fbpx

Nästa gång jag kommer till Grekland ska jag…

Loading...

Många har resignerat nu och insett att det inte blir någon resa till Grekland förrän tidigast nästa år. Andra lever på hoppet, en del har till och med bokat resa i juni. Jag tror inte att de kommer iväg. Men oavsett när vi tar oss iväg på vår nästa resa till Grekland så kommer vi att längta dit något alldeles förskräckligt. För att fördriva lite tid med verklighetsflykt kan vi börja tänka på vad vi ska göra när vi kommer dit nästa gång.


Kanske ett helt annat Chania

Jag måste slänga in en brasklapp här. Det kanske inte alls är samma Chania vi kommer till som vi lämnade på trettondagen 2020. Vad har hänt med grannar, hotell, barer och restauranger? Har de överlevt? Vi vet att flera vänner vill sälja och flytta från stan, hur har det gått för dem. Några har redan lämnat och slagit sig ner i Aten eller utomlands. Kanske kommer allt att vara annorlunda?

Listan

I vilken ordning vi gör de här sakerna är förstås beroende av vilken tid på dygnet planet landar. Eftersom det oftast är på kvällen så har jag utgått från det. Här är de tio första sakerna vi planerar att göra när vi kliver av bussen i Chania:

  1. Vi handlar lite frukostmat på hemvägen, går hem genom gränderna och kliver med bävan in genom dörren. På med vatten och el, in med varor och vattenflaskor (från kranen) i kylen. En inspektionsrunda genom huset, som har sått tomt längre än det gjort sedan vi köpte det våren 2013. Hur har det klarat väder och vind? Har det fått vattenskador? Hur många döda kackerlackor hittar vi i köket? Om huset är beboeligt bäddar vi sängarna, annars får vi ge oss ut på jakt efter nödbostad. Det ordnar sig.
  2. Vi går ut för att stoppa i oss lite käk. Inget fancy, vi kanske nöjer oss med en gyro pita eller en pizzaslice. Om Georgias lilla taverna runt hörnet har öppet kanske vi tar några zucchinibollar och en sallad hos henne.
  3. Dags att hälsa på Anna och Giorgios på Black Roster. Ett par drinkar, många återseenden. Vi kommer att ha annonserat vår ankomst, så vännerna kommer nog att sluta upp. Om de kommer ihåg. En vanlig kommentar är annars: ”Var det i dag ni skulle komma? Jag trodde att det var nästa vecka!” Vi stannar så länge vi orkar, sedan kryper vi i säng.
  4. Dags att ta hand om huset. Förhoppningsvis behöver vi bara städa och köpa hem lite förnödenheter, i värsta fall måste vi kontakta hantverkare och reparatörer. Högst på listan: att göra i ordning på taket. Flytta ut det provisoriska uteköket och möblerna, slå på kylskåpet… Sedan äter vi lunch där uppe, om vädret tillåter. Ser ut över havet och de medeltida hustaken, smider planer…
  5. Efter siestan är det dags att ta cyklarna och rulla ner till Nea Chorastranden för ett kvällsdopp. Kanske äter vi middag hos Nikos och Kleopatra på The Five. Nu börjar vi komma in i rutinerna.
  6. Ett besök i Paleochora står på listan. Vi har rätt många vänner där och som tur är råkar de äga byns bästa restauranger (Methexis och Parsifai) och bar (Agios). Vi hoppas att de har överlevt.
  7. En hemmafest måste det bli, det blir det alltid. Vi älskar att fylla huset med vänner och grekerna är bra på att umgås. Oftast sitter vi bara runt ett bord med mat och dryck och pratar tills någon föreslår att vi ska fortsätta till en bar. Det händer sällan före två på natten.
  8. Lite andra utflykter på listan: Kreta har fantastiska byar, där det ofta går att få något att äta och dricka. Nu får vi använda den lilla grekiska vi hart kämpat med att lära oss. Τέλια!
  9. En eller ett par svängar till Gerani blir det alltid. Där har Tina och Nektarios sin restaurang Bossa Nova, som har öppet året runt. Det är ett turistställe, men byborna hänger gärna runt bardisken, det gör vi också. Sedan tar vi en sväng till Tequila Bar, för att hänga med de trevliga bröderna som äger stället. Där stannar vi så länge vi orkar, innan vi tar en taxi hem.
  10. I övrigt är det skönt att sjunka in i den grekiska vardagslunken, med shopping, matlagning, arbete och fritid. Att handla hem fantastiska råvaror och laga mat i köket, som vi äter på taket eller i gränden. Ett och annat dopp i havet. Bussen upp till Profiti Ilias för en drink i solnedgången på Carte Postale. Vinprovningar med någon av sommeliererna i vänkretsen. Luncher och middagar på de ”hemliga” ställena, som vi bara berättar om för de närmaste vännerna.

Målet är augusti – men vem vet?

När tror jag att vi kommer till Grekland nästa gång? Man måste leva på hoppet. Vi har en speciell dag att fira i slutet på augusti, så vi kommer att anstränga oss för att vara där då. Men är det något vi har lärt oss den senaste månaden så är det att aldrig ta något för givet. Det borde vi förstås ha lärt oss för länge sedan. Grekerna är experter på att aldrig ta något för givet. Vi har lärt oss mycket av dem. Det vi aldrig kunde drömma om var att vi inte skulle kunna resa till Grekland, det har vi alltid tagit för givet. Om vi inte kommer dit i år så blir det andra gången på nästan 30 år som vi inte besöker Grekland. Senast var 2009.

Berätta gärna, i kommentarerna här eller i någon av Facebookgrupperna, när du tor att du kommer till Grekland nästa gång och vad som är överst på din lista den dag det händer!

Det är tomt på stranden i Nea Chora. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: