fbpx

Nyheter och tankar om coronaviruset

Den här artikeln handlar huvudsakligen om coronaviruset. En uppdatering av situationen kring gränskonflikten finns här. Här finns mer fakta, samt frågor och svar om coronaviruset.

På ena sidan en gränskonflikt med den gamla arvfienden Turkiet, som inte visar några tecken på ljusning. På den andra ett virus som hotar turismen, den sektor som har hållit landet hjälpligt flytande sedan juntan kastades ut 1974. Det ser ut som om 2020 kan bli ett nytt 2015. Låt oss hoppas att det inte blir så.

Tillbakablick på 2015

I slutet av 2014 kom Syriza till makten med löftet att sätta stopp för åtstramningspolitiken. Samtidigt vällde hundratusentals syriska flyktingar in i landet.

Flyktingarna kunde den gången snabbt transporteras vidare till andra EU-länder och 2016 skrevs ett avtal med Turkiet som stoppade flyktingströmmen.

Booking.com

Värre var det med krisen. Syrizas bluff eller naivitet ledde till en meningslös folkomröstning som kostade många miljarder Euro och tvingade fram krisåtgärder som var mycket mer omfattande än vad tidigare regeringar hade gått med på.

Men sedan vände det. Grekerna bet ihop och kämpade. Sakta blev ekonomin bättre. En stark konjunktur i omvärlden hjälpte till, men mest var det grekernas egna umbäranden och hårda slit som ledde till att landet 22 juni 2018 tog sitt sista nödlån. Nu kunde landet låna på den öppna marknaden, till allt lägre ränta. Börsen steg, arbetslösheten sjönk, intäkterna från turismen ökade tvåsiffrigt varje år. Grekerna andades ut. De var fortfarande fattiga, men hoppet var tillbaka.

Så blev det 2020

Sen hände det. Först coronaviruset, som ingen till att börja med kunde förutse effekten av. Sedan meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att han öppnade gränsen mot EU.

Hittills har 73 fall av coronavirrus rapporterats i grekland, en ökning med sju på ett dygn. I Sverige är det nu över 200 smittade. Inga dödsfall har inträffat i något av länderna.

I en den här artikeln berättar vi mer om gränskonflikten.

Människor är rädda

Coronaviruset har, enligt se senaste rapporterna, slagit hårt mot turistindustrin. Det handlar inte om att människor är rädda att åka till Grekland, de är helt enkelt rädda att resa över huvud taget. Medierna i Grekland berättar om halvtomma hotell, avbokningar och uteblivna betalningar från researrangörerna för redan bokade hotellrum.

Greklands regering beslutade på söndagen att alla sportevenemang tills vidare ska genomföras utan publik. Flera konferenser, mässor och andra evenemang är inställda. I Aten är bokningsgraden på många hotell nere på 20 procent.

Nu hoppas Grekland att EU ska lätta på budgetreglerna för medlemsnationerna och skjuta till pengar, så att staten kan gå in och stötta de drabbade företagen. Det kommer troligen att bli så, EU har inget annat val. Det innebär i praktiken att Grekland åter måste ge upp sitt ekonomiska oberoende. Besluten väntas EU-ländernas finansministrar håller telekonferens 16 mars.

Vad svenska medier missar

Grekland fortfarande säkert

  • Mycket fokus i svenska medier ligger på att berätta om hur coronaviruset hotar ekonomin. Mer fokus borde ligga på att prata om vad vi faktiskt kan göra, utan att öka smittspridningen.
  • UD har hittills avrått svenskar från att resa till: Kina, Iran, två provinser i Sydkorea och 13 provinser i norra Italien. Grekland har hittills bättre kontroll på smittan än Sverige. Att resa från Sverige till Grekland torde inte öka smittspridningen mer än at ta tåget från Stockholm till Katrineholm, snarare tvärtom Det vore välkommet med en artikel med titeln: ”Hit kan du fortfarande åka”.
  • Risken att dö av coronavirus är mycket liten om man inte tillhör någon av riskgrupperna.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: