fbpx

The Trip to Greece: Grekland som vykort i film på tomgång

Loading...

Det är fjärde resan för Steve Coogan och Rob Brydon. Efter Storbritannien, Italien och Spanien var det dags för Grekland. Grekland All Exclusvie var förstås på biopremiären (hemma i soffan) av Michael Winterbottoms ”A Trip to Greece” och här kommer en recension.


Först och främst: Detta är inte en film om Grekland. Åtminstone inte om dagens Grekland. Idén är att de två skådespelarna/komikerna (de tjatar en del om vilket det är) ska göra om Odysseus resa från Troja till Itakha. Det hela börjar mycket riktigt i Canakkale i Turkiet, där det blir ett besök i det gamla Troja. Sedan kör de snabbt vilse.

Det oerhört privilegierade resesällskapet fraktas via Ayvalik över till Mytilini på Lesbos, samma sträcka som tiotusentals flyktingar har tagit sig i livsfarliga gummibåtar. Brydon och Coogan har en egen segelbåt med besättning.

Reality check

På Lesbos gör de ett besök på parkeringsplatsen utanför det beryktade flyktinglägret Moria, säger ”Well, that was a reality check” innan de fräser vidare med sin lyxiga SUV, som givetvis presenteras detaljerat i en tämligen påklistrad dialog. Produktplacering kallas det, sådan är det gott om här.

När Moria försvinner runt kröken är det slut med Reality Checks. I fortsättningen handlar filmen uteslutande om Brydon och Coogan, Grekland är bara en vacker kuliss, som kommenteras i förbifarten. Det vore väl OK, om inte dialogerna börjar bli lite väl förutsägbara för oss som har träffat de båda gnabbande vännerna tre gånger tidigare. De häcklar varandra för sina tillkortakommanden, gör halvbra imitationer (ibland imitationer av imnitationer från tidigare filmer) och för lärda (nåja) diskussioner medan de äter svindyr mat på tjusiga restauranger.

Gubbsjukt

Dessutom tittar de (och kameran) på och pratar lystet om unga kvinnor och är inte så lite gubbsjuka. Kanske är det självironi, men kameran vilar gärna på skönheter i bikini och Steve Coogan får även denna gång ha ”casual sex” med en vacker yngre kvinna på hotellrummet, medan Rob Brydon ringer sin fru. Det är annars väldigt få möten i filmen, de enda de pratar med är britter, utom en vacker ung servitris. Ingen av dem är grek.

Filmens slut är överraskande och ganska känslosamt. Min fru missade det, hon somnade redan på Hydra.

Men visst är det vackert. Hotellterasser med storslagen utsikt och luncher som kostar 2 000 kronor per person. En natt på Grande Bretagne, Greklands mest klassiska hotell. Där bodde vi faktiskt några nätter runt millennieskiftet, det är nog den enda upplevelse vi någonsin kommer att dela med dessa professionella gratisätare. Detta är en resa för dem som läser Condé Nast och andra exklusiva resemagasin.

Coogan och Brydon har själva sagt att det var sista resan. Det finns många som tycker att det är fantastiskt underhållande att se dem imitera Dustin Hoffman och Michael Caine och käbbla om vem av dem som är mest, eller minst, framgångsrik. De driver förstås med sig själva, eller med bilden av sig själva. Visst fnissar jag när jag för sjunde gången ser Brydon göra mannen i den lilla lådan. Men det kan jag uppleva på Youtube närsomhelst. Det går inte att beskylla dem för plagiat, eftersom de plagierar sig själva.

Omöjlig resa

Resan, som är otroligt vacker med många inspirerande stopp. går knappast att genomföra i verkligheten, åtminstone inte som den skildras i filmen. Grekland All Exclusive har lagt in alla stopp i Google Maps och kan konstatera att det möjligen är fysiskt möjligt att genomföra resan på en vecka, men att det skulle kräva minst åtta timmar bil- eller båtresa per dag

Så här Gick turen: Troja (Turkiet) Lesbos med båt. Färja till Kavala, därifrån bil till till Stagira och Halikidiki. Bil Pelion-Delphi-Piraeus-Aten-Epidaurus-Ermioni. Båt till Hydra och tillbaka. Bil Mani-Pylos, färja till Kefalonia och därifrån till Ithaka. Där tar resan slut. Sammanlagt har de då rört sig omkring 300 mil på land och till sjöss på sju dagar. Det har de givetvis inte gjort. Google Maps beräknar den effektiva restiden till drygt 50 timmar, alltså mer än två dygn. Lägg till lika många timmar i hotellsängar så blir det inte mycket tid kvar av veckan.

Hela ”The Trip”, från Troja till Itakha, utlagd på Google Maps.

Resan har bara starten och slutet gemensamt med Odysseus resa för 3 200 år sedan. Den tog tio år och den företogs med båt. Riktigt vilken rutt det var vet ingen, sannolikt visste inte Homeros det heller när han skrev Iliaden och Odyssén 500 år senare. Här är ett förslag:

Ett av många förslag till Odysseus resrutt.

Se filmen här

The Trip to Greece hade premiär på bio 22 maj. Eftersom de flesta av landets biografer har stängt kan du titta på den hemma i soffan i sället.

Här kan du se filmen, det kostar 99 kronor.

The Trip to Greece
Premiär 22 maj på Bio och bioaspen.se
Komedi| Storbritannien | 110 min

Regissör: Michael Winterbottom
Medverkande: Steve Coogan, Rob Brydon

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: