fbpx

Grekisk färja i karantän, första dödsfallet

Loading...
Loading...

(Texten uppdateras)


Nu har det första grekiska dödsfallet i coronavirus krävts. Sedan i natt är en passagerarfärja i karantän utanför Limnos i Norra Egeiska havet, sedan en besättningsmedlem insjuknat i vad som misstänks vara coronavirus. Fartyget har 341 passagerare och 77 besättningsmedlemmar ombord.

På onsdagskvällen klassade WHO coronaviruset en ”global pandemi”. Länderna börjar nu, ett efter ett, byta strategi från att försöka spåra och isolera alla smittade till att sätta hela befolkningen i karantän. Samma sak gäller i Grekland. Vi kommer att uppdatera texten med de rekommendationer och regler som gäller.

Det första grekiska dödsfallet inträffade på onsdagen. Det var en 66-årig man, en av dem som smittades under en pilgrimsresa till Israel och Egypten.

Inga reserestriktioner till och från Grekland

Än så länge har inga nya reseavrådanden utfärdats inom Europa, förutom att hela Italien nu omfattas av avrådan, samt Sydtyrolen i Österrike. Aegean Airlines har ytterligare lättat på sina ombokningsregler, nu kan man boka om sin resa hur många gånger som helst fram till 20 oktober.

På onsdagen hade 99 fall av coronavirus konstaterats i Grekland. Av dem fick två intensivvård (en avled senare) ytterligare 29 vårdades på sjukhus medan resten var i karantän i hemmet.

Nationaldagsparaderna inställda

Regeringen besllutade på onsdagen att ställa in alla parader på nationaldagen 25 mars.

Den grekiska kyrkan annonserad att den ställer in söndagsskolor och andra verksamheter.

Den grekiska regeringens talesperson Stelios Petsas sade på torsdagen att myndigheterna kommer att använda ”alla åtgärder” för att hålla coronaviruset i schack, men uppmanade också befolkningen att ta ansvar.

”Stanna hemma om ni har symptom och var noga med personlig hygien och renlighet, så att vi kan ta oss igenom detta tillsammans”, sade han.

2000 sköterskor och läkare anställs

Permiärminister Kyriakos Mitsotakis sade i ett uttalande på onsdagen att 2 000 sjuksköterskor och läkare ska anställas på tvåårskontrakt för att bekämpa coronaviruset. Han sade också att hela den offentliga sektorn skulle införa flexibla arbetstider, videokonferenser och hemarbete.

Avråder från gudstjänster

Mitsotakis sade att den grekiska ekonomin kommer att drabbas på ett sätt som var omöjligt att förutse och annonserade ett antal åtgärder för att lindra skadan, som senarelagda inbetalningar av moms och arbetsgivaravgifter för drabbade företag. Regeringen ska också införa en extra föräldraledighet för föräldrar med barn upp till 15 år

”Men om inte alla tar personligt ansvar så kan vi vänta oss en svår utveckling, oavsett vilka åtgärder som genomförs”, sade han. Han uppmanade också äldre att inte delta i gudstjänster i kyrkan,

Grekiska företag, skolor och universitet bygger nu snabbt ut kapaciteten för tele- och videokonferenser, för att kunna fortsätta verksamheten. Framför allt privata skolor satsar nu på disnansutbildningar, skriver Ekathimerini.

(forts.)

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: