fbpx

Nyheter från Grekland vecka 8

Loading...
Loading...

Vi sammanfattar veckans viktigaste nyheter från Grekland. Inga djuplodande analyser och inget väder eller sport, såvida det inte har hänt något riktigt stort på de fronterna. Om vi redan har skrivit om saken länkar vi till artiklarna, de länkarna är markerade med fetstil.

Veckans huvudnyhet

En vanlig dag i Aten. I tisdags var det mycket värre. Foto: John Göransson.

Den ett dygn långa strejken på tisdagen skapade kaos, framför allt i Aten, där kollektivtrafiken stod stilla på grund av både annonserade strejker och spontana olagliga aktioner. Vägtrafiken stod också stilla en stor del av dagen, på grund av strejkerna och flera protestmarscher genom staden, trots att polisen lätt bilarna använda bussfilerna. De strejkande protesterade mot en pensionsreform och mot den liberalkonservativa regeringen, som nu har lovat att vidta åtgärder för att förhindra att kollektivtrafiken stannar på grund av olagliga aktioner.

Andra nyheter

Friserna fattas. Foto: John Göransson.

Debatten marmorfriserna från Parthenon, kallade The Elgin Marbles, har blossat upp igen. De finns sedan drygt 200 år i Storbritannien och är utställda på British Museum. De fördes ut av Lord Elgin när Grekland fortfarande var en del av det Ottomanska imperiet. Det är förhandlingarna mellan Storbritannien och EU som har fört upp marmorfrisen på agendan igen. eftersom Grekland, Italien och Cypern har krävt att få tillbaka sina kulturföremål från Britterna för att skriva under ett frihandelsavtal.

Ekonomi

En rapport från den grekiska statistikmyndigheten ELSAT visar att de grekiska medelinkomsttagarnas levnadsstandard har försämrats med minst 30 procent, jämfört med åren före krisen. Siffrorna, som är från 2018, visar att medelklassen utgör 54 procent av hushållen och svarar för 51 procent av skatteintäkterna. Mellan 2009 och 2018 ökade deras genomsnittliga skatter från 19.till 27.9 procent.

De grekiska huspriserna är nu uppe på sin högsta nivå sedan 2006, enligt Bank of Greece. Det innebär att priserna är återställda efter det ras som kom med krisen. Mellan 2009 och 2017 föll priserna i Aten med 44 procent och i Thessaloniki med 48 procent,

Miljö

Greklands största oljeföretag Hellenic Petroleum ska bygga och driva en solenergianläggning i norra Grekland med en effekt på 204 Megawatt. Grekland får i dag bara knappt 20 procent av sin energi från förnybara källor, men målet är att komma upp i 35 procent till år 2030.

Turism och resor

Nu har Bank of Greece släppt preliminära siffror om turismen för helåret 2019 och det är, som vi har berättat tidigare, bra siffror. De direkta intäkterna från turism uppgick till 18,15 miljarder euro, jämfört med 16,08 euro 2018 och 14,63 miljarder 2017. Den bästa nyheten var att intäkterna ökade med totalt 12,8 procent, medan antalet utländska turister bara ökade med 4,1 procent. Prognosen för 2020 är mer försiktig, på grund av Coronaviruset. SARS-virusets utbrott 2000 ledde till en stor nergång för turismsektorn i hela världen och det finns anledning att frukta en upprepning.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: