fbpx

Quiz om Grekland: Om nationaldagen 25 mars

Loading...
Loading...

Klarar du vårt nationaldagsquiz? Om du tycker att det är för svårt kan du testa något av våra många andra quizzar om Grekland. En engelsk version finns längst ner.

Swedish version

English version:

En reaktion till “Quiz om Grekland: Om nationaldagen 25 mars

  • 24 mars, 2020 kl. 16:41
    Permalink

    Hej. Fråga 12 om att Janitsarerna kidnappade barnen är aningen överdriven. De behövde inte kidnappa barnen för många kristna familjer valde att mer eller mindre frivilligt att lämna över dem då de fick en hel del fördelar. Dessutom tog man inte emot barn om det var enda sonen eftersom man ansåg att familjeförsörjningen skulle rubbas.. Dessutom fick jag i grekiska lektionerna lära mig att ortodoxa kyrkan hade ”gömda skolor” (krifta scholia) för att de skulle lära sig läsa och skriva på grekiska och att turkarna förbjöd alla att läsa och skriva på grekiska.. det var en nationalromantisk skröna från 1800-talet då nationalismen frodades efter Napoleonkrigen.. Fram till sista decennierna av 1700-talet var Ottomanerna väldigt liberala mot alla sina Europeiska undersåtar.. men det ändrades förstås senare..

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: