fbpx

Den grekiska regeringen stoppar gudstjänster

Loading...

Inga religiösa sammankomster får förekomma i Grekland fram till 30 mars. Det beslutet fattade Greklands regering på måndagskvällen. Några timmar tidigare hade ledningen för den Grekisk-ortodoxa kyrkan meddelat att bröllop och dop skulle skjutas upp men att ”enkla gudstjänster” och söndagsbönen skulle fortsätta. Den liberalkonservativa Regeringen försökte i det längsta undvika en öppen konfrontation med den mäktiga kyrkan, men till slut blev den nödvändig.

Den senaste veckan har et lågintensivt ordkrig utspelats mellan kyrka och stat i Grekland. Den mäktiga grekisk-ortodoxa kyrkan har hårdnackat vägrat att stänga, men har gått med på att ställa in söndagsskolor och annan verksamhet. Regeringen har uppmanat människor att inte gå till kyrkan och har uppmanat kyrkan att ta ansvar för utsatta gruppers liv och hälsa.

”Nattvarden kan inte sprida smittan”

För en vecka sedan gjorden Den Heliga Synoden, som den grekiska statskyrkan kallas, följande uppmärksammade uttalande: ”Att delta i den heliga nattvarden genom det gemensamma livets glas, för kyrkans medlemmar, kan inte orsaka spridning av sjukdomen”.

Den enda slutsatsen som går att dra av det uttalandet är att gud skyddar från smittan. Ceremonin torde rent vetenskapligt vara ett effektivt sätt att sprida smittan, eftersom hela församlingen dricker vin från samma sked. Flera högt uppsatta präster inom kyrkan sade till grekiska medier att eftersom vinet och brödet är Kristi blod och lekamen så kan de per definition inte överföra smitta. Tvärtom – det skyddar från smittan. Majoriteten av de regelbundna kyrkobesökarna är äldre, därför kan det ses som en direkt uppmaning till coronavirusets huvudsakliga riskgrupp att förlita sig mer på kyrkan än på den medicinska vetenskapen.

Vår sons dopkyrka på Nisyros. Foto: John Göransson

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis svar lät inte vänta på sig. Dagen efter tog han kyrkan i örat i ett TV-sänt tal. ”Tron tar ofta vid där vetenskapen slutar”, sade kan ”men den tro vi behöver nu är tron på att vi kan ta oss igenom krisen”. ”Alla borde följa de instruktioner som ges av läkare och specialister”.

Risk för påsk utan kyrka

Kyrkan vägrade, men gjorde på måndagen ett halvhjärtat försök att gå regeringen till mötes. Då slog regeringen till med lagstiftning. Nu är alla religiösa sammankomster förbjudna fram till sista mars och risken är att detta blir den första påsken Grekland på nära 2 000 år som grekerna inte kan fira i kyrkan. Påskdagen infaller i år 20 april.

Att den liberalkonservativa regeringen nu har tagit till tvångsåtgärder mot kyrkan är ett paradigmskifte i ett land där ingen regering tidigare på allvar har utmanat denna mäktiga institution, som åtnjuter stora privilegier. Den förra socialistregeringen tog visserligen fram ett förslag om att skilja kyrkan från staten, men det kastades i papperskorgen av Nea Demokratia.

Få har utmanat kyrkan

Det finns ett fåtal politiker som på allvar har utmanat kyrkans makt, en av dem är Thessalonikis tidigare borgmästare, liberalen Yiannis Boutaris. De anser att en tydlig gräns mellan den politiska och den andliga makten är en förutsättning för att Grekland ska kunna utvecklas och bryta med urgamla tabun. När Mitsotakis nu tydligt talar om att staten inte accepterar farlig pseudovetenskap, ens i kyrkans hägn, har han sällat sig till denna krets. Kanske under galgen, men han har tvingats offentligt säga att kyrkans högsta företrädare pratar dumheter och sätter människors liv i fara.

Yannis Boutaris framför en av Greklands äldsta kyrkor (montage). Foton och montage: John Göransson.

98 procent medlemmar

När Grekland blev en självständig nation på 1800-talet blev kyrkan åter en av de viktigaste maktfaktorerna i landet och är så än i dag. Den ortodoxa kyrkan är statsreligion och alla präster, munkar och andra anställda har lön från staten. Kyrkan betalar obetydligt med skatt, har en enorm förmögenhet, äger massor av land och styr grekernas vardag på ett sätt som är helt främmande för de flesta av oss sekulariserade västeuropéer. 

Den ortodoxa kyrkan är den mest ursprungliga kristendomen, Den har behållit ritualer, dogmer och trossatser som andra kristna inriktningar övergav för mellan 1 700 och 500 år sedan. I Grekland tillhör 98 procent av befolkningen den grekisk-ortodoxa kyrkan. Det finns inget annat land i världen där en så stor andel av befolkningen tillhör samma trossamfund.

Kyrkans ohörsamhet kanske var det som behövdes för att ställa saken på sin spets. Vi får se om det är en tillfällig maktförskjutning eller om den gamla ordningen återställs när krisen är över.

Klostret Kipina. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: