fbpx

Håller grekerna avståndet och använder munskydd?

I Grekland styrs kampen mot coronaviruset med lagar, i Sverige i första hand med ”rekommendationer”. Omvärlden har förvånat tittat på den svenska linjen och tror att vi svenskar lever precis som vanligt, obekymrade av tiotusentals insjuknade och höga dödstal.


Alla som har grundläggande kunskaper om kulturen i Grekland och Sverige inser att grekiska lagar och svenska rekommendationer i praktiken är samma sak. Greker struntar oftast i lagar som de inte förstår eller som de inte tycker berör dem, svenskarna gör oftast som myndigheterna säger, även om de inte riskerar böter.

Hur följer då grekerna reglerna om munskydd och avstånd, nu när de är utsläppta igen?

Bilder som har publicerats från grekiska stränder visar att det stundtals har varit mycket trångt. Men sådana bilder ska man ta med en nypa salt. Medierna väljer gärna att visa det extrema snarare än det normala. Det har vi sett när bilder på trängsel på Stockholms uteserveringar har kablats ut över världen. Vi som bor i Stockholm vet att det är mycket ovanligt.

Vi vet också att det ofta är hart när omöjligt att hålla avstånden. Det finns gott om flaskhalsar i butiker och på andra platser. Vi gör så gott vi kan, det gör nog grekerna också. Med ett undantag: munskydden.

Strandpromenaden i Thessaloniki under onsdagens volta. Bild från webbkamera.

Många struntar i munskydden

De vittnesmål Grekland All Exclusive har fått in från Grekland talar om att regelefterlevnaden (minst 2 meters avstånd, munskydd i butiker, på bussar och de flesta andra platser inomhus) är sådär.

De flesta följer reglerna, utom ungdomar och konspirationsteoretiker”, säger en restaurangägare.

Det är 50/50” säger en kvinna i Thessaloniki.

Det är trängsel i butikerna och de flesta slarvar med munskydden”, säger man i Heraklion.

Nästan inga bryr sig om munskydden. Det är svårt för oss att försätta oss i rätt sinnesstämning för att följa alla regler, eftersom vi inte har haft några fall av Covid-19 här”, säger en barägare i Chania.

Social distansering, ja. Munskydd, nej”, säger en kvinna som arbetar på ett turisthotell på fastlandet.

Jag tänker på alla motorcyklister jag ser i Grekland, med hjälmen på pakethållaren eller styret. Eller på huvudet, men med oknäppt hakband.

Munskydd har tveksam effekt

Denna gång finns det ett visst fog för grekernas skepsis. Det är synnerligen omtvistat om munskydd har någon effekt mot smittspridningen. Tvärtom säger flera experter att de kan ha motsatt effekt.

Så här säger Världshälsoorganisationen, WHO, om att använda munskydd för att hindra spridningen av coronavirus:

 • Om du är frisk behöver du bära munskydd om du tar hand om en person som har Covid-19
 • Bär munskydd om du hostar eller nyser
 • Munskydd är bara effektiva om de används i kombination med att ofta desinficera händerna eller tvätta dem med tvål och vatten
 • Om du använder munskydd måste du veta hur du ska göra dig av med dem på ett korrekt sätt

Om man bär munskydd så finns det en rutin för hur man tar dem av och på. Struntar man i rutinen så är munskyddet verkningslöst eller kan rentav förvärra smittspridningen. Vi citerar WHO igen:

 • Innan du sätter på munskyddet, tvätta händerna med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.
 • Täck mun och näsa med masken och se till så att det inte finns några springor mellan titt ansikte och masken.
 • Undvik att röra munskyddet när du har det på. Om du gör det, tvätta händerna med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.
 • Byt ut munskyddet med ett nytt så fort det blir fuktigt och återanvänd aldrig engångsmasker.
 • Ta av munskyddet bakifrån (rör inte framsidan av det. Kasta dt omedelbart i ett förslutet kärl. Tvätta sedan händerna med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.

Det är kanske inte så konstigt att grekerna, som knappt har haft några fall av coronavirus i landet, tycket att det är lite bökigt med munskydd. Det är dessutom dyrt och ett enormt slöseri med resurser. Så länge grekerna håller avstånden kommer det nog inte att göra någon som helst skillnad. Gissningsvis kommer regeln om munskydd inte att bli särskilt långvarig.

Den enkla slutsatsen är att greker och svenskar nog kommer att bete sig på ungefär samma sätt när de sista restriktionerna tas bort 15 juni. Grekerna kommer att hålla avstånden, när de kan. De flesta kommer att strunta i munskydden, precis som vi.

One thought on “Håller grekerna avståndet och använder munskydd?

 • 20 maj, 2020 kl. 20:51
  Permalänk

  Mycket intressant läsning, bra infallsvinkel. Tackar!

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: