fbpx

Kan Grekland bli ett vinterresmål?

Loading...
Loading...

Plötsligt fylls den annars vintertomma Zambeliougränden i Chania av tysktalande turister, anförda av guider. Trots att det är mitten på december känns det som i juni, med undantag för den låga temperaturen och alla nerdragna jalusier. När jag efter en halvtimme kommer tillbaka efter min shoppingrunda är alla turister spårlöst försvunna. Det är lika tyst och ödsligt som det brukar vara så här års och det känns overkligt att det alldeles nyss var fullt av folk här. Var kom de ifrån? Vart tog de vägen?


Lagom till Grekland All Exclusives tvåårsjubileum har vi uppdaterat och redigerat de första artiklarna, som publicerades i mars 2018. Detta är en sammanslagning av tre artiklar som handlar om vinterturism. I stort sett allt i den är lika aktuellt i dag, det som inte har det har fått en kommentar.

Jag frågar min granne, som har en souvenirbutik i hamnen, om han vet var turisterna kom ifrån. Han tror att det är någon tysk chartergrupp som har bussats hit från Heraklion. Jag kollar upp saken och får efter mycket letande veta att det är ett privat initiativ.  En turkisk och en grekisk entreprenör har genom ett samarbete med Aegean Airlines bestämt sig för att locka 50 000 tyskar och schweizare på vinterresor till Heraklion. En titt i flygstatistiken visar att det åtminstone går hyfsat. I januari 2017 landade 771 utlänningar på Heraklions flygplats, i januari i år var det 5 919, Det motsvarar ett fullsatt plan om dagen.

Uppdatering 2020

Satsningen kom tydligen av sig. Antalet utländska turister till Heraklion minskade med 84% under perioden november 2019 – februari 2020, jämfört med samma period ett år tidigare.

Massor att göra på vintern

Alla som har besökt Grekland på vintern kan vittna om att det finns massor av saker att göra. I norr kan man åka skidor, i söder kan man besöka Knossos utan att trängas. Det firas påsk, jul, nyår, trettondag, karneval, samt ett gäng lokala skyddshelgon. Plötsligt kan en kvarter eller en gata bestämma sig för att ha fest. Bord dukas upp, grillarna tänds, en DJ spelar musik. Alla är välkomna. Jag har firat jul på Kreta sju gånger och påsk två gånger. Jag kommer att göra det igen.

Visst, det kan vara kallt, regnigt och blåsigt. Men så kommer solen fram och vinden mojnar. Uteserveringarna fylls av människor som, precis som vårdagar i Sverige, sitter med näsan vänd mot solen. Det som är mest irriterande med julen i Grekland är att butikerna är stängda så många dagar. En jul fick vi vänta i tre dagar innan vi kunde köpa skor som höll oss torra. Tänk dig att gå med blöta skor i kylan i tre dagar.

IMG_20171224_110034-EFFECTS (1)
Molnen spricker upp, himlen speglas i den regnvåta kajen. Foto: John Göransson

Turistindustrin har stängt

Det enda som inte är igång är turistindustrin. Turistorterna längs kusterna har gått i ide. Inne i städerna har turistfällorna och de flesta souvenirbutikerna dragit ner jalusierna mellan november och april. På stränderna badar bara det där tuffa pensionärsgänget som tar ett dopp varje morgon. De bor i kvartet, så de ingår inte i turiststatistiken.

På kvällar och nätter fylls de barer och restauranger som har öppet. Det är en annan stämning nu. Som en grekisk vän sade: ”Nu är det bara vi.” De enstaka turister som dyker upp är givetvis hjärtligt välkomna. Alla vet att vi inte har kommit för att ligga på en solstol. Vi har ansträngt oss för att komma just hit, så vi förtjänar att bli väl omhändertagna!

När man har upplevt Grekland ”off season” så är det lätt att tänka att det vore bra att sprida ut turisterna lite. I stället för galenskapen juli-augusti och vinterdvalan november-mars kanske man kunde skapa ett jämnare inflöde? Om inte annat så är det slöseri med resurser att hotell, restauranger och butiker står tomma fem månader om året. Att hundratusentals människor är arbetslösa varje vinter, medan de har svårt att hitta bostad på sommaren. Vi pratar om en säsongsbunden industri som svarar för en femtedel av alla Greklands arbetstillfällen.

Många vackra ord

Det tycker den grekiska regeringen också. Eller rättare sagt: den säger att den tycker det. De senaste månaderna har det gjorts utspel. Under rubriken ”Turism 365 dagar om året” deltar Kreta och Rhodos i ett av regeringen initierat pilotprojekt, som ska sträcka sig 2018–2019. Jag läser om saken i Chaniotika Nea, som citerar turistminister Angeliki Chondromatidou (jag har låtit Google Translate översätta):

”Kreta och Rhodos är mogna för att bli turistmål 365 dagar om året. Ramen för samarbetet mellan ministeriet, regionerna, turistbyråerna och den privata sektorn är utmärkt och vi anser att det är dags att presentera de två öarna över hela turistmarknaden som öppna året runt. Med regionguvernören arbetar vi mycket nära regionen, turistbyråerna visar Kreta som den enda destinationen 365 dagar om året för att lyfta fram sina tematiska konkurrensfördelar som utvecklas till bland annat unika sportupplevelser. Kreta är mycket moget för att uppnå detta och det är därför vi för närvarande genomför specifika möten med aktörerna i regionen som strävar efter 2018–2019 för att lämna Kreta ”öppet” året runt.”

Vad säger hon? Ingenting. Vad lovar hon? Ingenting. Samråd, möten… Vad tror jag resultatet blir? Ingenting. Varför gör hon det? Det är hennes jobb. Ingen förväntar sig att hon faktiskt ska leverera något.

Uppdatering februari 2020

Nu har vi facit och vi fick rätt. Vinterturismen till Kreta och Rhodos föll kraftigt både 2018 och 2019.

Privata initiativ

Det privata initiativet som beskrivs i inledningen ser däremot ut att kunna lyckas. Det är uppenbart att hotellägare, flygbolag och researrangörer har andra drivkrafter än grekiska ministrar.

Uppdatering februari 2020

Det framstår i dag som uppenbart att det är helt fel att sätta Kreta och andra sommarresmål i fokus när man satsar på vinterturism. Det tycks den nya regeringen ha insett.

Vintertomma gränder. Foto: John Göransson

De hårda siffrorna

Den bistra verkligheten, uttryckt i siffror från Kreta (som har klimatmässigt bäst förutsättningar att bli ett vinterturistmål)

 • Totalt landade 4,3 miljoner utländska besökare på Kretas tre flygplatser förra året.
 • 2,4 miljoner, eller 56 procent, valde att komma under juni, juli eller augusti. Oräknat de omkring 200 000 som kom med färja eller kryssningsfartyg.
 • I december, januari och februari landade 16 796 utländska resenärer på Kreta. Det är 3 promille av totalen (De tyskar och schweizare jag skriver om är inkluderade).
 • Det kom alltså 144 gånger fler turister på Kreta på sommaren än på vintern (kryssningsresenärerna oräknade).
 • På sommaren landade i genomsnitt drygt 26 000 utländska besökare på Kreta varje dag.
 • På vintern landade i genomsnitt 187 utländska besökare på Kreta varje dag.

Det är lång väg att vandra innan Grekland blir ens i närheten av att kunna kallas ett vinterturistmål. Så det är dags att börja vandra.

Uppdatering februari 2020

Det har börjat röra på sig. Turiststatistiken visar att antalet besökare är i stort sett oförändrat under vår och sommar, medan det ökar kraftigt höst och vinter.

Ökningen har ingenting med Kreta att göra, tvärtom har vinterturismen dit minskat dramatiskt. De senaste vintrarnas katastrofväder har skadskjutit ön som vinterresmål för lång tid framåt,

Vad kan göras?

Varför kommer bara några promille av turisterna till Grekland på vintern, om det nu är så bra? Det finns flera orsaker. Låt oss följa den kedja av aktörer och förhållanden som har avgörande inflytande över var turisterna hamnar.

 • Turisterna själva. Våra önskemål, ekonomiska förutsättningar, möjligheter till ledighet med mera avgör vart vi väljer att åka
 • Vädret. Har mycket stor betydelse när vi väljer resmål
 • Transporterna. Finns det ens möjlighet att ta sig till resmålet? Om det går, hur dyrt och bökigt är det?
 • Servicen. Finns det hotell, restauranger, barer, sevärdheter och aktiviteter på resmålet?
 • Konkurrensen. Vart kan man åka i stället?
SAMSUNG CSC
I november har det mesta stängt i turistområdena. Foto: John Göransson.
SAMSUNG CSC
Dykcentret och biluthyrningen har också stängt. Foto: John Göransson

Turisterna

Väljer framför allt Grekland för sol och stränder. Det finns det massor av undersökningar som visar och verkligheten talar sitt tydliga språk. I Grekland lägger vi sommarsemestern. På vintern vill vi ha sol och värme, eller åka skidor. Den vanligaste frågan jag får när jag berättar att jag har varit på Kreta över jul är ”Hur var vädret?” Jag svarar alltid ”Bättre än här – tror jag”. Ska man åka till Kreta på vintern får man inte bry sig för mycket om vädret. Det kan vara bra, det kan vara förskräckligt.

Förslag till åtgärder

 • Satsa på stadsturism. Greklands många vackra städer är bättre när det inte är 35 grader varmt. Rusta upp de historiska stadskärnorna och kasta ut det mest smaklösa. Aten behöver verkligen städas, på många sätt. Thessaloniki är ett föredöme! Se till att fler historiska stadsdelar, som gamla stan i Chania, hamnar på Unescos Världsarvslista. Det borde vara lätt ordnat, det handlar mest om att städa och att göra dem bilfria. Om Italiens medeltida stadskärnor kan vara bilfria så kan grekiska medeltida stadskärnor också vara det. Målsättningen ska vara att locka korttidsturister, som vill ha kultur, historia, god mat, nattliv och lite lyx. Sluta tjafsa om öppettider. Om allt har stängt på söndagar blir weekendresor ganska meningslösa.
 • Satsa på vintersport. Investera i liftanläggningar i norr, dra världscuptävlingar till Grekland. Utförsåkare är en mycket köpstark grupp.
 • Satsa på naturturism och vandrare. Det är betydligt behagligare att vandra i 15 graders värme än 35. Dessutom finns det gott om vatten på vintern, då stora delar av Grekland är som grönast. Här skulle Grekland kunna lära sig mycket av de nordiska länderna.
 • Satsa på religiös turism. Grekland är den ortodoxa kyrkans vagga. De många kyrkorna (den äldsta är från 306 e kr), klostren och det bysantiska imperiets historia kan locka många av kyrkans 250 miljoner medlemmar.
 • Satsa på konferensresenärer. Gör om vintertomma hotell till konferensanläggningar. Locka kongresser, symposier, mässor och utställningar.
 • Satsa på agroturism. Vingårdar och andra jordbruk går på sparlåga på vintrarna. Med förmånliga krediter och skattestimulanser kan bönderna ordna inkvartering på sina gårdar. Titta hur de gör i Spanien, Italien och Portugal!

Vädret

Det är med vädret som i Sverige. Skillnaden är stor mellan nord och syd. I norr blir det snö och kallt på vintern, i söder regnar och blåser det. Ibland snöar det i söder också – förra vintern snöade det i Chania. Hela Grekland får en stor del av sin årsnederbörd på vintern och det kan blåsa så mycket att det gränsar till naturkatstrof. De flesta tycker det är för kallt i havet. Visst, solen och värmen kan komma när som helst, men det finns inga garantier.

Det går inte att göra något åt vädret. Därför måste Grekland satsa på att hitta resenärer som vill annat än att ligga på stränder eller vid pooler. Se ovanstående lista.

Uppdatering februari 2020

Under de två vintrar som har förflutit sedan artikeln skrevs har stormar och skyfall dragit fram över Grekland som har stoppat flyg, båt och vägtrafiken och skapat många andra problem. Klimatkrisen kommer troligen att förstora problemen ytterligare, så vädret kommer att fortsätta vara en försvårande faktor.

received_10214752591989007
Karneval i Retymnon 2018. Snart börjar fastan. Foto: Jonatan Göransson

Transportmöjligheterna

Vinterturister är aktiva, intresserade och ofta köpstarka. De har för det mesta ont om tid, så det måste flyta. Under en båtluff på sommaren funkar det att vänta i tre dagar på båten. På en långweekend är det otänkbart.

Det går bara ett par direktflyg i veckan från Sverige, till Aten och Thessaloniki. Trots att bara tre promille av alla utlänningar som landar på Kreta gör det på vintern så är det rätt fullt på planen (vi har firat jul på Kreta nio gånger så vi vet). På vintern landar det bara fyra plan om dagen på Chanias flygplats, alla är inrikes (tre från Aten och ett från Thessaloniki). På sommaren landar det varje dag omkring 30 plan på Chanias flygplats, huvuddelen är Charter och lågprisflyg från Europa. Båtluffa på vintern – glöm det om du inte har väldigt gott om tid, starka nerver och saknar anlag för sjösjuka.

Förslag till åtgärder

 • Ändra flygskatter och andra avgifter så att det blir lite dyrare att landa i högsäsong och gratis i lågsäsong. Samma pengar in, men stor skillnad för flygbolagen.
 • Samarbeta med inrikesflyget om att ta fram ett inrikes flygluffarkort för lågsäsongen. Sådana finns i många andra länder, exempelvis Norge.

Uppdatering februari 2020

En ny punkt på listan: Satsa på tågen! Det går tåg från Thessaloniki och Aten direkt till många av Greklands bästa skidbackar och vandringsleder. Med dagens klimatdebatt borde det vara en konkurrensfördel.

Servicen

På turistorterna ligger allt i princip nere på vintern. Kreta har inga skidliftar eller hotell i bergen. Det fanns en skidanläggning på Mount Ida, men den har stängt. Många andra aktiviteter, som båtutflykter, vingårdar och annat, tar också ledigt på vintern. Detta är inga problem i dagsläget, den service som finns räcker gott och väl för att ta hand om de turister som kommer. Skidorter finns däremot i norra Grekland.

SAMSUNG CSC
Julafton 2017. Foto: John Göransson

Förslag till åtgärder

 • Sluta oroa er för servicen. Om turisterna kommer på vintern så kommer hotell och restauranger att vara öppna. Redan i dag finns en stor överkapacitet på vintern, trots att det mesta är stängt. Det är inte där skon klämmer. Vi har flera gånger varit de enda gästerna på vinteröppna hotell. Det dröjer innan det blir fullt.
 • Försök att sudda ut gränsen mellan ”turistställen” och resten. Exempel: låt språkstudenter översätta restaurangmenyer. Ta fram en enkel dekal med texten ”We are Greek but we speak English” som restaurang- och barägare kan sätta på dörren.
 • Ta bort hotellskatten på vintern. Och sänk arbetsgivaravgifterna i besöksnäringen. (det jämnar ut sig, eftersom många går på a-kassa på vintern).
 • Gör karnevaler, festivaler och helgfiranden som äger rum i Grekland mer tillgängliga för turister. Tona ner kyrkan, tona upp festen! Visst är den grekiska påsken härlig. Men om man kommer som turist och inte är ortodox eller känner folk på platsen blir det som att hamna i Örebro på julafton.

Konkurrensen

På vintern går charterplanen till Thailand, Dubai, Sydafrika, Kanarieöarna, Västindien och Alperna. Där är det full fart. Charterindustrin förfogar över ett begränsat antal flygplan, som dirigeras till de mest lättsålda resmålen för respektive säsong. Varje år reser omkring 350 000 svenskar till Thailand, de allra flesta på vintern. På Kanarieöarna satsar man numera hårt på ökad sommarturism, eftersom kapaciteten på vintern är så hårt ansträngd.

Förslag till åtgärder

 • Bjud ner journalister och influencers till Grekland på vintern. Ordna rundresor, bjud till lite! Det publiken inte vet, det finns inte.
 • Strunta i mässor och andra jippon utanför Grekland. Vinterturister lockar man inte genom att bygga montrar i mässhallar och dela ut broschyrer till de redan frälsta.
 • Producera bra videofilmer med fokus på vinterturism.

Uppdatering februari 2020

Debatten om klimatet har fått många att avstå från långresor. Det kommer tyvärr inte att hjälpa Grekland, eftersom de länder som ökar sitt resande mest (Kina, Sydkorea, Indien, USA…) ligger långt från Grekland.

Den nya regeringen satsar hårt på att göra Grekland till ett året runt-resmål och turistministern Harry Theoharis talar gärna om vandring, paddling och andra aktiviteter utanför högsäsong. Däremot verkar de gamla planerna på ett grekiskt sportlov ha lagts på is.

SAMSUNG CSC
Julafton 2016. Foto: John Göransson

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: