fbpx

Utegångsförbud och stängda gränser i Grekland

Loading...

På måndagen meddelade regeringen att alla förbindelser med Storbritannien och Turkiet nu är brutna. Stoppet gäller från måndagen, fram till 15 april. Alla internationella flyg till och från Grekland kommer att stoppas de närmaste dagarna, så snart alla greker har tagit sig hem.

Det grekiska flygbolaget Aegean Airlines meddelade på måndagen att det stoppar alla utlandsflygningar mellan 26 mars och 30 april, med undantag för några flyg i veckan mellan Aten och Bryssel. Det sista flyget från London gick redan på måndagen.

Från och med måndag morgon råder utegångsförbud i hela Grekland. Alla som ertappas utomhus utan tillstånd riskerar 150 euro i böter. Utegångsförbudet ska gälla till 6 april.

De undantag som finns är: att gå till och från jobbet, besöka läkare, handla mat och medicin, ta hand om familjemedlemmar, gå ut för att få träning (ensam eller i par), eller rasta hunden. Alla måste ha med pass eller ID-kort.

Enligt uppgift ska alla som går ut skicka ett SMS till nummer 13033 och ange vart man ska gå.

Mitsotakis annonserade detta i ett uttalande på söndagen. Han tackade ”den stora majoriteten av medborgare” som följde instruktionerna om karanän när de introducerades för mer än en vecka sedan och anklagade det ”nonchalanta och lättsinniga” fåtal som ”försatte alla i fara” , genom att trotsa instruktionerna.

De första rapporterna tyder på att befolkningen tar även denna åtgärd med fattning. Ekathimerini rapporterar från Thessaloniki, där människor visar tillståndet som de har i sina mobiler eller på utskrivna lappar. De som saknar tillstånd kommer undan med en varning.

Vid lunchtid på måndagen hade 17 personer dött av Covid-19 i Grekland. 124 personer vårdades på sjukhus, för 34 av dem var tillståndet kritiskt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: