fbpx

Spela Grek och Polis!

Loading...
Loading...

Alla som ropar på hårdare tag och undrar varför inte Sverige tar i lika hårt som exempelvis Grekland kan spela den nya rollspelet ”Grek och polis”. Då lever du frivilligt som en grek i den så kallade fas 4 och dina duktighetspoäng kommer att rasa in med glada tillrop från din imponerade skara av följare i de sociala medierna. Du spelar om pengar, som i spelet oavkortat går till årskort på Skansen.

Spelet följer exakt de regler som grekerna har levt efter sedan 23 mars och kommer att fortsätta leva efter åtminstone två veckor till, kanske längre. Innan de började spela värmde de upp i tio dagar, genom att stänga i stort sett allt, inklusive skolorna. Om du undrar hur det går för dem kan du läsa den här artikeln.

Framsidan på kartongen. Nu vänder vi och läser på baksidan.

Spela Grek och Polis


Passar för

Alla som anser att den svenska regeringen är för passiv, att Anders Tegnell ljuger och att det är ett utslag av åldersförakt att ta en öl på puben. Alla som tror att coronaviruset går att stoppa med tvång, utan vaccin eller naturligt förvärvad gruppimmunitet. Alla som tror att coronaviruset slutar smitta om vi går in i fas 4. Alla som anser att Fas 3 är fegt och att fas 4 är modigt. Alla som tror att man kan stoppa allt obehagligt och farligt genom att förbjuda det. Alla som tror att allt ska bli som vanligt igen mycket snabbare om vi tar i hårdare. Alla som tror att allt ska bli som vanligt igen, någonsin.

Passar inte för

Alla som anser att fas 3 verkar rimligt kan vara med, utan att behöva betala böter. Du spelar av nyfikenhet, inte av övertygelse. Och kanske för att du har tråkigt. Försök att bli polis. Om du ingår i riskgrupp kan du spela riskgrupp. Då får du inte gå ut alls, så du kan sluta läsa här. Du får sitta hemma ensam och fundera på om spelarna bryr sig om dig eller bara om att vinna spelet. Eller så kan du spela hjälpbehövande, så att grekerna har någon att lämna mat och medicin utanför dörren hos.

Om du inte spelar och inte ingår i en riskgrupp så kan du gå på Skansen, eftersom Skansen faktiskt har öppet som vanligt. Om du är med och spelar kan du inte gå på Skansen, eftersom Skansen är stängt i fas 4.

Antal spelare

Minst två. Minst en som lever som en grek och minst en som är polis och kontrollerar att den eller de som lever som greker inte fuskar. Någon gräns uppåt finns inte. I Grekland är det tio miljoner som spelar. Det finns många miljoner fler runtom i världen.

Tid att spela

Minst en vecka, därefter till dess alla utom en har gett upp spelet. Ni kan också i förväg komma överens om en gräns för hur många årskort till Skansen ni kan köpa innan ni avslutar spelet. Då måste ni i en månad bära en T-shirt med texten ”Vi hade inte råd att bekämpa coronaviruset”

Vad behöver du för att spela?

Ingenting som du inte redan har. Obligatoriskt: Ett hem, en smartphone, och Svisch i mobilen. Grekerna måste ha pengar på kontot, så att de kan betala minst 1 500 kronor i böter. De som spelar greker måste dela sin position med mobilen, annars blir det för svårt att hitta dem. Dessutom får inga deltagare lämna stan.

Det behövs tre chattgrupper. En för greker, en för poliser och en för alla. Grekerna kan använda sin chattgrupp för att försöka överlista poliserna, poliserna kan använda sin för att organisera sig i kampen mot fuskande greker. Gruppen för alla används bara när någon lämnar spelet eller det är dags att avsluta det.

Spelregler

Kompletta spelregler (på engelska) finns här

Börja med att, genom exempelvis slantsingling eller att dra sticka, utse vilka som ska vara greker och vilka som ska vara poliser. Om ni bara är två är en grek och en polis, annars ska minst en av fem deltagare vara poliser. Alla greker får ett mobilnummer till regeringen, som i verkligen kan gå till någon av poliserna. En grek kan inte bo ihop med en polis.

Grekerna får bara gå ut för att göra någon av sakerna på listan nedanför, efter att först ha skickat ett SMS till regeringen. Om du fortfarande har ett jobb att gå till så måste du alltid ha med dig ett papper som talar om var du bor, var du jobbar och vad du har för arbetstider. När grekerna går ut måste de alltid bära en pin med en grekisk flagga, så att poliserna inte råkar antasta en massa människor som inte deltar i spelet. Poliserna kan vara civilklädda.

Måste bäras av alla greker.

Nu börjar spelet

Ni kommer överens i chatten för alla om att Nu börjar fas 4. Nu sätter rollspelet igång. Då måste alla vara hemma hos sig.

Om du är grek är detta tillåtet

Om du har ett jobb får du pendla till och från det. Du måste då alltid ha med dig ett papper som berättar var du bor, var du arbetar och vad du har för arbetstider. Om du blir stoppad av en polis och säger att du ska till jobbet, trots att du inte börjar förrän om flera timmar, eller säger att du är på väg hem fast du slutade för flera timmar sedan, får du böta. I övrigt får du göra följande:

  1. Gå eller köra till ett apotek eller ett i förväg avtalat läkarbesök
  2. Gå eller köra till affären eller hämtmatstället för att handla det nödvändigaste, om det inte går att ordna hemleverans
  3. Gå eller köra till banken, om det inte kan ordnas online
  4. Gå eller köra till människor som behöver din hjälp. Det krävs ett särskilt intyg för det.
  5. Gå ut för att få fysisk träning eller gå ut med hunden, ensam eller två och två, då ska avståndet mellan er vara minst 1,5 meter (gäller inte hunden).
  6. Gå på ett event som bröllop, dop, begravning eller liknande i enlighet med särskild lagstiftning.

Du får köra bil men det för vara högst två personer i varje bil. Du kan däremot trängas på bussen, lustigt nog.

Om du är polis är samma saker tillåtna, som är tillåtet för alla greker. Du får dessutom vistas utomhus så mycket du vill, så länge du ägnar dig åt att jaga fuskande greker. Det ju är ditt jobb.

Detta är förbjudet för alla

Allt annat är förbjudet. Du får inte lämna stan, inte hälsa på kompisar, inte handla i andra butiker än de tillåtna… Du har helt enkelt husarrest. Så länge du är hemma får du göra allt som var tillåtet förr i tiden.

Spelets gång

Varje gång de som spelar greker vill gå ut för att göra något som faller under punktera 1-6 ska de skicka ett SMS och ange något av skälen till varför de går ut. De som spelar poliser kontrollerar detta och de greker som ertappas med att bryta mot reglerna, genom att till exempel plocka upp hämtmat på vägen från joggingturen, får böta, genom att svischa 1 500 kronor till regeringen. Alla pengar går till årskort på Skansen, eftersom Skansen, som ägs av en av staten kontrollerad stiftelse, är landets mest nödställda verksamhet. Poliserna kan använda gps-spårning för att hitta greker, lite som Pokemon GO. (Det kan de inte i verkligheten. Inte ännu åtminstone. Men poliserna i spelet behöver handicap, eftersom de inte har tillgång till kameraövervakning, polisfordon, drönare och andra hjälpmedel som verklighetens poliser har)

När grekerna går in in i en butik, ett apotek eller på banken måste de först ”låtsasköa” utanför. Apoteket: 10 minuter, Butiken: 15 minuter, Banken: 30 minuter. När de går in ska de ha munskydd och handskar. Poliserna måste alltid ha munskydd och handskar.

Spelet pågår dygnet runt. Poliserna kan komma överens om att jobba i skift och/eller dela upp grekerna och övervaka upp till fyra var. Det är viktigt att grekerna aldrig känner sig säkra. Grekerna får sova när som helst, så länge de gör det hemma.

Lämna spelet

Du kan när som helst lämna spelet. Du måste då göra någon av följande saker

Om du är grek:

  1. Säga ”Jag hade fel. Det är omöjligt för mig att leva i fas 4, hur ska jag då begära att andra ska klara det?” Du måste då i minst en månad bära en T-shirt med texten ”Jag gav upp motståndet mot coronaviruset
  2. Säga ”Jag har inte råd att spela längre”. Du måste då i en månad bära en T-short med texten ”Jag har inte råd att bekämpa coronaviruset längre

Om du är polis:

  1. Säga ”Jag hade fel. Det är omöjligt att leva i fas 4, jag vill inte jaga alla som inte orkar” Du måste då i minst en månad bära en T-shirt med texten ”Jag gav upp motståndet mot coronaviruset”.
  2. Säga ”jag vill inte trakassera greker längre” alternativt ”jag vill inte bli trakasserad av greker längre”. Då slipper du bära T-shirt.

Om du är polis kan du låta en av grekerna ta över din plats. Det måste finnas minst en grek och en polis för att spelet ska kunna fortsätta. Du får själv välja din efterträdare. Här kan det finnas pengar och förmåner att hämta.

Spelets avslutning

Spelet pågår så länge deltagarna orkar, men minst en vecka. Till slut kanske det bara återstår en grek och en polis. De kan, om de vill, fortsätta spela, antingen till dess båda har vaccinerats, eller fått bekräftat att de har antikroppar. Om någon av dem som har spelat grek visar sig ha antikroppar förlorar hen spelet och måste betala för alla årskort på Skansen, eftersom hen då har lyckats bli smittad trots att hen har levt som en grek. Det kan nämligen bara bero på två saker: 1) att hen har fuskat eller 2) att fas 4 inte fungerar, eftersom folk blir smittade ändå.

Vinnare

Vinnare är den Grek som har ordnat minst antal årskort på Skansen eller den polis som har ordnat flest årskort på skansen. Om det slutar lika så slutar det lika, helt enkelt.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: