fbpx

Våga åka till Grekland!

Loading...

Många oroar sig nu för om deras Greklandssemester ska bli av. I den enkät som Grekland all Exclusive gjorde i förra veckan var det tydligt att oron handlade mer om att inte komma iväg än att bli smittad av coronavirus. Nu ska vi försöka svara på frågan: Vågar vi åka till Grekland?


Frågan sönderfaller i tre, vi ska försöka besvara alla:

Är risken större att smittas av coronavirus i Grekland än i Sverige?

På denna fråga kan vi kategoriskt svara nej. När detta skrivs hade Grekland 84 fall av coronavirus, Sverige hade 248. De allra flesta av de smittade reste med samma buss på en pilgrimsresa till Egypten och Israel eller har kommit i kontakt med dem som reste med bussen. De allra flesta av dem kommer från Patras i Västra Grekland och trakterna däromkring.

Dodekaneserna: Noll smittade.

På de grekiska öarna har två fall konstaterats, båda med rötterna i den där pilgrimsresan. En på Lesbos och en på Kreta. Hittills finns inga rapporter om att de har spritt smittan vidare.

Det kan tilläggas att pilgrimerna under sin resa också smittade ner minst tio israeler. Risken är kanske större att du blir smittad av andra turister än av greker. Desto större anledning att resa All Exclusive. Du kanske vill unna dig att boka en egen transfer till och från flygplatsen, så att du slipper trängas på bussen?

Grekerna själva tar coronasmittan på stort allvar och det är bra. Visst finns de vanliga testosteronstinna idioterna och religiösa fanatikerna som fnyser åt människors oro, men de ska vara tacksamma för att folk är försiktiga. Poänglösa memes, mest delade av turister, om att ouzo och raki botar smittan börjar stå grekerna upp i halsen, eftersom de framställer greker som efterblivna.

Kreta: En smittad. Foto: John Göransson.

De grekiska myndigheterna har tills nu agerat betydligt mer resolut än de svenska. Deras ambition är att snabbt få stopp på smittspridningen, helst innan turistsäsongen drar igång. Därför är alla skolor och universitet tills vidare stängda och många andra aktiviteter har stoppats. ”Eftersom så många är rädda för att gå till skolan är det väl lika bra att de stänger dem”, sade en grekisk vän.

Roligt? (Bild hämtad från en Facebookgrupp) Skaparen är knappt ens skrivkunnig.

Rådet blir: Boka din resa, ha is i magen och följ utvecklingen. Boka all Exclusive! Teckna konkursskydd om du flyger reguljärt. Och sluta dela memes med budskapet att greker tror att ouzo och raki botar coronavirus!

Kan viruset förstöra resplanerna på annat sätt?

Ja, den risken är faktiskt betydligt större. Vi har skrivit om det här. Det är de indirekta skadorna som är värst.

Uppdatering 12 mars: Sedan denna text skrevs har risken ökat väsentligt.

Det betyder inte att du ska låta bli att boka. I stort sett alla flygbolag och researrangörer erbjuder nu öppet köp, så om något ändras är det bara att boka om utan kostnad. Visst vore det trist om du inte kom iväg i sommar, om det skulle visa sig att faran är över?

Du löper förstås en risk att din researrangör eller ditt flygbolag går i konkurs. Men charterbolagen omfattas av resegarantin. Om du bokar reguljärflyg kan du teckna en konkursförsäkring i samband med bokningen. Det flygbolag som löper minst risk att gå i konkurs är Aegean Airlines, eftersom de har ett starkt finansiellt läge.

En risk är att du kommer till ett helt annat Grekland än du är van vid. Restauranger och turistattraktioner kanske har stängt, kollektivtrafiken står kanske stilla…

Om du reser all Exclusive kan du ge dig ut på egna äventyr. Ta dig bort från de turistskadade delarna av Grekland. Du kanske ska bo ett par nätter i en bergsby? Knossos och Akropolis kan di ta nästa gång. Hitta stränder där folk i inte ligger som sardiner i en burk och äter på tveksamma strandserveringar.

Rådet blir även här: boka din resa, ha is i magen och följ utvecklingen. Teckna konkursskydd om du flyger reguljärt. Välj all Exclusive.

Är du orolig av naturen?

Människor oroar sig olika mycket för olika saker. Det märks tydligt just nu. En grupp är väldigt orolig och vågar knappt gå ut, en annan grupp anser att folk oroar sig i onödan och att medierna sprider panik. Tyvärr finns journalister, experter, läkare och politiker i båda grupperna, så det är inte lätt att förstå vad som är fakta och vad som är spekulationer och domedagsprofetior.

Det kanske är i sommar du ska uppleva det riktiga Grekland? Foto: John Göransson.

Rådet blir: Boka din resa. Följ uppmaningar från myndigheter, lev i övrigt som vanligt. De indirekta skadorna blir värre om vi inte vågar gå ut. Coronaviruset smittar på samma sätt i Grekland som hemma.

One thought on “Våga åka till Grekland!

  • 11 mars, 2020 kl. 22:41
    Permalänk

    Fick.just ett varningsmeddelande på mobilen om att skulle hålla sej hemma om man kan. Är inte så orolig men kom ut från Korinths Sjukhus för två veckor sedan efter sex veckors behandling för lunginflammation så jag tar det lite lugnt med kafenionbesöken, Supermarketen kan man man ju ta på udda tider. Dom hemma i Sverige är nog mer oroliga…

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: