fbpx

Nyhetssammanfattning vecka 11

Loading...

Det blev ingen nyhetssammanfattning i fredags, det var fullt upp att berätta om coronaviruset. Så den kommer nu i stället. Det blev en händelserik vecka, där många saker hamnade i skuggan virusnyheterna.


Vi börjar med en uppdatering av coronavirusets härjningar. Som de flesta redan vet är Grekland stängt. Alla barer, restauranger, säsongsöppna hotell och tusentals andra har stängt. I princip är det bara mataffärer och apotek som har öppet, med tuffa villkor. Gränserna till grannländerna är stängda, färjetrafiken till Italien är inställd och kryssningsfartygen får inte angöra hamnarna. Alla statliga museer och sevärdheter håller stängt, polisen ser till att folk inte samlas på stränderna. Solstolsuthyrningar och skidliftar är stoppade. Att resa till Grekland nu är med andra ord meningslöst.

EU:s finansministrar träffas

Precis som i Sverige diskuteras nu hur staten ska kunna hjälpa nödställda företag. I dag, måndag, har EU:s finansministrar möte och det är högst sannolikt att Eurogroup kommer att sänka eller rentav ta bort kravet att Grekland ska ha ett bruttoöverskott på 3,5 procent i statsbudgeten. Med tanke på att Sverige just annonserade ett nödpaket för 300 miljarder kronor vore det konstigt om man inte lättade på kraven.

På måndagen ska ledningen för den grekisk-ortodoxa kyrkan träffas för att diskutera åtgärder för att hjälpa till att stoppa smittspridningen. Flera aktiviteter har redan ställts in, men fortfarande hålls gudstjänster i kyrkan.

Ett in initiativ för att bekämpa anti-vaxare och annan pseudovetenskap presenterades i veckan. En grupp på 21 akademiker annonserade att de ska skapa ett ”pseudoventenskapligt center” i Heraklion på Kreta. Med utbrottet av cronaviruset har farliga pseudovetenskapliga påståenden översvämmat grekiska medier loch sociala medier.

Den olympiska elden

I torsdags tändes facklan med den olympiska elden i Olympia. Den ska nu transporteras till Tokyo, inför öppningsceremonin. Det mesta av traditionen är inställt, för att undvika folksamlingar.

I fredags svors Greklands nya president Katerina Sakellaropoulou in till sitt ämbete. Hon är Greklands första kvinnliga president. Hon inledde med att i ett känslosamt tal uppmana grekerna att respektera och följa regeringens direktiv för att stoppa viruset.

På måndagens väntas också premiärminister Kyraiakos Mitsotakis och oppositionsledaren Syrizas Kyriakos Mitsotakis medverka i en gemensam TV-sändning, där de uppmanar det grekiska folket att ta ansvar för att hejda smittan.

Gränskonflikten

Grekland har nu börjat flytta migranter från Lesbos, 10 000 ska flyttas till det grekiska fastlandet. EU har dessutom gått med på att ta emot 5 000 migranter. Det handlar inte om att de ska få asyl, tvärtom är målet att samtliga ska få betalt för att återvända till sina hemländer.

Det är fortsatt mycket spänt vid den grekiska gränsen mot Turkiet, mötet mellan EU och Erdogan har hittills inte givit något konkret resultat.

Ett fartyg med 193 migranter och flyktingar från Turkiet gick på måndagsmorgonen på grund utanför den grekiska ön Kea. Fartyget, som kom från den turkiska hamnstaden Canakkale, uppges ha varit på väg till Italien. Enligt myndigheterna var tre flyktingsmugglare med ombord.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: