fbpx

Φακελάκι – Mutor i Grekland

Loading...

Φ. Φακελάκι (Fakekaki) betyder ordagrant ”litet kuvert”, men är också benämningen på de små och stora mutor som fungerar som smörjmedel i det grekiska samhället.


Som turist har du kanske hört talas om fakelakia, men förmodligen har du inte själv stött på fenomenet. Till skillnad från Egypten, där du knappt hinner av planet innan någon vill ha motsvarigheten ”backshish”, är fakelakia något man inte ber om öppet, framför allt inte utlänningar. Alla greker vet ändå när de ska betalas.

Fakelakia väl dokumenterat

Jag har själv aldrig betalat fakelakia, kanske har någon annan gjort det åt mig. Jag vet faktiskt inte. Det jag vet om fakelakia är sådant trovärdiga vänner har berättat för mig och sådant jag har läst om. Det är väl dokumenterat och det finns ingen anledning att betvivla eller förneka dess existens och inverkan på det grekiska samhället. Emmelanåt döms någon för att ta tagit emot mutor. Så sent som i september 2020 dömdes en hjärtkirurg i Aten för att ha tagit emot mutor av patienter.

Grekland är enligt Transparency international (2019) det femte mest korrupta landet i Västeuropa, . Minst korrupt är Danmark, följt av Finland, Sverige och Schweiz.

Vanligast i vården

Vanligast förekommande är systemet i den offentliga sjukvården, i myndigheter som hanterar bygglov och skattemyndighter. Du räcker över ett kuvert med pengar till doktorn för att gå före i operationskön, bli opererad och undersökt… kort sagt för att över huvud taget få adekvat vård. Som inneliggande patient betalar du fakelaki för rena bandage, sängkläder och kläder, mat, dryck, en hel och ren säng… kort sagt för att ha en dräglig sjukhusvistelse. Det är inte alls ovanligt att någon i familjen avsätts för att ta hand om den inneliggande. Hen tvättar kläder och sängkläder, hjälper till med hygienen, byter bandage, springer ärenden och, inte minst, förser läkaren med fakelakia. Det lönar sig ofta att ha en egen anhörig på plats, jämfört med att lägga pengar på alla fakelakia.

Köp ett körkort

Det är inte bara i sjukvården fakelakia förekommer. Vill du klara uppkörningen, skynda på bygglovsansökan, få ditt svartbygge godkänt, klara skattekontrollen, eller besiktningen? Betala fakelaki! Om du undrar varför det är så många trafikolyckor i Grekland är en delförklaring kanske att man kan betala för att klara sin uppkörning. Mellan 40 och 500 Euro kostar det, enligt Transparency International.

Vad betalade han för körkortet? Vanlig fråga i Grekland.

När krisen kom revs plåstret ganska brutalt av det här infekterade såret. Medierna i Grekland och omvärlden började rapportera om fenomenet, razzior genomfördes, det avkunnades till och med några domar. Men även om det finns tecken på att saker sakta blir bättre är fakelakia långtifrån historia.

Nyligen revs ett stort antal svartbyggda hus som i årtionden hade skymt den bysantinska stadsmuren i Chania. Foto: John Göransson.

Transparency international genomförde 2011 en stor intervjuundersökning, som publicerades 2012. I rapporten fanns en ”prislista” för fakelakia i Grekand. Siffrorna har alltså några år på nacken, men kan ändå ses som en indikation, eftersom krisen i landet då hade pågått i ett par år. Då var den genomsnittliga storleken på en falelaki 1 406 euro och bara 25 procent av de tillfrågade vägrade att betala. Sextio procent var övertygade om att offentliganställda missbrukade sin ställning för att skaffa egna fördelar och sidoinkomster

Prislista för fakelakia 2011

SektorTyp av tjänstFrån, €Till, €
Allmänn sjukvård Operation/Behandling10030000
Uppflyttad i kön3020000
SkattemyndighetHjälp i taxeringsärende10020000
Utfärdande av dokument151000
BygglovsmyndighetBygglov10020000
Göra svartbygge vitt2005000
Privat sjukvårdOperation/Behandling1507000
Provtagning30500
FordonKlara kontrollbesiktning20100
Klara körkortsprov40500

Kuverten i hiss-schaktet

Låt mig avsluta med en historia från ett sjukhus i Aten. När en av hissarna slutade fungera tillkallades en reparatör. Han klättrade ner i hisschaktet och sjönk ner till midjan i tomma vita kuvert. Läkarna hade gjort det till en vana att vittja kuverten i hissen och släppa ner kuverten i springan mellan hissgolvet och hissdörren.

Alla falelakia är inte mutor. Ordet används också när man talar om de kuvert med pengar som gästerna ger bort vid bröllop och dop.

4 reaktioner till “Φακελάκι – Mutor i Grekland

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: