fbpx

Inte ens greker är välkomna till Grekland

Loading...
Loading...

Greklands utrikesminister Giorgos Gerapetritis sade i en TV-intervju på lördagen att de enda som nu släpps in i landet är greker som kommer hem av hälsoskäl eller för att de inte har någonstans att bo i utlandet.


Han sade att det inte är aktuellt att stänga flygplatserna, men att det kan bli så i ett senare skede. ”Vi har redan 6 500 människor från utlandet i karantän. Det är en börda på systemet,” sade han. Alla som kommer till Grekland måste sitta i karantän hemma i två veckor.

De som har en resa bokad till Grekland de närmaste veckorna kan alltså räkna med att flyget ställs in eller att de blir avbokade. Risken finns också att du nekas att gå på planet eller, i värsta fall, att du skickas hem med vändande flyg. Så här säger Norwegian:

Så säger Norwegian

”Kunder som vill flyga under denna oförutsedda händelse måste förstå den potentiella risken att Norwegian inte täcker alla kostnader om de nekas ombordstigning och att deras reseförsäkring måste stå för kostnader som kan uppstå om de på grund av COVID-19 inte kan återvända hem.”

”Alla resenärer är ansvariga för att försäkra sig om att de tillåts inresa i det land de reser till.”

Greklands regering har alltså stängt de sista dörrarna in i landet. Inte ens alla greker är välkomna, om de inte har särskilda skäl. Det är en unik situation, när ett land inte tar emot sina egna medborgare.

Regeringen siktar uppenbarligen på att landet ko³mmer att vara stängt ett tag till. I en annan TV-intervju på lördagen varnade utvecklingsministern Adonis Georgiadis för att utegångsförbudet kommer att förlängas “långt bortom 6 April,” det datum som tidigare angivits som slutdatum.

Nyligen fattades beslut om att alla säsongsanställda ska få fortsatt a-kassa en extra månad, för hela april. Det handlar om en halv miljon människor. Alla anställda som har blivit av med sina anställningskontrakt på grund av de nya lagarna får 800 Euro i kompensation. Staten kommer att betala deras sociala avgifter och de slipper betala skatt under fyra månader. Totalkostnaden för detta beräknas till 450 miljoner euro.

Grekland återkommer med rapporter om läget. När det åter går att boka resor till Grekland lovar vi att du kommer att få veta det här, förmodligen innan någon annan hinner berätta det för dig. Våra källor i den grekiska turistbranschen och vår bevakning av de politiska besluten i Grekland är unika i Sverige, vågar vi påstå.

De tio senaste artiklarna om coronaviruset

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: