fbpx

Researrangörer och flygbolag erbjuder gratis omboknking

Loading...
Loading...

Det här är den dagliga uppdateringen om coronavisruset, från grekiskt perspektiv. Bakgrund och svar på frågor hittar du här. Du kan också besvara frågorna i vår enkät om hur coronaviruset påverkar dina resplaner.

På fredagen konstaterades 14 nya fall av Coronavirus i Grekland, som nu är uppe i 46 smittade. Greklands regering diskuterar nu olika sätt att hjälpa företag som indirekt drabbas av virusutbrottet, som hotar att lägga sordin på det viktiga grekiska påskfirandet. Och nu börjar researrangörerna lätta på avboknignsreglerna.

Elva av de nya smittade var med på samma buss som ”Patient 9”, som nyligen kom hem från en pilgrimsresa till Egypten. Bussresan kommer att bli historisk, eftersom den hittills ligger bakom mer än två tredjedelar av det totala antalet fall. Samtliga finns i området runt Patras Västra Grekland

Hälsoexperter i Grekland utesluter inte möjligheten att viruset redan har spritts till andre andra delar av landet och att vi kommer att se en våg av nya fall de närmaste veckorna.

Statliga stödpaket

Greklands regering diskuterar nu åtgärder för att hjälpa företag som indirekt drabbas av virusutbrottet, bland annat genom möjligheter att skjuta upp momsinbetalningar och ersätta företag, exempelvis biografer och teatrar, om de tvingas hålla stängt.

Som reaktion på de många avbokningarna har turistminister Haris Theocharis och finansminister Christos Staikouras vid ett möte med den grekiska turistindustrins branschorganisation SETE förberett ett stödpaket för att hjälpa turistindustrin. Bland förslagen finns uppskjutna betalningar av skatter och arbetsgivaravgifter, möjliga skattelättnader och mer flexibla betalningar av bankkrediter.

Ekathimerini uppger att källor rapporterat att regeringens plan är att agera direkt efter mötet mellan EU-ländernas finansministrar i Eurogroup, som hålls 16 mars. Vid mötet väntas beslut om tillfälliga avsteg från EU:s regler om finanspolitik, för att ge medlemsländerna möjlighet att hjälpa företagen att övervintra virusutbrottet.

Så här brukar det se ut i saluhallarna inför påsken. I år kan det bli tomt. Foto: John Göransson. (Filmen är från nyårsafton 2018)

Grekland befinner sig just nu mitt i fasteperioden, då aktiviteten i besökssektorn normalt är låg. Men om situationen inte har ändrats innan den grekiska påsken, som börjar 18 april, kommer det att få svåra konsekvenser. Den ortodoxa påsken är, som julen i Skandinavien, en period när grekerna gör av med väldigt mycket pengar på mat, dryck, presenter och annat. Många passar också på att resa bort, eftersom det är skollov.

Nu lättar avbokningsreglerna

Både Ving och Apollo har lanserat nya kampanjer för att få kunder att våga boka resor, liksom flygbolagen Norwegian och SAS.

Den som bokar en charterresa via Ving med avresa före den 1 november får gratis av- och ombokning fram till 30 dagar före avresa. Alla som bokar en charterresa inom Europa med Apollo under mars får göra en gratis ombokning fram till 14 dagar före resan. Norwegian har gratis ombokning av biljetter köpta mellan den 6 och den 19 mars för flygningar mellan den 7 mars och den 31 augusti. SAS har gratis ombokning för resor köpta den 5-19 mars för flygningar till och med den sista augusti.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: