fbpx

Grekland ska vara redo att släppa in turister 1 juli

Loading...
Loading...

Greklands regering arbetar nu med en trestegsplan för att kunna återuppta turismen, enligt planen redan 1 juli. Huvuddragen i planen presenterades av turistminister Haris Teocharis för medlemmar i Greklands parlament på måndagskvällen, enligt Ekathimerini. Men det finns flera hinder att passera på vägen. Samtidigt meddelar Wizz Air att det tänker börja flyga till Grekland i början av juli.

Du hittar alla artiklar om Grekland och coronaviruset här.


1. Hälsoregler

Den första delen av planen ansvarar Greklands motsvarighet till vår folkhälsomyndighet, i Grekland heter den EODY, i samarbete med turistministeriet. Den ska presenteras 8 maj och fokuserar på hälsoregler för hotell, marinor, utflyktsbåtar, turistbussar, flygplan och andra platser där turister samlas.

2. Diplomati

Det andra steget handlar om diplomatiska förbindelser. Grekland planerar möten med regeringarna från de stora turistmarknaderna, för att komma överens om de åtgärder som krävs för att kunna återuppta flygförbindelserna mellan länderna, bland annat hälsokontroller och regler för flygplatser och flygplan.

Om de tyska, ryska eller amerikansa regeringarna sätter alla i karantän när de kommer hem från vårt land så kommer det inte att komma några turister. Det som krävs är diplomati”, sade Theocharis.

Tysklands regering har signalerat ovilja mot att låta befolkningen semestra utomlands i sommar. Det handlar dels om smittan, men även om att stötta den inhemska ekonomin genom att förmå tyskarna att stanna hemma. Liknande tongångar hörs från andra länder och i flera länder pågår kampanjer för att vi ska semestra hemma i sommar.

I Sverige har budskapet från landets turistmål till stockholmarna varit tydligt: ”Kom inte hit!” Den uppmaningen lär minska stockholmarnas lust att semestra i Sverige i sommar. Det faktum att Greklands ekonomi är helt beroende av utländsk turism, medan den bara utgör en krusning på ytan för den svenska, lär lägga ytterligare hämsko på solidariteten.

Den svenska avrådan för alla icke nödvändiga utlandsresor gäller fram till 15 juni, men kan komma att förlängas. Än så lägre har regeringen inte gett några signaler om vartåt den lutar.

3. Marknadsföring

Den tredje delen i planen handlar om en reklamkampanj som ska marknadsföra Grekland som resmål, samt kontakter med media och internationella researrangörer för att förbättra bilden av Grekland. Det kommer att behövas, om människor ska vilja åka till ett land som är fullt med restriktioner, Rädslan för en ny nedstängning kommer också att spela in. Turisterna kommer att vilja ha garantier för att deras resa kan ske utan risk, annars lär det bara bli de mest hängivna Greklandsälskarna och utflyttade greker som besöker Grekland i sommar.

Redo öppna 1 juli

I en intervju med den amerikanska TV-kanalen CNN på måndagen sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis att han räknar med att Grekland är redo att ta emot turister 1 juli, om planen för att öppna landet efter sex veckors nedstängning är framgångsrik.

Upplevelsen lär bli lite annorlunda mot tidigare år, med mer social distansering, kanske utan öppna barer. Men du kan fortfarande få en fantastisk upplevelse i Grekland, förutsatt att den globala epidemin är på väg att avta”, sade Mitsotakis.

Det ungerska lågrpisflygbolaget Wizz Air meddelade på tisdagen att det planerar att börja flyga från från London Luton till  Zakynthos, Heraklion, Korfu och Rhodos i början av juli. Reglerna kommer att vara strikta, bland annat kommer såväl besättning som passagerare att tvingas bära ansiktsmask.

Till våra läsare

Grekland All Exclusive når hela tiden ut till en större och bredare publik. Det är kul. Samtidigt innebär det att flera av de trevliga Facebookgrupper vi hittills har valt att dela vårt innehåll i känner sig hotade, eftersom de tror att vi är ute efter att stjäla deras medlemmar. Bristen på logik i det är påtaglig, eftersom vi inte vill annat än att de ska ha så många medlemmar som möjligt. Dessutom inbillar vi oss att våra länkar kan bidra till att de får ännu fler medlemmar.

Men vi vill givetvis inte samarbeta med Facebookgrupper som inte vill ha oss där. Om du vill vara säker på att alltid få det senaste innehållet från Grekland All Exclusive föreslår jag att du prenumererar. Fyll i din mailadress nedan och klicka på ”Prenumerera”, det är gratis!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: