fbpx

36 bilder på grekiska öl jag har druckit

Loading...
Loading...

När vi började resa till Grekland på 90-talet fanns bara Amstel och Heineken att välja mellan när vi blev sugna på en öl. Det blir man ganska ofta när temperaturen i skuggan ligger runt 40-strecket. Sedan kom Mythos och Alfa, som inte var ett dugg bättre och snabbt köptes upp av Carlsberg och Heineken. Därpå återföddes Fix, som också blev danskt men som faktiskt är det grekiska gräsklipparöl som smakar mest öl. I dag bjuder jag på 36 egentagna bilder av gott grekiskt öl jag har druckit i Grekland de senaste åren. Jag kan utan att darra på manschetten rekommendera dem alla. Inget av dem är Alfa, Mythos, Fix eller Amstel.


Om du vill veta mer om Grekiskt öl och var du hittar det, läs den här artikeln! Om du vill lära dig lite roliga saker om grekisk ölhistoria, läs den här artikeln!

Bildgalleriet

Mythos: charterturisternas mytbild

En del människor försätter sig i Greklandsstämning genom att gå till Systembolaget och köpa det enda öl monopolet har valt att saluföra (eftersom det ägs av Carlsberg och för att det tycks vara det enda grekiska öl som kunderna frågar efter). För mig är Mythos en symbol för charterturisternas mytbild om Grekland: Landet som flödar av dåligt öl, dålig mat, Retsina och ouzo. De flesta grekerna, åtminstone de som är under 50, har för länge sedan lämnat detta skräp bakom sig, numera ägnar sig åt god mat, gott öl, bra viner och spännande drinkar. Turisterna är välkomna att delta i festen, många väljer ändå att stanna kvar i 80-talets Grekland.

När vi köpte vårt hus på Kreta 2013 hade det börjat hända saker på ölfronten, Med hjälp av kunniga vänner guidades vi genom ett snabbt växande utbud av öl, numera finns det till och med en butik i stan som bara säljer spännande öl. Den ligger strategiskt på Daskalogiannis, mittemot stans bästa vinbutik, tio minuters promenad hemifrån.

Fråga efter lokalt öl!

Numera frågar vi alltid efter lokalt öl när vi reser i Grekland och vi blir sällan besvikna. Vi har druckit lokalt mikroöl i bland annat Thessaloniki, Volos, Epirus, Chania, Aten och Rethymnon. Vi har därtill druckit mikroöl från bland annat Korfu, Rhodos, Santorini, Evia, Herakilion, Chios och andra platser som jag inte orkar hålla reda på. Prova att göra samma sak när du kommer till Grekland nästa gång. Det kommer inte att dröja länge innan Mythos sjunker under horisonten.

Greker är ofta lokalpatrioter och när de väl har övervunnit sin skepsis är de stolta över sina lokala öl. De hamnar på menyerna och om du frågar efter lokalt öl finns det ofta något att välja på, om du inte går på turistställen eller gubbfik. Ta det som ett kvalitetsmärke, helt enkelt.

I nödfall

Det är inte alla mikroöl som passar att släcka törsten med en varm sommardag. Men de grekiska mikrobryggarna vet var de bor. Nästan alla har en pilsner eller lager i sortimentet. Det finns numera ett par hundra grekiska öletiketter att välja mellan. I nödfall: drick Fix! Det har åtminstone lite smak och dessutom är flaskorna väldigt snygga!

I Sverige

Om du är i Sverige, skippa grekiskt öl! Det finns mycket godare och mer prisvärt öl på Systembolaget. Faktum är att i stort sett allt öl på Systembolaget är bättre än Mythos. Det finns en del grekiska restauranger som har ordnat egen import av öl. Fråga dem nästa gång!

Snygg törstsläckare. Foto: John Göransson.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: