fbpx

Äntligen öppnar Grekland, men vad händer nu?

Loading...
Loading...

I dag, måndag, kunde grekerna äntligen gå till frisören, köpa böcker och blommor och till och med besöka stranden, efter sex veckor av total nedstängning. Men det verkar som om många valde att stanna hemma. Nu börjat oron för ekonomin växa sig starkare än oron för smittan.

En artikel om den officiella tidtabellen för att öppna Grekland finns här. En artikel om planerna på att skynda på processen finns här.


Kommunalanställda gick löst med desinficeringsspray på busshållplatser och andra platser. Polisen kontrollerade så att trängseln i allmänna kommunikationer och butiker inte blev för stor och att alla bar de obligatoriska ansiktsmaskerna. En enkel tumregel: i princip överallt där det är förbjudet att röka i Grekland är det nu krav på att bära ansiktsmask, alltså på alla offentliga platser inomhus.

”Dubbelt så försiktiga”

Grekerna behöver inte längre ange ett giltigt skäl för att lämna sina hem, de åtnjuter nu samma förtroende som svenskarna har gjort under hela virusutbrottet. Däremot kommer det att dröja ytterligare några veckor innan lika mycket är öppet som i Sverige. Det är lite som att öppna simhallen innan det finns vatten i bassängen.

Stora torget i Sparta klockan halv sju på måndagseftermiddagen.

I Aten och andra städer märktes ökad trafik och det bildades köer utanför elaffärer, Även kyrkorna öppnade, än så länge bara för privat bön. ”Nu måste vi vara dubbelt så försiktiga”, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis i ett uttalande. I Aten samlades också många till demonstrationer framför parlamentsbyggnaden på Syntagmatorget.

Demonstranter framför parlamentet i Aten vid sjutiden på måndagseftermiddagen.

Risk för bakslag

Hittills har Grekland registrerat 2 626 fall av Covid-19, av dessa har 144 dött. I Sverige hade man på måndagen registrerat 22 761smittade och 2 769 döda. Siffrorna är inte jämförbara, men det är ingen tvekan om att Greklands hårda linje har haft effekt. Det är inte heller någon tvekan om att andelen immuna i Sverige är skyhögt över Grekland, så frågan är vad som händer nu. I Sverige planar smittspridningen ut, hur blir det i Grekland?

Krisen är tillbaka

Att Grekland öppnar igen har egentligen inte så mycket med smittspridningen att göra. Grekland har helt enkelt inte råd att hålla stängt längre. Landet hade just börjat återhämta sig efter tio år av ekonomisk kris när coronaviruset slog till, så det var ”en kropp helt utan underhudsfett” som nu sattes på svältkost. Innan krisen hade Grekland en statsskuld på omkring 175% av BNP, den svenska låg på runt 30% av BNP. I ett land där man räknar med att turismen direkt och indirekt svarar för 30% av BNP innebär det förstås ekonomisk katastrof att stänga landet. Än så länge har staten gått in och betalat löner och stöd till drabbade företag, genom att avskaffa restriktionerna kan de nu succesivt dra ner på stöden.

Fortfarande rädda

Snart öppnar uteserveringarna. Frågan är hur många greker som vågar sätta sig på dem. Foto: John Göransson.

Frågan är vad som händer. Grekernas oro för att smitta sig själva eller andra kommer att hålla många av dem inomhus, oavsett hur öppet landet är. Oron för ekonomin börjar visserligen växa sig starkare än oron för smittan, men det kommer att ta lång tid innan grekerna blir lika socialt aktiva som de var innan coronautbrottet. När staten inte längre går in med stöd kommer det att bli företag och privatpersoner som får ta smällen. Den dag grekerna vågar gå ut igen kanske de inte har råd.

Jag minns en taxiresa i Aten i oktober förra året, då föraren sade ”äntligen har grekerna råd att gå ut igen, efter tio år. Det ligger i vår natur.” Ett halvår senare blev de inlåsta och nu vågar det inte går ut.

Grekland All Exclusive har informellt frågat ett antal människor i Grekland vad de tänker göra nu när de får gå ut igen. Inte mycket, verkar det som. Många är fortfarande oroliga för att smittas och kommer att undvika att gå ut. Grekland blir nu alltså som Sverige, där en stor del av befolkningen har satt sig i frivillig husarrest. Många svenska restauranger vittnar om att omsättningen har minskat med runt 80 procent, det lär inte bli så stor skillnad i Grekland. Man kan tvinga befolkningen att stanna hemma men man kan inte tvinga den att gå ut.

Till våra läsare

Grekland All Exclusive når hela tiden ut till en större och bredare publik. Det är kul. Samtidigt innebär det att flera av de trevliga Facebookgrupper vi hittills har valt att dela vårt innehåll i känner sig hotade, eftersom de tror att vi är ute efter att stjäla deras medlemmar. Bristen på logik i det är påtaglig, eftersom vi inte vill annat än att de ska ha så många medlemmar som möjligt. Dessutom inbillar vi oss att våra länkar kan bidra till att de får ännu fler medlemmar.

Men vi vill givetvis inte samarbeta med Facebookgrupper som inte vill ha oss där. Om du vill vara säker på att alltid få det senaste innehållet från Grekland All Exclusive föreslår jag att du prenumererar. Fyll i din mailadress nedan och klicka på ”Prenumerera”, det är gratis!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: