fbpx

Inget regn på Greklands parader

Loading...
Loading...

Don’t bring around a cloud, to rain on my parade, sjöng Barabara Straisand i filmen ”Funny Girl” 1968. Dagens skol- och militärparader i på nationaldagen i Grekland behövde inga moln. De var inställda. Skolorna är stängda. Folk får inte ens gå ut, om de inte har ett giltigt skäl. Att fira nationaldagen är inte ett giltigt skäl.

En vanlig 25 mars skulle alla skolbarn ha varit ute med folkdräkter och flaggor. Militärparader och religiösa processioner skulle ha tågat fram längs huvudgatan i alla Greklands städer för att fira dagen för inledningen av befrielsekriget mot det Ottomanska imperiet 25 mars 1821. För kyrkan handlar det därtill om Marie Bebådelsedag, som också firas i dag. Den som i vår kalender hette Vårfrudagen, som blev våffeldagen.

Man kan nog anta att det har jämkats lite med den grekiska historieskrivningen, för att de båda sakerna ska sammanfalla i kalendern. Det är nämligen allmän helgdag i dag. Kyrkorna är stängda, så det firandet är också inställt.

Har du förresten testat vårt nationaldagsquiz? Det finns också ett recept på Greklands nationaldagsrätt Bakaliaros skordalia.

Paraden i Aten skulle ha börjat på förmiddagen, från Vassilis Sofias, förbi parlamentsbyggnaden och Atens Akademi på Panepistimiou. I paraden skulle alla vapenslag i de grekiska väpnade styrkorna ha deltagit, tillsammans med bland annat räddningstjänsten och polisen. Så har det varit sedan 1875 och så skulle det ha varit i år också. Skolparaderna har varit en institution sedan 30-talet.

Kransar och helikoptrar

Nu fick det räcka med att President Katerina Sakellaropoulou, premiärminister Kyriakos Mitsotakis, talmannen och några partiledare lade ner kransar vid den okände soldatens grav på Syntagmatorget. Över dem flög sex helikoptrar och fyra jaktplan från det grekiska flygvapnet.

Rebellernas stridsrop 1821 var ”Frihet eller döden!”På Grekiska heter det ”Ελευθερία ή θάνατος!” (Eleftheria i Thanatos) och de fem stavelserna i ”Eleftheria” är de blå fälten i den grekiska flaggan medan de fyra stavelserna i ”i Thanatos” är de vita. Det grekiska frihetskriget skulle pågå till 1832.

Desinfektion pågår utanför Chanias stängda saluhall. Bild från Facebook.

Karantänen eller döden!

Nu är grekerna allt annat än fria. Dagens stridsrop är motsatsen: ”Karantänen eller döden!”

Grekerna får sedan i måndags bara gå ut om de har ett av sex giltiga skäl (arbete, handla mat och förnödenheter, ta hand om anhöriga, motionera (högst två tillsammans), rasta hunden, uppsöka läkare eller ta sig hem. Den som bryter mot reglerna riskerar att få böta 150 euro.

Innan man går ut måste man skicka ett SMS till nummer 13033 och tala om varför. Här är en som gick till affären 09:16 för att redan 09:48 gå tillbaka. ”Jag glömmer alltid att köpa mjukost”. Foto från Facebook.

Restauranger, barer och caféer får enbart erbjuda avhämtning, det är förbjudet att tillhandahålla sittplatser för dem som väntar på maten. Bara ett fåtal hotell är öppna. De enda butiker som få ha öppet är sådana som säljer livsmedel, samt apotek. Alla skolor och universitet är stängda. Allt utrikesflyg utom ett par turer i veckan till och från Bryssel är inställt. Alla landgränser är stängda, liksom färjeförbindelserna till Italien.

Än så länge tycks grekerna finna sig i detta. De förbannar ”de arroganta idioter” som tvingade fram åtgärderna genom att strunta i myndigheternas instruktioner. De som flockades i parker och på stränder. de som ordnade hemmafester, de som slog sig ner vid borden på de stängda uteserveringarna. Ibland skämtar de lite, men det grekiska sinnet för humor är kört i botten just nu.

Hyr en tvåsitsig karantänhund. Grekisk Facebookhumor.

Det är lätt att förstå grekernas oro. De har visserligen fler intensivvårdsplatser än Sverige. Men alla som har varit i Grekland vet att det finns väldig många människor som det helt enkelt inte bryr sig om samhällets bästa. De starka reaktionerna på rökförbudet är ett tecken på det. Ett annat tecken är De drivor av använda plasthandskar och munskydd som ligger kastade på trottoarerna och att myndigheterna varnar för att avloppssystemet kan blockeras om man spolar ner dem i toaletten.

Använda handskar och munskydd. Foto: Ekathimerini.

”Att döma av trafiken på Akrotiri i dag, jämfört med i går, är det uppenbart att det är först när det känns i plånboken som folk börjar bry sig”, skriver en vän i Chania på Facebook måndagen.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: