fbpx

Greklands regering: Turistsäsongen startar 15 juni

Loading...

Turistsäsongen i Grekland startar 15 juni, två veckor tidigare än regeringens tidigare besked i frågan. Det berättade premiärminister Kyriakos Mitsotakis. I ett TV-sänt tal till nationen på onsdagen. Hans besked innebär att svenskar ska kunna resa fritt till Grekland så fort UD häver avrådan för utlandsresor, som just nu gäller till 15 juli.


Uppdaterad: Mer information om utrikesflyg

De viktigaste beskeden

Framför allt uppehöll sig Mitsotakis vid regeringens stödåtgärder för att rädda vad som räddas kan av turistsektorn, som drabbas hårt i kampen mot coronaviruset. Här är de viktigaste beskeden, som det grekiska folket har väntat spänt på:

För turister

  • Turistsäsongen ska officiellt inledas 15 juni
  • Från 15 juni kommer det bara att gå internationella flyg till Aten, från 1 juli utökas trafiken till alla flygplatser.
  • De första turisterna släpps in från länder där ”epidemiologisksa data är betryggande”, sade Turistminister Teocharis. Han nämnde Bulgarien och länder i norra Europa, som Tyskland.
  • Det blir inga krav på virustester eller karantänsregler
  • Slumpvisa virustester kan komma att genomföras på flygplatserna

För företagen

  • Det blir skattesänkningar. Bland annat sänks momsen på kollektivtrafik, utomhusbiografer, kaffe och andra alkoholfria drycker från 24 till 13 procent mellan 1 juni och 31 oktober.

För anställda

  • Staten subventionerar löner och betalar socialförsäkringar för anställda i turistsektorn
  • Säsongsanställda som inte får jobb i sommar kommer att få A-kassa

24 miljarder euro

Sammanlagt beräknas stödpaketen kosta runt 17 miljarder euro, enligt Kathimerini.

Pandemin satte stopp för landets snabba väg mot ekonomisk utveckling”, sade han. ”Januari och februari var fantastiska månader för den grekiska ekonomin, men det känns länge sedan nu”, sade han i sitt tal.

Mitsotakis sade att Grekland drabbades extra hårt av coronaviruset, inte bara på grund av landets stora turistsektor, som svarar för 20 procent av landets BNP.

”Därför måste vi nu gå från att vara ett föredöme i kampen mot viruset till att bli ett föredöme i att återta välståndet”, sade Mitsotakis.

Regeringen har redan skyndat på tidtabellen för att öppna landet efter den nedstängning som varade mellan mitten av mars och början av maj. Från 1 juni kommer landet i princip att ha färre restriktioner än Sverige, med skillnaden att det som är lag i Grekland är rekommendationer i Sverige.

Från Sverige från 15 juli

När Sveriges utrikesminister Ann Linde 13 maj tillkännagav att UD:s reseavrådan skulle förlängas till 15 juli hänvisade hon inte till smittspridningen, utan till det osäkra läget i omvärlden. Samtidigt lade hon till en brasklapp: ”UD ser löpande över grunderna för beslutet, vilket kan förlängas, förändras eller hävas innan den 15 juli”, sade Ann Linde.”

Om Mitsotakis besked dag, som väntas följas av liknande besked från andra EU-länder, kommer att få UD att förändra sin avrådan återstår att se.

Norge stängt

Inga spelningar för Steven Kvinlaug i Platanias i sommar.

För Norges del ser det ännu sämre ut för dem som vill åka till Grekland i Sommar. Norges justitie- och beredskapsdepartementet föreslog på tisdagen att en tillfällig lag om inreserestriktioner ska gälla till 1 januari 2021, rapporterar VG. Detta har fått charterbolagen Ving, TUI och Apollo att ställa in alla resor till och med 20 augusti, lagom till dess att sommarlovet slutar i Norge. På vissa turistorter, i synnerhet Platanias på Kreta, är andelen köpstarka norska turister mycket stor. Där kommer hotell, barer och restauranger att få det riktigt tufft i sommar.

Åretruntöppna hotell från 1 juni

The Frogs Hotel i Aten Öppnar 1 juni. Foto: John Göransson

De hotell som har öppet året runt kommer att öppna redan 1 juni. På tisdagen tillkännagavs att karantänsreglerna för inresande från Bulgarien och Serbien kommer att avskaffas 1 juni. Även Rumänien väntas ingå i kretsen av grannländer som kommer att kunna resa fritt mellan varandra redan om ett par veckor. Det innebär att Greklands turistsäsong börjar med inrikesturism och besökare från grannländerna. Läs här om de regler som hittills har presenterats.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: