fbpx

Sju länder, inte Sverige, på Greklands ”säkra lista”

Loading...

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis föreslog på torsdagen att man skapar en ”säker korridor” som ska öppna för resor mellan de länder som har lyckats hejda coronaviruset. Sverige deltar inte i samtalen, det gör däremot Danmark och Norge.


Grekland All Exclusive har redan tidigare berättat om den grekiska regeringens planer på att inte vänta på EU utan träffa bilaterala överenskommelser med ett antal länder, för att kunna få igång turistsäsongen 1 juli. De länder som deltar i samtalen är Danmark, Norge, Österrike, Tjeckien, Israel, Australien och Singapore.

Förslaget om en säker korridor framfördes under ett telefonmöte mellan premiärministrarna i de nämnda länderna. Mitsotakis inspel handlade enligt Kathimerini om att ta fram regler för hur turister ska kunna resa säkert mellan länderna, utan att riskera att ta med sig smitta vare sig till det land de besöker eller tillbaka till hemlandet.

Andra syften med mötena

Syftet med telefonmötena är alltså inte i första hand att diskutera utlandsturism, även om Mitsotakis uppenbarligen hoppas kunna använda forumet för att driva frågan. Mötena fokuserar på att att länder som framgångsrikt har hanterat den första vågen av coronaviruspandemin ska kunna utbyta erfarenheter och idéer, i synnerhet kring åtgärder för att avskaffa restriktioner och starta om ekonomin. Dagens diskussion handlade också om hur man ska hantera en möjlig andra våg av smittspridning.

Man kan undra om inte strategin är en smula bakvänd, med tanke på att länderna på listan är de där högst andel av befolkningen saknar antikroppar mot coronaviruset och därmed fortfarande både kan bli smittade av och sprida det.

Grekland All Exlusive först igen

Grekland all Exclusive kan också berätta att vi är först med att på svenska rapportera om denna för Greklandsälskarna viktiga nyhet. Det brukar vi vara. Nyheten om att Wizz Air planerar att börja flyga till Grekland igen i början av juli dök upp i Dagens Nyheter dagen efter vår artikel.

Samma sak gäller Norge, där vi har många läsare. I samma artikel berättade vi om att Grekland gör sig redo för att öppna för turism 1 juli. Den nyheten dök upp i norska Dagbladet två dagar senare och hade vid denna artikels publicering inte synts till i några andra svenska medier än just Grekland All Exclusive.

Norska Dagbladet i dag, Torsdag.

Det är långtifrån första gången Grekland All Exclusive är först i Skandinavien med viktiga nyheter på svenska från Grekland. Den grekiska krisen, parlamentsvalet, regeringsskiftet, rökförbudet, coronaviruset, flyktingkrisen… Det är här du läser det först! Ofta är det bara här du läser det över huvud taget.

Om du inte redan är prenumerant, bli det!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: