fbpx

Turkisk tillbyggnad

Loading...

Huset på bilden ovan är byggt av venetianarna, det är omkring 700 år gammalt. Överbyggnaden av trä är däremot byggd av den turk som flyttade in i det när det Ottomanska imperiet hade tagit makten på Kreta 1645.

Många venetianska hus fick sådana överbyggnader och det sägs ha två orsaker. Den ena att husen blev svalare med luftspalten mellan de tjocka stenväggarna och träfasaden. Det andra att de turkiska damerna, som inte fick gå ut ensamma, kunde stå i fönstret och titta ut, utan att bli sedda från gatan. I dag är huset på bilden, som ligger på Theotokopoulou, ett charmigt litet hotell.

Kyrkan på bilden här nedanför är byggd för drygt 400 år sedan, runt 1630. Den heter S:t Rocco, ligger vid Splanziatorget i Chania och byggdes också av venetianerna. Nu pågår renovering, både de muslimska ottomanerna och de ortodoxa grekerna har struntat i den gamla katolska kyrkan.

S:t Roccokyrkan i Chania. Foto: John Göransson.

2 thoughts on “Turkisk tillbyggnad

 • 15 februari, 2020 kl. 10:44
  Permalänk

  Är trät på överbyggnaden så stiliserat? Det ser lite underligt ut.

  Svar
  • 22 februari, 2020 kl. 12:31
   Permalänk

   Det är fotot som är manipulerat.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: