fbpx

15 000 flyktingar på väg till EU och grekiska fastlandet

Loading...
Loading...

Greklands migrationsminister Notis Mitarakis och EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson gjorde på torsdagen ett gemensamt uttalande där de berättade om ett nytt EU-program som syftar till att flytta 5 000 migranter från Grekland till andra EU-länder. Samtidigt ska 10 000 asylsökande flyttas från öarna till fastlandet.

Syftet är att lätta på trycket i de överbefolkade flyktinglägren på de Egeiska öarna, sade Ylva Johansson efter ett möte med Mitarakis i Aten.

Programmet är tillfälligt och gäller dem som anlände till Grekland före 1 januari 2020. Migranterna kommer att ha en månad på sig att ansöka om att frivilligt sändas tillbaka till sina hemländer. De kommer att få ett resebidrag på vardera 2 000 Euro.

Dessutom, sade Mitarakis, kommer omkring 10 000 asylsökande att flyttas från öarna till fastlandet under första kvartalet 2020.

Ylva Johansson sade att det i första hand är ensamkommande barn som ska flyttas till andra EU-länder.

Ylva Johansson sade också att EU ser över de nuvarande asylreglerna, den såå kallade Dublinförordningen, och att målsättningen är att ha ett förslag färdigt till påsk.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: