fbpx

Turistministern: ”Hälsopass” kan rädda turistsäsongen

Loading...
Loading...

Greklands turistminister Harry Theoharis sade på tisdagen att om gemensamma hälsointyg och regler kan införas i EU så är det möjligt att rädda åtminstone en del av årets turistsäsong från effekten av coronaviruset. Han tror att Grekland kan börja släppa in turister i juli, men säsongen blir kort och intäkterna kommer att minska med minst hälften.

Efter den här artikelns publicering berättade EU:s transportkommissionär Adina Valean att en plan för att återuppta flygförbindelserna kommer att presenteras i maj.

Läs alla artiklar som handlar om Grekland och coronaviruset här.


I ett uttalande i grekiska SKAI TV pratade Theoharis om ”hälsopass”, som skulle ge myndigheterna möjlighet att kontrollera hälsan för dem som kommer till Grekland med flyg, båt eller bil.

Han sade att årets säsong sannolikt kommer att bli tre månader lång i år, från juli till september.

”Det kan bli en del efterfrågan för oktober och kanske till och med november. Men det får vi titta på i nästa steg, när vi har löst säsongens huvudproblem”, sade han.

EU-länderna måste komma överens

”Länderna måste komma överens om rutiner för ’säker inpassering’ och jag har tryckt på hos EU-kommissionen för att få sådana rutiner på plats, sade Theoharis.

Han sade att varje EU-medborgare som vill resa till ett annat land kommer att tvingas skaffa ett ”hälsopass” i sitt hemland, som visar att de inte är testade positivt för coronavirus, innan de kan komma till Grekland.

Inga beslut har ännu fattats, men enligt Theoharis inväntar regeringen på ett förslag från den nationella hälsoorganisationen EODY, som i detalj ska beskriva hur detta realistiskt kan genomföras i Grekland. Hur avreseländerna ska hantera detta är också oklart. Frågan är om EU-ländernas myndigheter kommer att använda resurser till massprovtagningar av människor som vill göra en charterresa till Medelhavet.

Asien och Amerika får vänta

Däremot trodde han att det vara orealistiskt att se turister från avlägsna länder som USA och Asien i år.

”Vi förväntar oss turister från Europa och i det sammanhanget har vi en fördel, eftersom vi är det säkraste landet i Medelhavsregionen”, sade han. Det är oklart vad han menar med det. Det kan mycket väl vara så att Grekland är det minst säkra landet i Europa, eftersom de hårda restriktionerna har gjort att få greker har utvecklat antikroppar.

Han berättade också att regeringen har kontakter med de ledande researrangörerna om hur samarbetet med Grekland ska gå till.

När öppnar hotellen?

”Researrangörerna väntar nu på information om vilka hälsoregler hotellen måste följa, så att vi å ena sidan kan få besökarnas förtroende och å andra sidan presentera en tidtabell för exakt när turisthotellen kan öppna”, sade han.

”När vi har ett beslut om tidtabellen för att stegvis häva restriktionerna i landet kan vi komma överens med EODY om exakt från vilket datum hotellen kan öppna, sade Theoharis.

Tappar mellan 50 och 75 procent

Han sade att ”best case scenario” för årets turistsäsong är att intäkterna faller med 50 procent. I en senare intervju sade han att ”worst case scenario” är att de faller med 75 procent.

På en fråga om regeringen har planer på att stärka inrikesturismen denna säsong svarade han att det förs diskussioner om olika initiativ för detta och att hotellägarna kommer att göra sitt bästa för de grekiska resenärerna, med hjälp av prissättningen. Det är oklart om det innebär att greker kommer att få billigare hotellrum än utlänningar.

EU-kommissionen presenterade i förra veckan rekommendationer till medlemsländerna för hur de gradvis ska lätta på restriktionerna.

Källa: Greek Travel Pages.

Tio frågetecken

Tio frågetecken kvarstår, innan turisterna kan komma. Foto: John Göransson.

Det finns, som synes, mycket kvar att reda ut. Här är de tio viktigaste frågetecknen. Innan de har rätats ut lär det inte komma många turister till Grekland:

  1. Vad händer med restriktionerna? Det lär inte vara många som vill turista i et land där alla restauranger, caféer och barer har stängt. I dag är det till och med förbjudet att bada i havet. Visst, vi som har egen bostad i Grekland klarar oss. Men det är inte många, de allra flesta måste kunna gå ut och äta.
  2. Vad händer med avrådandena? I dag avråder UD i Sverige, och de flesta andra länder i Europa, från att resa utomlands över huvud taget. Så länge dessa avrådanden är i kraft gäller inga reseförsäkringar.
  3. Hur ska hälsopassen fungera i praktiken? Sverige har inte börjat masstesta människor, det kommer sannolikt att dröja och frågan är om masstester för utlandsturister kommer att vara ett prioriterat område. Kanske är Greklands regering bredd att betala för provtagningarna? Det finns många andra praktiska frågor kring hälsopassen som måste besvaras.
  4. Hur ska bokningsreglerna anpassas? Om vi bokar en resa och sedan får veta att vi bär på coronavirus, vem ska då betala den inställda resan? Detta måste redas ut innan försäljningen av resor kan ta fart.
  5. Vilka regler kommer att gälla på resmålen? Ett typiskt charterplan (Airbus A321 NEO) tar 221 passagerare. De ska åka Transferbuss till och från flygplatsen, köa till incheckningen, trängas vid gaten och bagagebandet… Charterturister trängs ofta, hur ska man kunna anpassa resorna så att vi ens kan hålla avstånden?
  6. Vad händer med smittan när Grekland öppnar igen? Grekland är det EU-land som, ställt i proportion till hälsoläget, har de hårdaste restriktionerna. Det innebär sannolikt att landet är väldigt långt från att nå flockimmunitet. Om turistministerns ”best case scenario” blir verklighet kommer 15 miljoner utländska turister att besöka ett land som har långt kvar flockimmunitet. Vad händer om smittspridningen ökar igen? Kommer regeringen att stänga gränsen, kommer UD att avråda från resa?
  7. Kommer hotellen att vara öppna? Troligen kommer många hotell att välja att hålla stängt hela säsongen, hellre än att ta höga kostnader för att hålla ett halvtomt hotell öppet, samtidigt som de tvingas till åtgärder för att gästerna ska kunna följa reglerna. Många Greklandsälskare vill inte bo var som helst, de kanske avstår från att resa i år, för att komma tillbaka 2021.
  8. Kommer folk att vilja resa utomlands i sommar? Även om gränserna öppnas så kommer många att stanna i sina hemländer i sommar. I Stockholm, där vi och ytterligare en tredjedel av alla svenskar bor, vågar folk knappt gå ut. Dessutom pågår kampanjer för att vi ska stötta svensk turism i sommar.
  9. Hur ska vi ta oss till Grekland? Om vi ska kunna ta oss till Grekland måste flygbolagen börja flyga igen. Alla som inte reser charter till Grekland har använt Aegean, SAS, Norwegian, Ryanair och andra bolag. Kommer de att komma igång till sommaren, eller kommer de att leva på statliga stöd så länge de kan, eller kommer de att gå i konkurs?
  10. Kommer charterföretagen att överleva? Förra året gick jätten Thomas Cook i konkurs, den nordiska verksamheten övertogs av Petter Stordalen. Hans verksamheter är nu hårt pressade av coronavirusets effekter, hur länge klarar han sig utan att börja sätta bolag i konkurs? Samma gäller de andra huvudaktörerna, TUI och Apollo. Hur mycket pengar har de kvar i kassan och hur mycket är ägarna beredda att skjuta in för att rädda bolagen?

Ändå hoppfulla

Vi väljer ändå att vara försiktigt optimistiska. Dels är det ren egoism: Vi vill till Grekland! Vi har ett hem där som behöver tillsyn och underhåll. Vi har praktiska saker som måste tas om hand. Vi tror också att regeringar och myndigheterna ser värden i att få igång turismen igen, eftersom de offentliga utgifterna för att stötta företag och anställda är enorma.

2 reaktioner till “Turistministern: ”Hälsopass” kan rädda turistsäsongen

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: