fbpx

Epiphany – den grekiska trettondagen

Loading...
Loading...

Grekerna har en jultradition som vi saknar. Vår trettondag 6 januari är det i Grekland Epiphany, dagen då Johannes döparen döpte Jesus. Precis som i Sverige är det julens sista dag, men här är det en av de viktigaste. Denna dag ska vattnet välsignas. I Chania, och många andra städer, samlas tusentals människor i hamnen, som också är full av båtar. Ett podium är uppbyggt i ena ändan, dit anländer så småningom en procession från katedralen. Efter en kort mässa kastar prästen ett kors i vattnet, efter kastar sig ett antal tappra ungdomar. Den som lyckas få tag på korset hyllas som dagens hjälte och är välsignad hela året.

Det är också bra fart på restauranger och barer på trettondagen. Och dagen efter är det min namnsdag, så från tolvslaget blir det gärna lite extra firande! Sedan är julen slut och nästa stora fest är karnevalerna, som pågår fram till fastan, 40 dagar före påsk.

sdr
Kampen om korset, Epiphany 2018. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: