fbpx

Ta det lugnt, Greklandsälskare!

Loading...

Den här krönikan innehåller en del fakta. Ett av dem är att ingen en av drygt 12 000 britter som kom till Grekland under en vecka i juli var smittad av coronavirus. Ett annat är att dålig ekonomi faktiskt dödar människor. Krönikan handlar om Greklands rätt att bestämma över sina gränser och Greklandsresenärernas rätt att bestämma över sitt resande, så länge det sker inom lagens råmärken.


Tre grupper av Greklandsälskare

Det är oro bland Greklandsälskarna i dessa coronatider, det märks på diskussionerna i sociala medier. Vi är (med en rejäl generalisering) delade i tre grupper:

 1. De som har svår abstinens och måste till Grekland så snart det bara är möjligt. Bokar hela tiden nya resor som ställs in, snokar efter smitvägar genom Europa, är villiga att sitta i karantän…
 2. De som vill avvakta tills läget känns säkrare. ”Vi får se om vi kommer iväg i september” eller ”vi får leva på minnen till nästa år”.
 3. De som är rädda och tycker att det är oansvarigt att åka till Grekland i sommar. Antingen är de rädda för att vi ska åka ner och smitta ner grekerna eller så är de rädda att vi ska ta med oss coronavirus till Sverige. Eller så är de rädda för svenskar. Jag pratar inte om de som är rädda att själva bli sjuka.

Hittills har Grekland All Exclusive mest brytt sig om den första gruppen, de som vill åka så snart som möjligt. Det är rätt naturligt, eftersom vi skriver om resor till Grekland. Men eftersom många av dem som inte tycker att vi ska resa i sommar verkar tycka det är viktigt att berätta det, gärna med indignerade kommentarer och fördömanden, så tänkte jag bjuda på lite fakta i frågan. Jag har rotat i många källor under ganska många timmar för att få fram informationen, så den som vill avfärda den med ”hur vet du det?” borde först göra lite egen research. Jag tänker inte hjälpa er.

De abstinenta

Vi börjar med den första gruppen. Jag är själv på gränsen att ingå i den. Alla vänner i Grekland frågar när vi kommer. Bilderna där vännerna förbereder  sina restauranger och caféer inför måndagens öppnande få mig att svaja till av längtan. Det är till stor del en hemlängtan, vi har ett hem på Kreta sedan sju år och vi har aldrig varit hemifrån så länge förut.

I den här gruppen ingår många av de tusentals unga greker so har flytt den skyhöga arbetslösheten för att jobba eller studera i Sverige. Som längtar efter familj och vänner.

I den här gruppen ingår också många som har en semesterbostad i Grekland som har stått tom i månader. Som har räkningar i brevlådan, läckande tak, skadedjur, fukt och mögel.

I Homeros Odyssén blir Odysseus skepp vinddrivet på väg hem från det Trojanska kriget och han hamnar på lotusätarnas ö. Där skickar Odysseus iväg tre av sina följeslagare för att inspektera ön. Men då männen äter av lotusen förlorar de allt minne av sin hembygd och all åtrå att återvända. Jag önskar ibland att jag kunde äta en sådan lotus för att, åtminstone tillfälligt, glömma vårt hem och våra vänner och allt annat jag längtar efter i Grekland.

Ändå säger jag: ta det lugnt. Inte för att jag är rädd att vi ska smitta grekerna eller oss själva utan för att det kan ställa till en massa problem, inte  minst för oss själva, om vi är för ivriga. Är ni rädda för att inte få plats? Risken för fullsatta plan och hotell förefaller minimal sommar.

Nu har Grekland tillåtit direktflyg från Sverige och UD:s reseavrådan är borta. Vi åker snart.

Alla svenskar som landar på Greklands flygplatser testas och får sitta i karantän och vänta på provsvaret. Då känns det ganska säkert. Svenskarna och britterna kommer att vara de mest testade turisterna i Grekland i sommar.

De avvaktande

Det här är förstås den mest förnuftiga gruppen och jag önskar att vi alltid kunde ingå i den. Återigen: inte för att jag är rädd att smitta någon eller bli smittad (vi kommer inte att resa utan att först ta ett test) utan för att det är så mycket som kan gå fel om man ger sig ut på resor utan att veta förutsättningarna. Jag har drabbats av inställda flyg, jag har missat plan, stått utan hotellrum… Numera reser vi ingenstans utan att veta hur vi kommer dit och hem och var vi ska bo. Resten improviserar vi gärna, men inte det. Dessutom kommer vi aldrig att resa oförsäkrade, om det inte är en riktig nödsituation.

De rädda

Jag känner människor som ingår i riskgrupper, både i Sverige och i Grekland. De är rädda för att smittas och gör allt de kan för undvika att bli det. Jag känner också några som är rädda trots att de inte ingår i någon riskgrupp och därmed löper ytterst liten risk att bli svårt sjuka eller dö. Jag respekterar givetvis deras rädsla.

Det finns människor som inte vågar flyga, jag skulle aldrig försöka tvinga ombord dem på ett flygplan. Jag skulle däremot bli förbannad om de försökte hindra mig från att gå ombord på ett flygplan. Jag har inte rätt att utsätta andra för risker men jag har rätt att utsätta mig själv för rimliga risker.

Både jag och min fru ingår delvis i riskgrupper. Därför håller vi avstånd. Vi tvättar och spritar händerna. Vi jobbar hemifrån. Vi tar vårt ansvar för att platta till kurvan. Men vi lägger oss inte i vad andra gör, så länge de inte bryter mot lagen. Vi moraliserar inte, helt enkelt.

Moralisterna

Moralism är en Lutheransk specialitet. Vår vilja att tala om för andra hur de ska leva sina liv bär vi med oss som en arvsynd. ”Han äter för mycket!” ”Hon dricker för mycket!” ”Du sover för lite!” Som om vi hade med saken att göra.

Problemet med att moralisera, förutom att det är asocialt, är att man gärna låter känslorna ta över förnuftet, Spekulationer (tänk om…) får ta över sannolikhetskalkylerna och indignationen tillåts besegra överseendet. Detta har i allra högsta grad inträffat i den här frågan. ”Jag fruktar det värsta när alla väller in i Grekland”, ”Det är vansinne att ens tänka på att resa till Grekland i år” och andra moralismer haglar i kommentarfälten. Budskap: Jag är bättre, du är sämre! Underlag för utsagan: Noll!

Enligt denna lilla grupp av högljudda och extremt irriterande människor är det oansvarigt att resa till Grekland i sommar, oavsett vad den grekiska eller svenska regeringen tycker om saken. Det kan de gärna få tycka, de behöver inte resa någonstans. Men de kan låta resten av oss få vara ifred. Vi som följer de rekommendationer som regeringen och Anders Tegnell berättar om varje dag behöver ingen ytterligare vägledning. När UD och Greklands regering säger att det är fritt fram att åka till Grekland så åker vi till Grekland. Ert raseri kommer inte att ändra på det.

Fakta i frågan

Eftersom det ”fönster” under vilket vi smittar stängs några veckor efter smittotillfället och högst en vecka efter tillfrisknandet innebär det att de som kan sprida smittan bara är de som bär på smittan men ännu inte har fått symptom och inte har utvecklat antikroppar. Det är en extremt liten andel av befolkningen som befinner sig i det fönstret, en ännu mindre andel av dem kan förväntas resa till Grekland i sommar.

Varför öppnar Grekland gränsen, trots att det vare sig finns vaccin eller läkemedel mot Covid-19 och de flesta av länderna är betydligt hårdare drabbade? Det finns tre enkla skäl:

 1. Greklands ekonomi är på väg att kraschlanda, varje krona i intäkter behövs. Om Grekland hamnar i samma ekonomiska avgrund som 2008-2018 så kommer många fler att lida och dö än ett utbrott av Covid-19 kan åstadkomma.
 2. Resor till ett land har väldigt liten påverkan på smittspridningen, det finns gott om statistik som visar det. Smittan spreds framför allt av människor som kom hem från länder med stor smittspridning, innan länderna hade tagit itu med saken. Av de drygt 12 000 britter som kom till Grekland första veckan i juli var ingen smittad.
 3. Sedan pandemin bröt ut har de flesta länder infört hårda åtgärder för att stoppa smittspridningen och de kommer att kvarstå. Vi kan lika gärna tvätta händerna och hålla avståndet i Grekland som i Sverige, det gör ingen skillnad för smittspridningen i vilket land vi råkar befinna oss. Du kan läsa om Greklands åtgärder inför turistsäsongen här.

Flygresan

Det finns en försvårande faktor, det ska vi inte blunda för: Flygresan. Här kommer det att ställas extra stora krav på samarbete och att vi gör som vi blir tillsagda. EU-kommissionen och Greklands regering har bedömt att säkerheten på flygresan kan göras tillräckligt hög och den där siffran, en av 2 236 smittade, pekar på att de har rätt.  Det går alltså att resa till Grekland utan att smitta en enda medresenär. Varför var det annars ingen som blev smittad av den där personen?

Men, som sagt, avvakta gärna med att resa, eller avstå helt. Men låt vuxna människor fatta sina egna beslut och tro inte att du besitter andra kunskaper än Sveriges och Greklands smittskyddsmyndigheter.

Regler för att kommentera: Alla kommentarer som inte inleds med orden ”Jag har läst hela artikeln” kommer att raderas. Givetvis gäller även alla andra gängse regler.

2 thoughts on “Ta det lugnt, Greklandsälskare!

 • 23 juli, 2020 kl. 11:08
  Permalänk

  Bra artikel som till min sambos glädje kanske fått mig att känna mig bättre till mods med att resa till Kreta i slutet av september.

  Svar
 • 22 maj, 2020 kl. 15:04
  Permalänk

  Gillar läsa dina artiklar! Toppen!

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: