fbpx

Grekland siktar på öppna gränser i slutet på maj

Loading...
Loading...

En del av den här texten är inte längre aktuellt, eftersom flera nya beslut har fattats efter publiceringen. Titta efter senare publicerade artiklar, denna är uppdaterad 5 april.

Bland annat Reuters och Kathimerini rapporterar att den grekiska regeringen nu siktar på 10 maj som en ”milstolpe”, då Grekland kan börja återgå till det normala. Men fortfarande är det smittspridningen som avgör. Svenska UD meddelade på fredagen att deras reseavrådan gäller minst till 15 juni.

Det finns tidiga tecken på att den totala stängningen av Grekland får effekt på smittspridningen. Påsken blir ett test av grekernas förmåga att ta ansvar. För även om restriktionerna mjukas upp så kommer det att krävas fortsatt försiktighet. Ni vet: stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna, håll avståndet, undvik att ta i ansiktet, nys och hosta i armvecket…

Enligt uppgifter som inte är officiellt bekräftade kommer utegångsförbudet att avskaffas först, efter en ”rimlig tid” kommer sedan skolor, restauranger och butiker att tillåtas öppna. I den tredje och sista fasen ska in- och utrikesresandet kunna återgå till det normala.

När kan jag åka till Grekland?

Om allt detta slår in öppnar Grekland gränserna igen i slutet av maj. Men eftersom reseavrådan gäller minst till 15 juni är det tidigast då vi kan börja resa igen.

Till en början lär det mest bli vi som har bostad i Grekland som åker ner. För att resandet ska komma igång på allvar måste de länder turisterna reser från ta bort sina reseavrådanden, som bland annat gäller för Sverige och Norge. Få människor kommer att trotsa sina regeringars uttryckliga önskan att hålla sig hemma och om de dessutom riskerar karantän efter semestern försvinner reslusten helt.

Stränderna ligger öde. Foto: John Göransson.

April

Så länge dagens situation råder kan du inte åka till Grekland hur gärna du än vill. Räkna inte med att det har ändrats förrän mot slutet av maj.

Maj

Regeringen hoppas att kunna öppna sina gränser igen i slutet av maj. Charterresorna lär det ta längre tid att få fart på. Men UD:s reseavrådan gäller till 15 juni.

Juni

Optimisyterna tror att Grekland kommer att vara igång som vanligt igen i juni, pessimisterna tror något annat. Om du själv är optimist kan du boka en avbokningsbar resa efter 15 juni.

Juli-augusti

Kreta juli 2019. Så kommer det knappast att se ut i juli 2020. Foto: John Göransson,

Samma som för juni, men nu är det mer rimligt att anta att situationen har börjat normaliseras. Boka, men se till att kunna boka av.

September-oktober

Samma som för juli-augusti. Det finns också en risk att smittspridningen kommer igång igen och då kan det bli nya restriktioner. Boka, men se till att kunna boka av.

November och framåt

Avvakta med att boka, det finns ingen anledning. Om du kan och vill åka till Grekland efter säsongen så kommer du att hitta plats på flyg och hotell. Det finns också en risk att smittspridningen kommer igång igen och då kan det bli nya restriktioner.

Hur kommer det att gå för grekerna?

Det kommer att gå illa för grekerna. Det finns ingen anledning att hymla om det. Enligt de senaste beräkningarna står de direkta och indirekta intäkterna från utländsk turism för 20 procent av landets samlade produktion av varor och tjänster, BNP. De direkta intäkterna svarade 2019 för 18,2 miljarder euro, eller 9.7 percent of BNP, enligt den grekiska centralbanken. Redan vid en halvering av turismen, en siffra som har diskuterats och är långtifrån orealistisk, tappar Grekland uppemot 10 procent av BNP. Lägg därtill det bortfall som inte är kopplat till turism, men just nu orsakas av stängda butiker, restauranger och barer, inställda event, sjukfrånvaro… Risken är stor att landet kastas in i en kris lika djup som den 2008. Det enda landet i EU som har större andel av BNP kopplad till turism är Cypern.

Greklands president har nu påbörjat en kampanj, som innebär att landets ledare avstår från hälften av sina löner (hon har själv gjort det). Hittills rapporteras att presidenten, centralbankschefen och Atens borgmästare har gjort det och premiärministern har nu uppmanat sina ministrar och parlamentsledamöter att göra samma sak. Kanske något att ta efter i andra länder?

Alla hoppas förstås att det värsta ska vara över när säsongen kommer igång på allvar i juni. Tyvärr lär det inte bli så, av minst fyra orsaker:

  1. Även om grekerna själva lyckas hejda smittan så kommer den att finnas kvar i andra länder och så länge de länderna har reserestriktioner så kommer inga turister därifrån.
  2. Många kommer att avstå från utlandsresor en tid framåt på grund av oro, på samma sätt som många svenskar just nu knappt vågar lämna sina hem.
  3. Stora nationella kampanjer är att vänta över hela världen, där vi uppmanas att stötta vår egen besöksnäring genom att semestra i våra hemländer. Eftersom den svenska besöksnäringens andel av BNP är högst en tiondel av den grekiska är det inga problem för Grekland all Exclusive att prioritera.
  4. Vi är på väg in i en global recession, orsakad av coronasmittan. Många kommer helt enkelt inte att ha råd att resa på semester i år, kanske inte nästa år heller. Efter den globala finanskrisen 2008 sjönk Greklands turistintäkter dramatiskt, samtidigt som landet hamnade i en långvarig ”hemgjord” skuldkris.

En mer rimlig bedömning är att turismen återhämtar sig först 2021 och att Grekland då kan ta marknadsandelar från Italien och Spanien. Många säsongsöppna hotell, restauranger och barer kommer helt enkelt att läggas i malpåse eller drivas med ”vinterbemanning” till nästa säsong.

Akrotiri. Foto: John Göransson.

Hur kan jag hjälpa Grekland?

Det finns många sätt att hjälpa Grekland. Även om vi som enskilda individer inte kan göra så mycket så gäller regeln Många bäckar små…”

Vi på Grekland All Exclusive använder den här kom ihåg-listan:

  1. Boka en resa till Grekland, med avresa så snart som möjligt. Vi kan alltid boka av.
  2. Spara pengar så att vi kan göra av med dem i Grekland
  3. Handla bara grekiska viner och så mycket grekiska matvaror som möjligt (just nu finns det 120 grekiska produkter i Systembolagets sortiment. I den här artikeln kan du läsa om grekiska viner du kan köpa på Systembolaget.)
  4. Håll kontakten med vännerna i Grekland. Fråga om det är något vi kan göra för dem. De svarar förmodligen nej. (Vi har gjort en privat Facebookgrupp med drygt 30 medlemmar)
  5. Besvara alla inlägg i sociala medier med uppmaningar om att stötta den svenska besöksnäringen genom att semestra i Sverige med följande Kommentar:

”Coronaviruset är en global pandemi. Besöksnäringen står för två procent av Sveriges BNP och 20 procent av Greklands BNP. Grekland behöver turismen mer än Sverige. Vi åker till Grekland så fort vi kan!”

Handla grekiskt! Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: