fbpx

Grekland efter fem dagar i husarrest


Grekland är sedan två veckor i coronakrisens fas 4, Sverige är kvar i fas 3. I praktiken innebär det att medan butiker, restauranger och arbetsplatser i Sverige fortfarande har öppet, är det mesta stängt i Grekland. Vi kan fortfarande gå ut när vi vill för att göra vad vi vill, begränsade bara av de lagar som skrevs långt innan coronaviruset smög sig in i samhället. I Grekland är man nu inne på femte dagen av utegångsförbud, ingen får lämna sitt hem utan giltig anledning. Redan 13 mars tog Greklands regering det drastiska steget att stänga alla restauranger, barer och caféer och tusentals andra platser

Man kan fråga sig varför Grekland så tidigt valde att gå in i fas 4 och varför Sverige hittills har valt att stanna i fas 3. Sverige har långt fler konstaterat smittade och döda än Grekland, trots att vi har ungefär samma folkmängd.

Baserat på vad den grekiska regeringen har sagt så beror det på att alldeles för många struntade i att följa de instruktioner de hade fått. Bristen på individuellt ansvarstagande fick ersättas med lagstiftning. Det kan också bero på att regeringen bedömer att risken för en kollapsande sjukvård är större i Grekland, men det har inte uttalats officiellt.

Information eller tvång

I Sverige är förtroendet för medborgarna större, än så länge tycker den svenska regeringen att fas 3 är den bästa metoden för att uppnå det alla tänkande människor vill uppnå: En långsam smittspridning som gör att sjukvårdssystemet räcker til för dem som behöver det. Det är bara vissa ledarskribenter och andra panikslagna medborgare som tror att det går att helt stoppa spridningen. Raka besked: det går inte. Många kommer att dö av Covid-19 innan vi, genom att bli smittade eller vaccinerade, blir immuna.

Booking.com

Frågan är om det är den svenska regeringen som har för stort förtroende för sin befolkning eller den grekiska som har för litet förtroende för sin. Det kommer vi att få veta den dag detta är bakom oss, just nu har vi bara antaganden och gissningar att ta till.

Utegångsförbudet i praktiken

Hur ser det grekiska utegångsförbudet ut i praktiken? Sedan 23 mars, åtminstone fram till 6 april (en förlängning april ut diskuteras), är det i praktiken utegångsförbud i Grekland. Om man vill gå ut måste man skicka ett SMS till nummer 13033 (det går också att använda papper och penna) och ange ett av dessa sex skäl för att lämna hemmet:

  1. Besöka apotek eller läkare, om du kommit överens om det
  2. Handla i butik, om det inte går att få hemleverans
  3. Gå till banken, om det inte går att göra ärendet online
  4. Hjälpa människor som behöver hjälp
  5. Delta i en ceremoni (exempelvis begravning, bröllop eller dop). Speciella regler gäller för detta, bara de närmaste får delta.
  6. Ta dig till eller från hemmet för att genomföra fysiska aktiviteter eller rasta hunden. Alla kollektiva sporter är förbjudna

Här kan du läsa allt om de åtgärder som hittills har införts i Grekland.

Chania torsdag klockan 14:00.

Kostar 150 euro

”De kommer ändå aldrig att sätta dit någon, det är bara tomma hot”. Detta är ett ganska typiskt grekiskt tänkesätt, som nu är på väg att lösas upp. Om det kostar 150 euro att inte skriva ”Handla mat” i ett SMS så blir det många SMS. Under de tre första dagarna skickades 4,4 miljoner SMS till nummer 130 33.

Efter tre dagar hade nära 3 000 personer fått böta 150 euro. Pengarna går till sjukvården. Sex personer greps på onsdagen, för att ha öppnat sina butiker trots förbudet. Det är en kraftig minskning jämfört med i början av förbudet, som trädde i kraft i mitten av mars.

Vad gör grekerna hela dagarna?

Grekerna stannar hemma. De beställer hem mat, det finns en lång tradition för det i Grekland. I Sverige har vi inte förrän nyligen börjat använda oss av möjligheten att beställa hem mat, i Grekland har man gjort det i många år. Scooters med en värmeisolerad box på pakethållaren har länge varit en vanlig syn i trafiken. Nu har även beställningar från livsmedelsbutiker ökat kraftigt. Grekland förflyttar sig snabbt från en analog till en digital ekonomi.

Mer än en miljon greker har appen e-food i mobilen.

Under krisens inledningsskede började grekerna hamstra mat, och toalettpapper förstås, i en aldrig tidigare skådad omfattning. Butikernas omsättning fördubblades, butikstiderna förlängdes och de butiksanställda jobbade dygnet runt för att få ut alla beställningar och fylla på butikshyllorna. Nu har det lugnat ner sig och butikerna slutar med söndagsöppet.

Synka, Kretas största matbutikskedja, har nu börjat med hemleveranser. Än så länge per telefon, men redan det är en revolution.

Eftersom kontanter kan smitta väljer nu de flesta att betala med kreditkort. För att kunderna ska slippa slå in sin kod har gränsen höjts till 50 euro för kontaktlös korttransaktioner. på så sätt hoppas man kunna bromsa smittspridningen, genom att färre behöver knappa in koden.

Köer bildas utanför butikerna, eftersom det finns strikta regler för hur många som får vistas i butiken samtidigt. Ett avstånd på minst tre meter mellan varje kund är regeln.

En kort promenad eller springtur, ett besök i affären, kanske ett besök hos en anhörig i karantän som behöver hjälp att få hem mat. Resten av tiden är man hemma, om man inte har ett arbete att gå till. Regeringen pratar nu om att införa korttidsvecka, för att minska smittspridningen på arbetsplatserna.

När det tar slut? Det vet ingen. Lita lite som vi vet när vi kan komma till Grekland nästa gång.

Nätet suddar ut gränserna

Grekerna flyttar allt mer aktiviteter till nätet. Skolundervisning och möten sker online, människor träffas i sociala medier, Musikvideor på Youtube ersätter livespelningarna. Detta suddar ut gränser; människor vi normalt bara har kontakt med när vi är i Grekland har vi nu daglig kontakt med på nätet. Verktygen har funnits hela tiden, vi har bara inte använt dem så mycket tidigare. Tyvärr är internet dåligt utbyggt i Grekland och priserna är höga.

Vad var det för ”oansvarigt beteende” som fick regeringen att ta till ett utegångsförbud? När restauranger och barer stängde för några veckor sedan frågade vi runt lite och många berättade att det anordnades hemmafester och beach parties. Människor, framför allt ungdomar, samlades i stora skaror på stränder, kajer och torg, med mat dryck och musik. Så har de alltid gjort och så tänkte de fortsätta göra. En del arrangerade egna karnevaler, trots att det officiella karnevalsfirandet hade stoppats. Antingen hade regeringen svårt att nå ut med budskapet eller så hade en del av befolkningen svårt att ta det till sig.

Här på Grekland All Exclusive har vi skrivit mycket om hur delar av den, framför allt manliga, grekiska befolkningen tycks vara notorisk motståndare till all lagstiftning som begränsar individens frihet. Rökförbudet på restauranger, trafikregler, rattfylleri

Samma sak gäller många ägare till barer och restauranger. Du hyr plats för tre bord på trottoaren, du ställer ut åtta. Du får ha öppet till ett på natten, du stänger sju på morgonen…

Civil olydnad

Det finns flera orsaker till denna tradition av civil olydnad. Den gemensamma nämnaren är att familjen är starkare än staten i Grekland och att den tillåts att vara det. Inflytelserika familjer har kunnat sätta sig över lagen, helt enkelt. Känner man någon i stads- eller polishuset, eller rentav har en kusin där, så sitter man säkert. Lagarna finns, men de har ofta bara använts som påtryckningsmedel. Anmäl din konkurrent för att han har ställt ut för många bord på trottoaren. Anmälan försvinner, nästa vecka blir det polisrazzia i din bar.

Om vi tar en timmes promenad vår andra hemstad Chania kan vi vara nästan helt säkra på att få bevittna de flesta av följande lagöverträdelser:

Allt detta vet regeringen. Den vet att det bara är en sak som hjälper mot ohörsamheten: att faktiskt skriva ut de där böteslapparna. Det måste svida i plånboken, som en grekisk vän sade.

Skrock och tro mot vetenskap

Ett annat skäl är att många greker inte litar på myndigheter och experter. Grekland har en för EU extremt hög andel ovaccinerade. Landet har stora problem med resistenta bakterier, eftersom greker har använt antibiotika som om den vore halstabletter. Skrock, örter, böner och talismaner har fått ersätta vetenskap och läkemedel. Kyrkan har dessvärre spelat en stor roll i detta.

Prästerna har fortfarande stor makt i Grekland. Foto: John Göransson.

Fungerar det?

Hjälper utegångsförbudet, bromsas smittspridningen i Grekland? Det är för tidigt att svara på det efter bara några dagar. Vad vi vet är att det inte kommer att helt stoppa smittan. Så länge folk får gå ut och handla, åka buss och besöka sjuka anhöriga kommer coronaviruset att fortsätta spridas. Sjukvårdsanställda och kassapersonal kommer att smittas av patienter och kunder, för att sedan smitta anhöriga hemma och okända på bussen. Det är det som är ”kontrollerad smittspridning” och det är just det regeringen vill ha, i Grekland, i Sverige och i hela värden. De som kräver ”hårdare tag” för att ”stoppa smittan” är falska profeter, vare sig de skriver på Facebook, Twitter eller tidningarnas ledarsidor. Det går inte att stoppa smittan, det går bara att bromsa den, så att vi blir smittade i en takt som sjukvården klarar av.

Positiva effekter

Hur fruktansvärd situationen än är så kan den långsiktigt ha positiva effekter på det grekiska samhället. Tilliten till de folkvalda kan öka, samtidigt som kyrkan och familjeöverhuvudenas inflytande försvagas. Kvinnornas ställning kan stärkas, eftersom det är uppenbart att det är kvinnorna som ta det största ansvaret just nu, medan det ofta är män som struntar i reglerna. Grekerna gör ett tekniksprång in i det digitala samhälle som omvärlden redan har levt i länge.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: