fbpx

Nyheter från Grekland vecka 7

Vi sammanfattar veckans viktigaste nyheter från Grekland. Inga djuplodande analyser och inget väder eller sport, såvida det inte har hänt något riktigt stort på de fronterna. Om vi redan har skrivit om saken länkar vi till artiklarna.


Veckans huvudnyhet

Hittills har ingen i Grekland drabbats av coronaviruset, däremot av en vanlig säsongsinfluensa, som hittills har skördat 53 dödsoffer. Skolor har stängt, myndigheterna har sent omsider uppmanat människor att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Andra nyheter

Flyktinglägret Moria

Läget i flyktinglägret Moria fortsätter att väcka uppmärksamhet, i synnerhet utanför Grekland. I veckan krävde FN:s flyktingorgan UNHCR

att Grekland agerar, eftersom risken för epidemier är överhängande i det kraftigt överbefolkade lägret. Greklands migrationsminister Notis Mitarakis sade att byggandet av nya mottagningscentra kommer att påbörjas i mars, för att står färdiga till sommaren. Flyktingarna, de flesta afghaner, fortsätter att strömma in. The Guardian har en ny podcast som handlar om Moria. Vi skrev en artikel i förra veckan.

Slutet för plastpåsarna

Färre påsar lämnar butikerna. Foto: John Göransson.

Plastpåsarna, som nyligen var den vanligaste synen i Grekland, är på reträtt. Beslutet att tvinga butikerna att ta betalt för plastpåsarna har minskat användningen med 98,6% på tre år. Det innebär att förbrukningen minskade från 167 plastpåsar per år till 2. I stället köpte grekerna 17 miljoner återanvändbara påsar och använde 37 miljoner biologiskt nedbrytbara påsar, enligt en rapport från undersökningsföretaget IELKA. (Kom ihåg att de flesta i Grekland inte kan spola ner toalettpappret, utan lägger det i påsar i soptunnan.)

Booking.com

Ekonomi

Tillväxten bromsar

Tillväxten i den grekiska ekonomin bromsar upp och i januari försvann drygt 17 000 fler jobb än det tillkom, enligt regeringen. Minskningen syns framför allt i den privata sektorn.

Statliga företag kostar miljarder

Fem av Grekland statliga företag tynger ekonomin med skulder på tre miljarder euro. De är Larco, en av Europas största nickelproducenter, Skaramanga Shipyards, Greklands Rymdindustriföretag EAV, fordonstillverkaren ELVO och det grekiska postföretaget ELTA.

I en artikel i Ekathimerini kan vi läsa om hur dessa illa ledda företag gräver ett allt djupare hål i den grekiska ekonomin, trots statliga subventioner och allmänt positiv särbehandling.

Rekordlåga räntor

Historiskt låga räntor noterades för de grekiska tioåriga statsobligationerna, som på torsdagen gick under 0,9 procent. Nedgången beror dels på ett ökat förtroende för Greklands ekonomi och politik, dels på att räntorna faller på hela världsmarknaden, när investerarna skiftar fokus från aktier till obligationer. Oavsett vilket så skapar de låga räntorna utrymme i den grekiska statsbudgeten.

Turism och resor

Santorini drabbat av Coronaviruset

Enligt Euronews har framför allt Santorini drabbats hårt av Coronaviruset. 90 procent av alla kineser som kommer till Grekland besöker ön och nu strömmar avbokningarna in, både från kineser som inte får lämna hemlandet och från andra som är rädda att smittas av kineser. På fredagen gick turistminister Haris Theocharis ut och försäkrade att viruset kommer att ha ”ingen eller liten” påverkan på turistsäsongen. Grekland räknar fortfarande med att ta emot en halv miljon kinesiska turister under 2019, hävdade han.

Nytt flygplan, ny design. Foto: Aegean Airlines.

Aegean i ny kostym

Det grekiska flygbolaget Aegean presenterade sin nya logotyp i veckan och berättade samtidigt att bolaget har just fått leverans av tre nya flygplan av typen Airbus A320 Neo. Det är de första av de 46 Airbusplan som ska förnya flygplansflottan fram till 2025.

Väder

En ny kallfront har dragit in över Grekland, som har haft en osedvanligt tuff vinter med regn, snö och hårda vindar. Landet fick ett par dagars andrum, men nu är kylan och blåsten tillbaka. Vädret förväntas bli bättre igen till helgen.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: