fbpx

Börjar grekerna tröttna?

Loading...
Loading...

Börjar grekerna tröttna på tvångsåtgärderna? Det börjar synas tecken på det, även om det är för tidigt att uttala sig säkert. Det som händer är att allt fler trotsar utegångsförbudet och att det uppstår trängsel på vissa platser. Tillfälligheter eller trend? Som alltid i Grekland: vänta och se.


Det finns en gräns för hur länge människor klarar att vara inlåsta i sina hem. Förr eller senare kommer en del av dem att göra uppror, det har vi skrivit om förut. Om du vill pröva att leva som grekerna lever just nu kan du dra ihop några vänner och spela Grekland all Exclusives nya rollspel ”Grek och Polis. Hur länge orkar du?

Klicka och spela Grek och Polis!

Om befolkningens eget ansvar för samhället ersätts med tvång så kommer samhällsansvaret så småningom att minska. Ingen vet hur lång tid det tar den här gången. Om vi jämför Grekland och Sverige så blir skillnaden tydlig. Vi får visserligen inte åka på skidsemester i Åre eller gå på bio, men vi kan ta en kopp kaffe på det lokala fiket och vi kan köpa ett par byxor. I Grekland berättas om en man som fick böra 150 euro för att han inte hade berättat att han tänkte köpa med sig hämtmat på väg från träningsrundan.

Åtminstone till påsk

Det mesta talar för att utegångsförbudet kommer att vara åtminstone till påsk. I ett TV-sänt anförande på onsdagen sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis att reglerna kan komma att skärpas, om grekerna börjar slarva med dem.

Om och när vi behöver gripa in och göra regelverket ännu striktare kommer vi att göra det”, sade han. Hittills har sådana uttalanden lett till att nya regler har införts kort efteråt.

De yttre tecknen

Antalet som bötfälls för att ha brutit mot reglerna för utegångsförbudet ökar. Det tyder på att alltfler tar risken att betala 150 euro för att komma ut ur sitt fängelse en stund.

Det uppstår trängsel på vissa platser, trots allt tjat om ”social distansering”. Strandpromenaden i Thessaloniki har nu stängt kvällstid för att alltför många människor valde att förlägga sin tillåtna fysiska aktvitet dit. Trängsel har också uppstått på flera av de populära utomhusmarknaderna. Det är förståeligt för alla som har besökt en. Där träffas man och kan prata över en provsmakning av raki, ost eller något annat. Det rapporteras också om köer utanför bankerna. Besök på banken är en giltig orsak att gå ut, enligt den nya lagen. Grekerna har börjat umgås i köer.

Greker är, till skillnad mot svenskar, otroligt illa rustade för social distansering, en gren vi skandinaver är närmast världsmästare i. De flrsta greker vill umgås, ju mer och ju fler desto bättre.

Tidsgränser diskuteras

Det som händer är därför naturligt. Grekerna börjar fundera på hur de kan göra det bästa av situationen. SMS:a ”banken” och ställ dig i kön utanför. Eftersom sex av dina kompisar händelsevis har gjort samma sak så kan ni umgås en stund i kön. Gå till utomhusmarknaden och mingla lite. Häng utanför gyrostället medan du väntar på din mat. Människor hittar alternativa mötesplatser.

Hittills har människor kunnat utnyttja att det inte finns någon tidsgräns. Skicka ett SMS som säger att du ska gå till affären, ta sedan väldigt lång tid på dig. Detta har fått regeringen att överväga att införa tidsgränser, berättar medierna i Grekland. Dessutom planerar den att stoppa möjligheten att använda pappersblanketter i stället för SMS, för att inte kunna fuska med tiderna.

Värmen kommer, grekerna vill ut

Nu stiger temperaturerna i Grekland. Det är lättare att stanna hemma vid TV:n när det regnar och blåser ute, men när det blir sol och värme vill vi ut.

På listan över Europas mest tätbefolkade städer hittar vi Aten på tredje plats, med 19 0000 invånare per kvadratkilometer. Thessaloniki ligger på fjärde plats, med 17 000 invånare per kvadratkilometer. Stockholm ligger på 25:e plats, med 5 000 invånare per kvadratkilometer. Det betyder att varje atenare har omkring 53 kvadratmeter att röra sig på. Då ingår huskroppar (bland annat deras egna bostäder), bilvägar, järnvägsspår, privata tomter och en massa annat. Så i verkligheten är det knappast mer än 40 kvadratmeter per grek. I Sverige har vi i genomsnitt 42 kvadratmeter boyta per person, så vi har mer plats att röra oss på hemma i bostaden än vad en Atenare har totalt i hela stan. I början försökte många fly ut på landet eller till öarna, men det har nu stoppats av regeringen. Alla ska stanna hemma för att inte sprida viruset. Samma tongångar som i Sverige, som har stängt skidanläggningarna och Norge, som har infört ”hytteförbud”.

Grekerna, åtminstone i storstäderna där de flesta av dem bor, har alltså att välja mellan att trängas hemma eller att trängas ute. Eftersom greker dessutom ofta bor kvar hemma hos föräldrarna även i vuxen ålder lär de gå varandra på nerverna efter ett tag.

Ökade hälsorisker

Hälsan tar förstås stryk, det finns en gräns när instängdheten blir ett större hälsoproblem än coronaviruset. För lite rörelse, för mycket kalorier och alkohol (vad ska man annars göra) påverkar hälsan och leder till det som kallas vällevnadssjukdomar, som högt blodtryck, dålig syreupptagning och diabetes. Därmed flyttar fler människor in i just den grupp som riskerar att dö om de blir sjuka i Covid-19.

Att greker röker mest i hela EU är en annan försvårande faktor, eftersom dödligheten i Covid-19 bland rökare är stor. Det känns inte så troligt att ”sluta röka” står särskilt högt på att göra-listan för grekerna just nu. Tvärtom är oro, stress och tristess tre faktorer som triggar söksuget. Samt alkohol, förstås.

Numret till hjälplinjen för misshandlade kvinnor cirkulerar i sociala medier nu. Våldsamma män har bara familjen som måltavla, misshandlade kvinnor kan inte söka skydd hos någon annan. ”Flykt från våldsam make” finns inte me bland de av regeringen godkända utomhusaktiviteterna. Samtidigt tror många att det kommer att födas många barn till jul i Grekland.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: