fbpx

Allt om sommarens Greklandsresor

Det här inlägget är inte längre aktuellt. Den senaste informationen (17 juni) finns här.

Det har varit många och förvirrande nyheter om sommarens Greklandsresor. Får vi åka? Blir vi insläppta? Hamnar vi i karantän? Motstridiga och sena besked från de svenska och grekiska regeringarna har tolkats efter bästa förmåga. Det är fortfarande en del som är oklart, men här kommer det som numera känns säkert. Nu väntar vi bara på besked från Sveriges regering.


Inga råd just nu

Först och främst: Grekland All Exclusive har beslutat att inte bistå med råd och information till människor som vill ta sig till Grekland trots UD:s avrådan. Det som står här är nyheter, inte råd och rekommendationer till Greklandsresenärer. Åtminstone inte innan 15 juli 2020. Vill du resa tidigare så är det upp till dig, men då måste du själv försäkra dig om att det fungerar Ett land kan besluta att stänga gränsen med en dags varsel, det kan vara just det land du skulle ha mellanlandat i på väg till Grekland.

Det enda råd vi kan ge: Om du vill åka till Grekland i sommar, boka inget innan 15 juli och se till att allt går att boka om eller boka av utan kostnad. Det kan mycket väl bli så att Sverige förlänger avrådan eller att Stockholm fortsätter att vara en av de regioner som har särskilda restriktioner vid inresa.

Booking.com

Sammanfattning av läget 3 juni

Observera att denna sammanställning bara säkert gäller svenska medborgare bosatta i Sverige. Övriga hänvisas till Greklands och det egna hemlandets ambassader. Denna information gäller vid publiceringstillfället 3 juni och kan ändras när som helst.

Före 15 juni

Internationellt flyg tillåts bara till Atens flygplats. Alla besökare testas vid ankomsten och måste sedan stanna över natten på ett utvalt hotell. Om testet är negativt kan passageraren själv sitta i karantän i sju dagar. Om testet är positivt sätts passageraren i övervakad karantän i 14 dagar. Detta gäller alla länder och regioner.

15-30 juni

Internationellt flyg tillåts till Atens och Thessalonikis flygplatser. Om du kommer från en flygplats som inte finns på den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA:s lista över drabbade flygplatser i drabbade områden så tillämpas bara slumpvisa tester vi ankomsten.

Det är alltså inte avreselandet som avgör, det är avreseflygplatsen. Det innebär att resenärer från en del flygplatser, exempelvis i Sverige, blir insläppta utan karantän, medan andra inte blir det. För Sverige handlar det just nu om Arlanda, Bromma och Skavsta.

Länderna som inte har flygplatser på EASA:s lista

Europa: Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Österrike, Kroatien, Schweiz, Albanien, Tjeckien, Malta, Ungern, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Montenegro, Nordmakedonien, Bulgarien och Cypern.

Utanför Europa: Israel, Kina, Libanon, Nya Zeeland, Sydkorea, Japan och Australien.

Om du flyger från en flygplats som finns på EASA:s lista kommer du att testas vid ankomsten och måste sedan stanna över natten på ett utvalt hotell. Om testet är negativt kan du själv sitta i karantän i sju dagar. Om testet är positivt sätts du i övervakad karantän i 14 dagar.

1-15 juli

Greklands ambition är att släppa in alla EU-medborgare från 1 juli, men det är åter EASA:s bedömning som gäller. För flygplatser i regioner som till dess inte har fått kontroll över smittspridningen kommer reglerna om provtagning och karantän att kvarstå.

Från 15 juli

Om UD tar bort reseavrådan till Grekland 15 juli är det fritt fram att åka till Grekland, även om risken för karantän finns kvar.

Med reservation för ändringar, som det brukar heta.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: