokrates, den moderna medicinens fader, ordinerade honung som universalmedicin för behandling av bland annat feber och sårskador. Modern forskning har visat att Hippokrates 2 400 år gamla medicin faktiskt fungerar. Den har anti-bakteriella egenskaper och även om den inte är lika effektiv som antibiotika så finns det fördelar med att självmedicinera förkylningar, småsår och lätta brännskador med honung. Den är billig, nyttig och god.

Men om man blir riktigt sjuk ska man gå till doktorn, det finns mer effektiva behandlingar. Själv fick jag en gång nässpray med honung när jag drabbades av nästäppa på Kreta. Den var helt verkningslös och det var först när jag propsade på att få “riktig” medicin som nästäppan släppte sitt grepp. Dessvärre finns det många greker som tror mer på mammas huskurer än på doktorns ordinationer och att en del av dem äger apotek är rätt oroande.

Världens lyxigaste frukost, på Hanim i Chania, Lokal honung, hemgjorda marmelader och getsmör till brödet. Foto: John Göransson.

Det var egyptierna som lärde minoerna på Kreta biodling, ungefär 3 400 f. Kr. Därifrån spred det sig upp genom Grekland och ut i Europa.

Rena medicinen

Honung är bakteriedödande och biter också på en del svampar. Numera använder man honungsomslag inom vården vid svårläkta sår, liggsår och brännskador. Den bakteriedödande effekten beror på en synergieffekt mellan olika ämnen. Honung innehåller väteperoxid och fenoler som båda är bakteriedödande och läkande. Honung innehåller också så mycket socker att bakterier och svampar inte kan överleva i en honungsmiljö och dessutom gör honungens surhetsgrad gör att bakterier inte trivs. Honungens enzymer gynnar också läkningsprocessen genom att bidra till nybildning av vävnad.

1,4 miljoner bikupor

Det finns 1,4 miljoner bikupor i Grekland, det land i Europa som, näst Ungern, har flest bikupor per kvadratkilometer. Det finns flera undersökningar som visar att Grekland också har världens bästa honung, såväl sett till smak som till näringsinnehåll. Ändå exporterar Grekland väldigt lite honung och skälet är detsamma som för vinet: den är för dyr. På världsmarknaden kostar grekisk honung 4,50 euro per kilo, medan ungersk kostar under 2 euro. Visst är den grekiska bättre, men den stora prisskillnaden gör den svår att exportera.

Vi nöjer oss med att äta grekisk honung i Grekland och köper med oss några burkar hem efter varje besök. Vi brukar gå till onsdagsmarknaden i Chania och köpa enkilosdunkar av den berömda timjanshonungen för 9 euro. Den enklare blomhonungen kostar 7 euro och är också god, men inte lika god. Vi passerar ofta skyltar som annonserar om lokal honung när vi är ute och vandrar eller cyklar på landsbygden.

Här, mellan Rethymnon och sydkusten, passerar vi en av många gårdar som säljer honung. Foto: John Göransson.

Blommorna avgör smaken

Smaken och kvaliteten på honung avgörs av vilka växter bina hämtar sin nektar från. De mest prisade kvaliteterna är timjanhonung, som i princip bara finns på Kreta, och granhonung, som finns i Epirus i nordöst. En annan populär sort är kastanjehonung. Den minst prisade men väl så goda kommer från blandade blommor. Grekiska bin har en väldigt varierad flora att hämta nektar från och allt solljus gör tillgången på blommande växter stor.

Den grekiska gastronomin är full av honung. Till jul äter alla greker melomakarona, småkakor sprängfyllda med honung. Året runt äts yoghurt med honung, honungsglaserat lamm,  loukoumades… På vintern dricker man varmt kryddat vin, sötat med honung och inte minst rakomelo, raki sötad med honung.

Grannens hembakta julkakor. Melomakarona med mandel, Kourambites med florsocker, och chokladkakor med pistage. Yummy! Foto: John Göransson.

One thought on “Μέλι – Honung i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: