fbpx

Så här ska Grekland rädda turismen

Loading...
Loading...

Nu är den första fasen i Greklands plan för att starta om turismen färdig. Det är hälsovårdsmyndighetens EODY:s förslag till regler och riktlinjer som har presenterats för regeringen. Kathimerini har sett planen och Grekland All Exclusive sammanfattar här deras artikel.

I dag öppnar skolor och butiker

I dag, måndag, öppnar gymnasieskolorna i Grekland, samtidigt som de flesta av landets butiker tillåts öppna. Kollektivtrafiken utökas när hundratusentals människor ska börja pendla till arbete och skolor igen.

Planen är att starta om turismen mycket försiktigt, med strikta regler för hotell och andra boendeformer för turister, likaså för färjor och andra transportmedel, liksom för restauranger, marinor och stränder.

Handsprit, munskydd och termometrar

Sammanfattningen av reglerna: Avstånd, desinfektion, munskydd och feberkontroller. Turisterna kommer dessutom att ständigt bombarderas med information och uppmaningar via högtalarutrop, skyltar, broschyrer, hemsidor och alla andra tillgängliga kanaler på olika språk. Ingen ska kunna säga ”jag visste inte” utan att uppenbart blåljuga.

Termometer, handsprit och munskydd. Greklandsturistens treenighet.

En ännu obekräftad uppgift säger att regeringen överväger att bara släppa in turister som har testat negativt för coronavirus. Kathmierini nämner inte hur man ska behandla människor som uppvisar antikroppar mot viruset. Detta beror förstås på hur myndigheterna i turisternas hemländer agerar.

I går, söndag, publicerade Grekland All Exclusive en ”dramatiserad” sammanfattning av de förslag som då hade läckt ut från olika källor. Det ser ut som om den berättelsen ligger ganska nära EDYO:s förslag. Den är lite uppdaterad nu, eftersom det knappast blir så mycket taxiåkande i sommar.

På flygplatsen

I planen ingår att alla turister måste ta tempen vid ankomsten och att de måste ha ett hälsointyg. Om de under sin vistelse uppvisar symptom ska de flyttas till isolerade anläggningar som upphandlats av sjukvården.

På hotellet

Det kommer att lukta desinfektionsmedel på hotellrummet. Foto: John Göransson.

Alla hotell ska utbilda sin personal i hur man håller distans och hur man ska agera om misstänkt smitta dyker upp. Alla ska ha avtal med läkare som snabbt ska kunna testa gäster och personal för coronavirus. Det kommer också att gå åt mycket desinfektionsmedel när allt från kreditkort till fjärrkontrollen till teven ska desinficeras. I poolen måste varje badande ha minst 2,5 kvadratmeter. Solstolarna måste stå minst 2 meter ifrån varandra och vara täckta med engångslakan.

Personalen måste bo i enkelrum och ta tempen varje dag, eftersom feber är ett vanligt symptom för Covid-19.

Gemensamma utrymmen ska desinficeras regelbundet och regler om avstånd ska tillämpas i matsalar och runt poolerna.

På stranden

Är det tre meter? Foto: John Göransson.

Det ska vara minst tre meter mellan parasollerna och för strandserveringarna gäller samma regler som för restauranger, caféer och barer. De flesta gemensamma duschar kommer att vara avstängda (de borde av miljöskäl aldrig sättas på igen). Duschar gör man på hotellrummet.

På sjön

Så här sår det inte se ut i sommar. Foto: John Göransson.

Ännu striktare regler gäller för passagerarfärjor. Alla måste ta tempen innan de gå ombord. Den som har haft kontakt med en smittad inom 14 dagar får inte gå ombord. Besättningen kommer att bära skyddskläder och det blir ett ständigt desinficerande av allmänna utrymmen. Toaletterna ska rengöras minst en gång i timmen, en välkommen regel som gott kan fortsätta gälla för evigt. Antalet passagerare reduceras med hälften av det tidigare tillåtna. Passagerare som misstänks vara smittade ska sättas i karantän till dess de kan tas iland i en hamn där de kan få vård.

Utflyktsbåtar kommer att få släppa ombord mellan 30 och 70 procent av sin normala kapacitet, beroende på båtens utformning. Samma regler gäller i övrigt som för passagerarfärjor.

I buss och taxi

Högst en passagerare i den här taxin i sommar. Foto: John Göransson.

Taxibilarnas förare måste böra handskar och munskydd, passagerarna måste desinficera händerna och ha munskydd. I en femsitsig bil (vanligast) tillåts bara en vuxen passagerare och ett barn. Större bilar kan ha fler passagerare, men max tre per bil.

Turistbussar måste ha plexiglas mellan förare och passagerare. Alla måste ha munskydd och sprita händerna innan de stiger ombord. och bussarna får bara vara halvfulla. Fordonen ska desinficeras efter varje tur.

På restauranger och barer

Enligt Kathimerini diskuterar regeringen lättnader för restauranger, caféer och barer. Krögarna oroar sig för hur de ska överleva med de föreslagna reglerna, som beräknas reducera kapaciteten med uppemot 70 procent. Uppgifterna bör tas med en nypa salt, eftersom Kathimerini har en tendens att ibland övervärdera sina källor. Att def pågår ”diskussioner i regeringen” behöver dessutom inte betyda att det blir så. Vi väljer ändå att redogöra för uppgifterna, eftersom de tydligt visar att många i branschen oroar sig för att överleva med de nu förslagna reglerna. Enligt Kathinmerini förs diskussionerna i ministeriet för utveckling och investeringar. Här är förslagen till ändringar:

  • Avstånd på minst 1,5 meter mellan borden, i stället för föreslagna 2 meter.
  • Ta bort regeln för högst fyra personer vid varje bord, om gästerna hör till samma hushåll, för att större familjer ska kunna sitta vid samma bord
  • Minska avståndet mellan stolarna till avgränsande bord om gästerna sitter rygg mot rygg
  • Låt gäster sitta inomhus i lokaler med naturlig ventilation, alltså fläktar samt öppna fönster och dörrar, i stället för luftkonditionering

Om dessa ändringar genomförs kan kapaciteten bli uppemot 80 procent, i stället för de 30-40 procent som beräknas med det liggande som presenterades 28 april. Redan denna vecka väntas regeringen tillkännage vilka regler som ska gälla från 1 juni, det datum då restauranger och caféer åter ska få ha öppet.

Mitsotakis har tidigare föreslagit att restaurangerna ska få expandera sina uteserveringar, om de lokala myndigheterna medger. Det är högt tveksamt om det går att genomföra i turisttäta områden, där många redan nu har ställt bord långt utanför det område de har tillstånd till.

Regeringen uppges också diskutera tillfälliga momssänkningar och andra skattelättnader för hotell, barer, caféer och restauranger. Kommunerna uppmanad att subventionera de hyror de tar ut för borden på uteserveringarna.

Nästa steg

Nästa steg blir att komma överens med EU och om det misslyckas att träffa avtal med enskilda länder. Grekland och andra länder vid Medelhavet driver på, medan flera länder i norra Europa vill ta det betydligt mer försiktigt. Grekland har börjat diskutera möjligheten att skapa ”säkra korridorer” mellan länder som har få fall av coronavirus. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis målsättning är att säsongen formellt ska börja 1 juli.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: