fbpx

Tio saker du inte visste om Grekland… eller?

Grekland All Exclusive firar 400 publicerade artiklar med att presentera en riktig lista över 10 saker du förmodligen inte visste om Grekland, åtminstone inte allt. Listan innehåller dessutom saker som vi tror att det kan vara intressant att veta.

Det finns många sådana här listor på webben. Många av dem innehåller rena självklarheter, som de flesta redan visste. Det kallas klickbait. Jag googlar lite på måfå och hittar en blogg där det översta på listan över ”10 saker du inte visste om Grekland!” är att ”Aten är en av världens äldsta huvudstäder och 40% av Greklands befolkning bor där!” Inte direkt överraskande. Här kanske du kan bli lite överraskad!


1. Det finns människor i Grekland som lever efter sharialagar

I nordöstra Grekland, nära gränsen till Turkiet, bor officiellt de knappt 100 000 människor som är den enda erkända folkminoriteten i Grekland. En inofficiell beräkning säger att de är omkring 140 000 personer och utgör 1,24% av befolkningen.

När den stora folkomflyttningen mellan Turkiet och Grekland inträffade tvingades över en miljon etniska greker lämna Turkiet, medan 400 000 etniska turkar tvingades lämna Grekland.

I fredsavtalet fastslogs att de turkar som bodde i Thrakien, nära gränsen till Turkiet, skulle få stanna där och garanteras rätten till sitt språk och sin kultur. I dag utgör de knappt 30 procent av befolkningen i regionen. De flesta bor i kommunerna Rhodope, där de är i majoritet, och Xanti, där de utgör drygt 40% av befolkningen. Etniska turkar finns också på Rhodos och Kos, som hörde till Italien 1923.

Fredsavtalet gjorde att sharialagarna var obligatoriska för Greklands muslimska invånare mellan 1923 och 2018, då Europadomstolen kom fram till att detta stred mot EU-konventionen om mänskliga rättigheter. Den Grekiska regeringen ändrade då lagen. Sharialagarna finns kvar, men numera får alla själva välja om saken ska avgöras av shariadomstolen eller en grekisk domstol. Shariadomstolarna används enbart för att döma i familjerättsliga frågor, som exempelvis skilsmässor, arv och vårdnadshavare för barn. Domarna, kallade muftis, har anklagats för att diskriminera kvinnor.

2. Svenska kåldolmar är grekisk julmat

Eller kanske är det tvärtom? Det brukar sägas att Karl XII tog med sig kåldolmarna till Sverige från Turkiet, där han och hans 1 500 soldater hängde i fyra år efter slaget vid Poltava. Detta brukar reta upp ”Svärjevännerna”, som inte vill att Sveriges hjältekonung och svensk husmanskost ska förknippas med turkisk kultur. ”Den svenska essensen” får inte blandas upp på det viset.

Svenska och grekiska kåldolmar. Vilka är vilka?

Hur som helst, kåldolmarna kommer utan tvekan från Turkiet, oavsett vem som tog dem till Sverige. Ordet dolme kommer från det turkiska ordet dolmak, som betyder ”Att fylla”. i Grekland heter rätten ”lachanodolmades” (som ordagrant betyder just kåldolmar) och här är det ingen som tvivlar på att rätten kommer från Turkiet, som regerade i Grekland i flera hundra år.

Huvudingredienserna i både kåldolmar och lachanodolmades är vitkål, ris, blandfärs, lök och ägg. Smaken är väldigt lik, men grekerna äter förstås sina utan lingonsylt, gärna med en sås gjord på ägg och citron. De är lustigt nog en av ganska få svenska traditionella svenska husmansrätter som inte finns på vårt julbord. Det gör däremot lachanodolmades. Hur vet vi det? Vi har ätit kåldolmar i Aten på julafton och i Thessaloniki på nyårsafton.

3. I Italien finns en stad som heter Calimera, där folk fortfarande pratar grekiska.

I södra Italien finns det flera byar där befolkningen härstammar från Grekland. De kallas för Griko eller Grecanini och de kom antingen till Italien under den klassiska perioden före Kristi födelse eller på medeltiden.

Detta visste du kanske. Men visste du att det finns en stad som heter Calimera, som betyder ”God dag” på grekiska? Calimera har drygt 7 000 invånare och ligger på Salentohalvön, som är Italiens ”häl”. Många av invånarna pratar Griko, som är en grekisk dialekt. Hur vi vet det? Vi har varit i Calimera. Det är en rätt tråkig stad.

4. Det finns fler människor från Chalki i Tarpon Springs än i det finns på Chalki.

Chalki.

Väster om Rhodos finns en liten ö som heter Chalki. Den har bara omkring 300 invånare. Öns lilla huvudväg kallas Tarpon Springs. Den är nämligen finansierad av den stora grupp människor som lämnade Chalki på 50-talet för att bosätta sig i just Tarpon Springs i Florida, som är den stad i USA som har störst andel greker i befolkningen, drygt 25 procent. Väldigt många av Tarpon Springs greker kommer från Chalki, de är faktiskt betydligt fler än antalet invånare på ön. Hur vet vi det? Vi har varit på Chalki.

5. Napoleon var en grekisk general

Jodå, visst var han det. Inte Bonaparte alltså, utan Zervas. Han var en av de ledande i motståndet mot nazisterna och blev så småningom grekisk general, partiledare och parlamentsledamot. Nog om honom. Frågan är varför han hette Napoleon. Det är knappast ett grekiskt namn.

En grekisk Napoleon. Foto: John Göransson.

Nu kommer vi tillbaka till Napoleon Bonaparte. När han i början av 1800-talet skulle inleda sitt fälttåg mot Ryssland behövde hans armé kläder som klarade kyla och väta. Vädret var lite annat än det den mött i striderna i Spanien och Italien. Lösningen fanns i Zoumerka i Epirus i västra Grekland, Där fanns massor av får med en speciell, fet ull och befolkningen hade lärt sig att göra ett ylletyg av det, som stod emot både väta och kyla.

Napoleon, eller den som ansvarade för att klä hans armé, beställde 30 000 ytterrockar från Zoumerka. De fick skaffa in ull från när och fjärran och tjänade stora pengar på verksamheten. I dessa otillgängliga gränstrakter levde folk ett liv ganska opåverkat av det Ottomanska styret, man levde på handel och fårskötsel. Med den stora beställningen blev det en rik trakt.

Napoleon blev därför ett populärt namn i Epirus. I dag bärs namnet av flera i regionen och Napoleon Zervas har fått en gata uppkallad efter sig i Ioannina, huvudort i Epirus. Napoleon har ingen namnsdag i den grekiska kalendern, men det kan det väl vara värt, om man får heta Napoleon? Hur vi vet det? Vi har varit i Zoumerka och träffat en Napoleon.

6. Det är många som blir bitna av fiskar på Kretas stränder.

När man badar i Grekland ser man ofta små fiskar i vattnet. Visste du att en del av dem faktiskt bits. Särskild vanliga är de på Kretas stränder, där många badande överraskas av stingande bett i foten eller benet.

Vi älskar grekisk fisk, ibland nafsar de tillbaka lite. Foto: John Göransson.

Gärningsfiskarna är oftast barn, riktiga yngel alltså. Det är små ungar av en speciell art av havsbraxen, Tsipouras, som är i farten. Som vuxna är de utmärkta matfiskar, som barn är de små ligister. Den som har eksem, torr hud eller småsår på benen ligger sämst till, eftersom de är blodtörstiga, de små liven. Men eftersom vi äter upp deras föräldrar får vi väl finna oss i att de nafsar oss lite i benen.

För det mesta klarar man sig med blotta förskräckelsen och småsår, men de lite större fiskarna kan ta en större tugga. Det blir aldrig så illa att det krävs läkarvård och fiskarna är inte giftiga. Det bästa sättet att undvika dem är att hålla sig i rörelse och inte stå stilla i grunt vatten. Hur vi vet det? Vi har blivit bitna flera gånger.

7. I Grekland betyder det otur att räcka över ägg.

Grekiska ägg är goda, men låt dem inte förstöra vänskapen. Foto: John Göransson.

Du ska aldrig räcka över ägg till någon du vill förbi vän med. Lägg äggen på bordet och lät mottagaren själv plocka upp dem. Greker är ett väldigt skrockfullt folk. Hur vi vet det? Vi får ofta ägg av grannarna, aldrig i handen.

8. Grekiska präster får inte gifta sig, ändå är många av dem gifta.

Gift eller ogift präst i full utstyrsel. Foto: John Göransson.

Hur går detta ihop? Det är enkelt. Gifta män får bli präster, helt enkelt. När man väl är prästvigd får man däremot inte gifta sig. Därför finns det många gifta präster i Grekland. Däremot får de inte gifta om sig, så om deras fru dör eller lämnar dem så måste de leva i celibat resten av livet eller lämna sitt kall. Hur vet vi det? Vi har träffat både gifta präster och deras fruar. En av prästfruarna lagade utmärkt mat på en strandrestaurang på Nisyros.

9. I Grekland kan man ha flera gudmödrar och gudfäder

Sonen med en av sina tre gudfäder. Foto: John Göransson.

Systemet med gudföräldrar är en slags försäkring. Om föräldrarna dör eller något annat händer med dem ska gudföräldrarna träda in i deras ställe. Att vara gudföräldrar är en viktig uppgift i Grekland. I vissa delar av Grekland skaffar man flera gudföräldrar, som backup. Om man bara har en gudfar kanske han dör. Eller så har han själv flera barn att försörja och klarar inte av en mun till att mätta. Då är det bra att kunna dela ansvaret på flera. Hur vet vi det? Vår son är döpt i Grekland och han har tre gudfäder. Systemet med flera gudföräldrar finns inte i hela Grekland.

10. Grekland har minst självmord i Europa

Sokrates dömdes till döden och avrättades genom självmord, han tvingades tömma giftbägaren. I antikens Grekland var självmord mycket vanligt och socialt helt acceptabelt. I dagens Grekland det däremot socialt oacceptabelt att ta livet av sig och landet har minst antal självmord per capita i hela Europa.

När krisen var som värst i Grekland ökade självmordsfrekvensen. Men ändå var det fortfarande jämförelsevis väldigt få som tog livet av sig och landets jumboplats i självmordsstatistiken hotades aldrig.

LandPlatsSjälvmord per
100 000 invånare
Andel män
Ryssland126,586%
Sverige813,867%
Grekland413,875%
Källa: Wikipedia

Man kan fråga sig varför det är så. Varför är det så socialt oacceptabelt att begå självmord att nästan alla avstår, trots att det fattiga landet Grekland har högst arbetslöshet i Europa. Är det den ortodoxa religionen? Knappast. I flera av länderna i toppen av listan dominerar den ortodoxa kyrkan, med Ryssland i toppen. Där är självmord nästan åtta gånger vanligare än i Grekland. I botten på listan finns även katolska och muslimska länder.

Grekerna, Europas minst självmordsbenägna folk. Foto: John Göransson.

Vi överlåter åt läsarna att fundera över detta. Handlar det om de starka familjebanden? Om klimatet? Gör den grekiska kulturen sina invånare lyckligare?

Tyvärr lämnade en av våra grekiska vänner oss för några år sedan genom självmord.

Om du vill vara säker på att alltid få det senaste innehållet från Grekland All Exclusive föreslår jag att du prenumererar. Fyll i din mailadress nedan och klicka på ”Prenumerera”, det är gratis!

2 thoughts on “Tio saker du inte visste om Grekland… eller?

 • 30 april, 2020 kl. 11:53
  Permalänk

  Skiathos i mitt hjärta.. Har du någon speciell info från Skiathos? Uppskattar bloggen mycket och lär mig något vid varje tillfälle. Tack😁

  Svar
  • 30 april, 2020 kl. 11:59
   Permalänk

   Nej, tyvärr har vi inte varit på Skiathos. Det närmaste är Volos och Pelionhalvön, som vi ha skrivit flera artiklar om.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: