fbpx

Se påskfirandet i coronavirusets grepp runtom i Grekland

Nu är påsken över i Grekland. Det blev den märkligaste påskhelgen i landets historia. Vi har redan berättat om hur grekerna brukar fira påsk, så vi nöjer oss med att göra några nedslag med hjälp av Youtube.


Vi börjar med Aten. Mest poliser på gatorna, kyrkorna var stängda. Den heliga elden kom aldrig längre än från Jerusalem till Aten i år.

Aten


Aten påsken 2020.

Många gick ut på sina balkonger, sköt upp fyrverkerier och ropade påskhälsningar till varandra.

Kastoria

I den här filmen från Kastoria i norra Grekland har man använt drönare för att visa de tomma gatorna och ur folk står på sina balkonger.


Kastoria påsken 2020

Kalamata

I det här nyhetsinslaget ser vi hur människor i Kalamata grillar och firar påsk på sina balkonger:


Påsklfirande i Kalamata 2020.

Okänd ort

På andra håll gick människor ut och ställde sig på gatan med ljus i händerna. De lyssnade på den TV-sända mässan, tillsammans men på behörigt avstånd från varandra. Här är en film från en icke angiven ort i Grekland:


Okänd ort i Grekland, påsken 2020.

Pireus

Vi beger oss till Pireus:


Pireus påsken 2020.

Thessaloniki

Sedan till ett bostadsområde i Thessaloniki:


Thessaloniki påsken 2020.

Enligt inrikesminister Lefteris Oikonomou följde de allra flesta regeringens påbud att stanna hemma, väldigt få polisingripanden gjordes under påskhelgen och antalet som bötfälldes för att ha brutit mot någon av undantagslagarna var färre än de har varit tidigare.

Chania

Men det fanns de som trotsade förbudet. Här är en film från Chania, där människor gav sig ut i procession med den heliga katafalken:


Chania påsken 2020.

Påsken 2019

För att få lite perspektiv rekommenderar jag att du tittar på den här videon, som visar hur påskfirandet brukar se ut i Grekland:


Hersonissos påsken 2019.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: