fbpx

Grekland leder EM i virusbekämpning

Loading...
Loading...

Grekland är bäst i Europa åtminstone hittills på att hålla coronaviruset i schack, enligt en rapport från den franska tankesmedjan The Bridge. Det är de tidiga och hårda restriktionerna som har gett resultat.

Organisationen har jämfört hur tio länder i Europa har hanterat virusutbrottet och vilka konsekvenser det har fått. Sverige ingår inte i jämförelsen.

The Bridge konstaterar att Grekland ”tack vare snabba och strikta åtgärder” har lyckats med att ”framgångsrikt plana ut kurvan och sakta ner spridningen av viruset”.

Man har jämfört hur snabb fördubblingstakten har varit, från den dag 100 fall hade konstaterats i respektive land. Bäst var Grekland, med en fördubblingstakt på 7,4 dagar de två första veckorna och 19 dagar därefter. Sämst var Storbritannien, med en fördubblingstakt på 2,8 dagar de två första veckorna och 4,6 dagar därefter.

Diagram över fördubblingstakten från The Bridge.

Grekland är det enda av de jämförda länderna som har färre än tio döda i covid-19 per 1 miljon invånare. Spanien är värst drabbat med 363. Sverige rapporterar knappt 120 döda per 1 miljon invånare (siffran ingår inte i jämförelsen utan har hämtats från officiell svensk statistik).


Antal döda i covid-19 per 1 miljon invånare, från 1 mars till 13 april.

Kontrasten mellan Grekland – som ställde in allmänna sammankomster och stängde skolorna redan innan de första 100 fallen hade upptäckts – och Spanien – som vidtog liknande åtgärder i ett mycket senare skede – är särskilt slående”, skriver The Bridge på sin hemsida.

Grekland beslutade redan 27 februari att ställa in karnevaler och andra stora event. Några dagar senare stängde alla skolor, följda av restauranger, barer caféer och i princip alla butiker utom mataffärer och apotek. Sedan 23 mars råder i praktiken utegångsförbud i landet.

Det kan jämföras med Sverige, som 7 mars, en dryg vecka efter Greklands första åtgärder, körde direktsänd melodifestivalfinal från Friends Arena, inför en publik på 27 000 personer. Då räknas inte de två genrepen inför publik, inte heller alla som jobbade med festivalen. När finalen sändes fanns över 200 konstaterade fall i Sverige.

Det är viktigt att tillägga att vi ännu inte vet hur det slutar. Många tror att antalet smittade och döda kommer att öka snabbt den dag Grekland lyfter på restriktionerna, eftersom det knappast utvecklas någon ”flockimmunitet” i ett land som sitter i karantän. De sociala och ekonomiska konsekvenserna av de hårda åtgärderna kan också diskuteras i ett land som är så beroende av besöksnäringen som Grekland.

Läs fler artiklar om Greklands kamp mot coronaviruset här.

Antalet döda varje dag sedan de första 100 smittade upptäckts, per 1 miljon invånare.

En reaktion till “Grekland leder EM i virusbekämpning

  • 16 april, 2020 kl. 17:46
    Permalink

    Gillar dina informativa kommentarer. Du är riktigt bra där. Mjukdatan har vi delade mening om, en del…glad påsk på er!

    Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: