fbpx

Grekland kan öppna snabbare

Loading...

I dag, måndag, öppnar Grekland. I det första steget avskaffas utegångsförbudet, samtidigt som frisörer och en del butiker öppnar. Enligt Kathimerini, som har bra källor i det grekiska regeringskansliet, diskuterar regeringen nu att snabba upp tidtabellen för att kunna avsluta processen tidigare. Om den nya tidtabell som Kathimerini presenterar bli verklighet kan turisthotellen öppna redan i mitten på juni.

Här kan du se den officiella tidtabellen för att öppna Grekland.


Allt hänger förstås på smittspridningen. Om den inte skjuter i höjden kan tidtabellen förkortas med en vecka eller mer. Tidigare har det funnits en två veckor lång period, mellan 18 maj och 1 juni, då inga åtgärder planerades. I det nya scenariet är den perioden nerkortad till en vecka och det sista steget är tidigarelagt med ett par veckor.

Öppet för turism i juni?

Kommer turisterna tillbaka i juni? Foto: John Göransson.

Det innebär att restauranger, caféer och åretruntöppna hotell kan öppna redan 25 maj, samtidigt som alla reserestriktioner inom landet avskaffas. Om planerna går i lås kan turisthotellen öppna redan i mitten på juni. I den tidigare planen hade det dröjt till början på juli.

Greklands regering har satts under hård press från de företag som är drabbade av coronaviruset och åtgärderna för att bromsa smittspridningen.

Även om Kathimerinis källor har rätt så handla det fortfarande om planer, inte om slutgiltiga beslut. Det är fortfarande smittspridningen som avgör tidtabellen, men det är rimligt att regeringen kommer att acceptera en något högre spridningstakt än den hittills har gjort.

Plan för utlandsturism

Regeringen väntas också snart offentliggöra planen för att öppna landet för utlandsturism. Det finns tecken på att den inte tänker vänta på ett enat EU-beslut utan skissar på bilaterala avtal med olika länder. Vilka länder som i så fall skulle omfattas är inte känt.

Även EU väntas i veckan presentera en plan för hur turismen ska starta om i Europa. Men här finns många olika viljor, bland annat har Tyskland hittills markerat ovilja mot att släppa på utlandsturismen alls i år.

Norwegian räddat

Blir nästa Greklandsresa med Norwegian? Foto: John Göransson.

Slutligen kan vi glädjas åt att Norwegian Airways med några timmars marginal lyckades få långivarna att konvertera sina fordringar till aktier och därigenom undvika en konkurs. Så den dag Grekland åter öppnar för skandinaviska turister kommer det sannolikt att finnas flygbolag som kan ta oss dit.

Till våra läsare

Grekland All Exclusive når hela tiden ut till en större och bredare publik. Det är kul. Samtidigt innebär det att flera av de trevliga Facebookgrupper vi hittills har valt att dela vårt innehåll i känner sig hotade, eftersom de tror att vi är ute efter att stjäla deras medlemmar. Bristen på logik i det är påtaglig, eftersom vi inte vill annat än att de ska ha så många medlemmar som möjligt. Dessutom inbillar vi oss att våra länkar kan bidra till att de får ännu fler medlemmar.

Men vi vill givetvis inte samarbeta med Facebooksidor som inte vill ha oss där. Om du vill vara säker på att alltid få det senaste innehållet från Grekland All Exclusive föreslår jag att du prenumererar. Fyll i din mailadress nedan och klicka på ”Prenumerera”, det är gratis!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: