fbpx

Inga besked efter EU:s turistministrars möte

I går, måndag, träffades EU:s turistministrar för att diskutera hur Europa på ett säkert sätt ska kunna öppna gränserna och rädda vad som räddas kan av årets turistsäsong. Grekland, det land i Europa som är mest beroende av turism, driver på för att få till gemensamma hälso- och säkerhetsregler. Högt på dagordningen stod Greklands förslag om ett ”hälsopass”. Men några beslut fattades inte på mötet.

Du kan läsa alla artiklar om Grekland och Coronaviruset här.


Om det ska bli möjligt att resa i år så måste det ske under nya, specifika regler. Vi måste ha nya regler för hotell, stränder, pooler, frukostbufféer och utflyktsbussar”, sade Greklands turistminister Harry Theocharis till The Guardian inför mötet

Gemensamma regler krävs

Vid mötet på måndagen diskuterades olika hälso- och säkerhetsåtgärder, samt stödåtgärder till den hårt drabbade turismsektorn. Frågan om ”hälsopass” stod på dagordningen. Men några beslut fattades alltså inte.

Booking.com

I ett uttalande efter mötet sade Kroatiens turistminister Gari Capelli, som var värd för videokonferensen, att ministrarna var överens om att alla beslut om att öppna Europa för turism ska fattas gemensamt. Han nämnde hälsopassen, men hans enda kommentar var att även detta var en EU-gemensam fråga. Så tyvärr, måndagens möte gav ingen vägledning om när EU är redo för internationell turism.

Juli är målet

I en intervju med BBC i fredags sade Teocharis att målet för Grekland är att börja släppa in turister i juli. ”Vi kan inte öppna från alla länder och till alla destinationer, men vi måste börja öppna för några länder. sade han, enligt Greek Travel Pages.

I dag, tisdag, kommer Greklands premiärminister att presentera planen för att öppna landet, som i praktiken har varit stängt sedan mitten på mars. En separat artikel om det finns här.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: