fbpx

Grekland efter en vecka med utegångsförbud

Loading...
Loading...

Nu har andra veckan med utegångsförbud börjat i Grekland och nu börjar läget bli allvarligt på sina håll. även om grekerna verkar ta sakerna med fattning. Enligt medieuppgifter kommer grekerna att hållas instängda i minst en månad till, kanske med tillfälligt avbrott över påsken.

Vi har skrivit om de olika restriktionerna här och här är en rapport om läget i fredags. Du hittar fler artiklar om coronaviruset här.

Matbrist hotar

Grekland är extremt beroende av gästarbetare för att klara av sina stora skördar av frukt och grönsaker, Varje år kommer tusentals gästarbetare från grannländerna i norr för att hjälpa till. Nu är gränserna stängda eftersom grekerna inte heller kan röra sig fritt hotas landet av livsmedelsbrist. I mars skördas bland annat sparris och ärtor, i april är det dags för bland annat bönor och zucchini, stapelvaror i det grekiska köket. I växthusen är det skördetid året runt, utom på sommaren.

En opinionsundersökning som gjordes just när utegångsförbudet trädde i kraft visar att den stora majoriteten stödjer regeringens åtgärder. Över 90 procent säger att de är oroliga för framtiden. Det har de anledning att vara.

Attackerad av hundflock

Vi har tidigare berättat om att alla lösspringande hundar och katter hotas av svält, eftersom de normalt brukar få mat av butiks- och restaurangägare. Nu har allt varit stängt i snart tre veckor. I helgen blev en man attackerad och svårt skadad av en flock hundar i en park i Thessaloniki. Han räddades av förbippasserande och fick sedan böta 150 euro, eftersom det inte är tillåtet att promenera i stadens parker.

Frivilligorganisationer försöker nu med hjälp av sociala medier aktivera djurvänner, som kan ge mat till hundar och katter.

Vem matar oss nu? Foto: John Göransson.

Utegångsförbudet har samtidigt lett till sjunkande brottslighet i landet, polisen talar om en minskning på 25 procent, jämfört med samma tid förra året. ”Brottslighet” är inte ett av de giltiga skälen att lämna hemmet.

Strandpromenaden stängd

Den populära strandpromenaden i Thessaloniki stängde på måndagen, eftersom så många sökte sig dit att det blev omöjligt att hålla avstånden. Så nu får Thessalonikis invånare motionera någon annanstans. I en såpass tätbefolkad stad är det svårt att undvika trängsel, frågan är vart de ska ta vägen. Kanske i tunnlarna till stadens extremt försenade tunnelbana?

Efter ett initiativ av Greklands nytillträdda president, Katerina Sakellaropoulou, pågår nu en kampanj för att Greklands politiker och höga tjänstemän ska halvera sina löner under krisen. Premiärminister Mitsotakis hängde på och uppmanade sina ministrar och parlamentsledamöter att göra likadant. Oppositionen ville förstås gå längre. socialisterna i Syriza vill att lönesänkningen ska vara obligatorisk för hela parlamentet, kommunisterna i KKE vill göra den permanent och gälla alla politiker.

Luftbro med skyddsmasker

Just landat, Foto: Aegean.

Det nationella flygbolaget Aegean har gjort om en del av flottan till fraktflyg. Genom ett initiativ från några av Greklands rikaste familjer går planen till Kina och kommer tillbaka med skyddsmasker och annan utrustning. Tidigt på måndagen landade ett plan på Atens flygplats med 1,7 miljoner kirurgmasker utrustning ombord. De närmaste dagarna kommer Aegean att leverera 13 miljoner kirurgmasker och skyddsdräkter. Enligt regeringen är det den största donationen hittills i Grekland.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: