fbpx

Grekerna kommer ut, med masker och handskar

Loading...

Nu öppnar Grekland, efter sex veckors inlåsning. Grekernas återgång till vardagen kommer att ske stegvis, med start redan i dag, onsdag och kommer att pågå till mitten eller slutet av juni, om allt går bra. Om det går dåligt hotar regeringen att åter låsa in sin befolkning. Den nya grekiska vardagen blir väldigt annorlunda mot den gamla, Grekernas rörelsefrihet kommer fortfarande att vara betydligt mer beskuren än svenskarnas och nu är det inte vara asiatiska turister som bär ansiktsmask. Grekland All Exclusive presenterar tidtabellen.

Här kan du läsa alla våra artiklar om coronaviruset i Grekland.


När Grekland lättar på trycket införs samtidigt en mängd nya regler, Här är det inte rekommendationer, som i Sverige. Här är det lagar och den som bryter mot dem kommer att straffas med böter, stängning av verksamheten eller både och.

De viktigaste reglerna handlar om avstånd, handskar och ansiktsmasker. Alla butiksanställda måste bära ansiktsmask och handskar, i de flesta butikerna måste även kunderna ha ansiktsmask. Det måste finnas minst 20 kvadratmeter per kund, vilken i praktiken innebär att många småbutiker bara kan släppa in en kund åt gången.

Redan i dag, onsdag, tas det första steget. Nu är människorna i Thessaloniki, Volos och Patras åter välkomna på sina populära strandpromenader, om de lyckas undvika trängsel Det är 20 grader varmt och växlande molnighet i Thessaloniki, så många kommer att vilja ta en volta.

Strandpromenaden i Thessaloniki har redan öppnat. Foto: John Göransson,

Frihetens timme

Måndag 4 maj slår frihetens timme. Då får grekerna gå ut, utan att skicka SMS och berätta varför. Självklarheter som att hälsa på en kompis, promenera längs stranden och annat blir åter möjligt, men polisen kommer att kontrollera att trängseln inte blir för stor. Parkerna kommer att vara stängda, liksom de organiserade stränderna.

Nu öppnar omkring 10 procent av de butiker som har varit stängda sedan mitten på mars. Det handlar mest om småbutiker för exempelvis telefoner och elektronik. Reglerna är väldigt detaljerade. Små butiker, upp till 20 kvadratmeter, får bara släppa in tre kunder i taget och avståndet mellan varje kund måste alltid vara minst två meter. Nära 70 000 människor kommer att kunna gå tillbaka till jobbet.

Dags att klippa sig

Nektarios får öppna 6 maj. Foto: John Göransson.

Dessutom öppnar frisersalongerna och eftersom det krävs tidsbokning lär det vara många grekiska kvinnor som redan har kastat sig på telefonerna. Många grekiska män har skaffat ”corona cut” (maskinklippt snagg), så de har inte lika bråttom.

Nu öppnar också kyrkorna. Men det blir inga gudstjänster, bara enskild bön och med samma krav på avstånd som i butikerna.

Måndag 11 maj: Nu öppnar alla butiker utom de som ligger i shoppinggalleriorna. Grekerna ska i första hand vistas utomhus. Samma regler gäller som för de butiker som öppnade 6 maj.

Alldeles för trångt, inga ansiktsmasker. Så får det inte se ut! Foto: John Göransson (bilden är tagen i Ioannina 2019)

De första skolorna öppnar

Nu öppnar också gymnasieskolorna, även här kommer det att vara krav på avstånd och ansiktsmasker.

Söndag 17 maj: Nu kan de första gudstjänsterna hållas i landets kyrkor. Eftersom det finns många religiösa i Grekland, som dessutom var utestängda från påskmässan, lär trycket bli stort. Men samma regler om avstånd gäller.

Måndag 18 maj: Parker, Museer och arkeologiska utgrävningsplatser öppnar. Det blir åter tillåtet att resa mellan olika regioner i Grekland. Detta gäller bara fastlandet tills vidare. Regeringen är extra orolig för vad som händer om smittan sprids till någon av de många små öar som saknar såväl flygplats som kvalificerad sjukvård.

Nu öppnar resten av landets skolor och förskolor, men med hårda restriktioner. Klasserna delas i två, med max 15 elever i varje klass, som får gå till skolan varannan dag. Särskilda hemundervisningsprogram ska tas fram för övriga dagar.

Uteserveringarna öppnar

1 juni: Hurra! Restauranger och caféer får öppna uteserveringarna, men med krav på minst 2 meters avstånd mellan borden och högst fyra personer vid varje bord. Shoppingalleriorna får också öppna, men utan serveringar inomhus.

Lite trångt mellan borden, men annars är det öppet från 1 juni. Foto: John Göransson.

Nu återstår tre steg innan hela planen är satt i verket. Datum för de stegen kommer att sättas senare. En gång per dygn kommer regeringen att utvärdera läget och om smittan sprids långsamt kan det gå fort. Om smittan däremot tar fart kan regeringen backa åtgärderna och börja stänga igen.

Inrikesresandet kan ta fart

Åretruntöppna Frogs Hotel i Aten öppnar i Juni. Foto: John Göransson.

Först, antagligen tidigast 8 juni, Öppnar åretruntöppna hotell. Nu kan grekerna börja resa i sitt eget land, tjänsteresorna kan komma igång, flyg, tåg och långfärdsbussar kan öka trafiken igen. Som exempel kan nämnas att det normalt går minst tre flyg om dagen mellan Aten och Chania, just nu är det tre i veckan

Nu öppnar också de populära utomhusbiograferna, med krav på 1,5 meters avstånd mellan åskådarna och en beläggning på högst 60 procent. Det är normalt inga problem, Netflix har kommit till Grekland också.

Steg 6: Lekplatser, parker, zoo och andra utomhusaktiviteter öppnar.

Det nya normala

I det sista steget, inget datum är satt för det heller, får restauranger och caféer släppa in gäster inomhus, liksom nöjeslokaler, (som nattklubbar och musikställen). Det ska vara minst två meters avstånd mellan borden och mellan barstolarna, det ska finnas minst tre kvadratmeter för varje gäst. I detta steg öppnas också de säsongsöppna hotellen. Nu är det fritt fram att släppa in turister, till en början lär det bara handla om greker. Ambitionen är att det sista steget ska tas i mitten eller slutet av juni. 

Sista steget. Frogs i Aten öppnar baren. foto: John Göransson.

När alla steg är klara kommer Grekland att vara ungefär som Sverige är just nu, men med obligatoriska munskydd och handskar på många ställen. Detta är vad grekerna kommer att under lång tid få betrakta som normalt liv. Ett folk med en kultur av kindpussar, trängsel, stora sällskap vid restaurangborden och sena nätter axel mot axel i barerna kommer att få vänja sig vid ett helt annat sätt att leva och umgås. Inget kommer att återgå till det gamla förrän det finns ett vaccin, det har regeringen varit väldigt tydlig med.

Inga besked om utlandsturismen

Vi lär få vänta med besked om hur det går med resandet över gränserna. EU:s turistministrar träffades på måndagen för att diskutera gemensamma regler. En separat artikel om det finns här. Det enda vi vet om det mötet är att det finns delade meningar bland medlemsländerna om när turismen kan komma igång igen. Hårdast motstånd kommer från Tyskland, medan Medelhavsländerna trycker på för att rädda åtminstone en del av årets säsong. Till dess får branschen överleva på bidrag från EU och den grekiska staten och vi Greklandsälskare får längta och drömma.

Till våra läsare

Grekland All Exclusive når hela tiden ut till en större och bredare publik. Det är kul. Samtidigt innebär det att flera av de trevliga Facebookgrupper vi hittills har valt att dela vårt innehåll i känner sig hotade, eftersom de tror att vi är ute efter att stjäla deras medlemmar. Bristen på logik i det är påtaglig, eftersom vi inte vill annat än att de ska ha så många medlemmar som möjligt. Dessutom inbillar vi oss att våra länkar kan bidra till att de får ännu fler medlemmar.

Men vi vill givetvis inte samarbeta med Facebooksidor som inte vill ha oss där. Om du vill vara säker på att alltid få det senaste innehållet från Grekland All Exclusive föreslår jag att du prenumererar. Fyll i din mailadress nedan och klicka på ”Prenumerera”, det är gratis!

Ingen vet när charterturismen kommer igång. Bild tagen på Rhodos 1973.

2 thoughts on “Grekerna kommer ut, med masker och handskar

 • 29 april, 2020 kl. 13:59
  Permalänk

  Du har nog ett datumfel, 6 maj ska nog vara 4 maj

  Svar
  • 29 april, 2020 kl. 14:05
   Permalänk

   Tack, fixat!

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: