fbpx

Kreta visar sin vilda sida

Trodde du att hederskultur och vendettor (blodshämnd) tillhör det förflutna i Grekland? Då tror du fel. I valborgshelgen dog två män i den lilla byn Anogia på Kreta. En 30-årig man sköt en 62-årig granne och blev sedan själv ihjälskjuten av 62-åringens son. Nu fruktar polisen att händelsen ska utlösa en vendetta, där familjerna hämnas på varandra enligt uråldriga traditioner.

Enligt vittnesmålen försökte 62-åringen gå emellan när 30-åringen hotade hans son med ett vapen, vilket ledde till att ha själv träffades och dog av skadorna. Hans son sköt då ihjäl 30-åringen och flydde från platsen, men överlämnade sig senare till polisen.

Den lilla byn Anogia är känd för två saker: Här bor familjen Xilouris, en av Greklands mest kända musikerfamiljer. Och byn är en del i ”djävulens triangel, som består av Anogia, Zoniana och Livadia. Den kallas så för att den är full av beväpnade (officiell yrkestitel: fåraherdar). Trakten blev världsberömd 2007, när tre poliser skadades i ett bakhåll. Knarkodlarna använde kalasjnikovs för att beskjuta den polisstyrka som planerade en razzia mot dem. Poliserna var chanslösa och tvingades retirera.

I många byar på Kreta lever klankultur, hedersmord och vendettor fortfarande kvar. En familj blir osams med en annan, någon mördas, den andra familjen måste hämnas. Inte genom att döda gärningsmannen, som oftast redan skakar galler, utom genom att döda motsvarande familjemedlem. Familjeöverhuvudets brorson dödas, då måste den andra familjen drabbas av samma sak. De är inte ovanligt att hela familjer har flytt från Kreta och det finns hela byar som har övergivits när deras invånare har flytt undan en vendetta. Jag känner själv några som är drabbade av detta.

I många av Kretas byar, i synnerhet söder om Rethymnon och Chania, upprätthålls de gamla traditionerna. Dessutom finns det gott om skjutvapen efter århundraden av krig och ockupation, detta är det vapentätaste området i EU. Vapenkulturen syns tydligt i alla kulhål i vägskyltarna. Mest används vapnen vid festliga tillfällen, då riktade uppåt.

En längre artikel om Kretensisk kultur kommer senare.

”Inkräktare skjuts och begravs på platsen” Foto: John Göransson.

Till våra läsare

Grekland All Exclusive når hela tiden ut till en större och bredare publik. Det är kul. Samtidigt innebär det att flera av de trevliga Facebookgrupper vi hittills har valt att dela vårt innehåll i känner sig hotade, eftersom de tror att vi är ute efter att stjäla deras medlemmar. Bristen på logik i det är påtaglig, eftersom vi inte vill annat än att de ska ha så många medlemmar som möjligt. Dessutom inbillar vi oss att våra länkar kan bidra till att de får ännu fler medlemmar.

Men vi vill givetvis inte samarbeta med Facebookgrupper som inte vill ha oss där. Om du vill vara säker på att alltid få det senaste innehållet från Grekland All Exclusive föreslår jag att du prenumererar. Fyll i din mailadress nedan och klicka på ”Prenumerera”, det är gratis!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: