fbpx

Nödrop från den grekiska turistindustrin

Loading...

Bara några dagar efter det att Grekland officiellt inledde turistsäsongen i måndags börjar nödropen komma från företagen. Färjerederierna, hotellen och, något otippat, sexarbetarna, klagar över att de många reglerna och restriktionerna gör verksamheten olönsam.


Även om det sedan 15 juni åter landar internationellt flyg på Atens och Thessalonikis flygplatser och från 1 juli från alla flygplatser, så kringgärdas all verksamhet av hårda regler. Avstånd ska hållas, munskydd ska bäras, smittade ska tas om hand och sättas i karantän… Det förutsätts att företagen själva ska ansvara för kontrollerna och ta kostnaderna, något som de anser gör det omöjligt att driva verksamheten utan förluster.

Fullt på färjorna

Trängsel och sjöresor hänger ihop i Grekland. Foto: John Göransson.

För färjerederierna är det största problemet att antalet passaregare som tillåts resa bara är 60-65 procent av det normala på de vanliga färjorna och 50 procent på snabbfärjorna. När högsäsongen börjar i augusti kommer kapaciteten helt enkelt inte att räcka till.

Dessutom klagar rederierna på regeln att alla måste bära munskydd ombord, även ute på däck. Många struntar i den regeln, vilket leder till spänningar som det är svårt för besättningen att hantera, enligt Kathimerini.

Dyra hotelläkare

Finns det någon läkare här? Foto: John Göransson.

För hotellen är det regeln om att alla måste ha ett avtal med en läkare som är det största problemet. Hotellägarna måste själva bära kostnaden och det finns inga riktlinjer om vilken ersättning läkarna kan begära för att ta sig an uppdraget eller vilken kompetens de behöver ha. En hotellägare berättar för Kathimerini att läkarna på en del öar begär 100 euro per månad och rum, vilket innebär 10 000 euro i månaden för ett hotell med 100 rum.

Kathimerini ställer aldrig frågan, vare sig till färjerederierna eller hotellen, om det är möjligt att låta lagen om tillgång och efterfrågan hantera problemet. I rederiernas fall borde höjda biljettpriser kunna dämpa efterfrågan, i hotellens fall borde hotellen kunna låta gästerna betala för läkarna, eftersom alla hotell drabbas av samma pålagor. Det handlar om drygt 3 euro per natt. Kravet på läkare gäller från och med lördag 20 juni.

Sexarbetarnas nödrop

Chanias red light district. Foto: John Göransson.

Slutligen måste vi nämna nödropen från Greklands sexarbetare. Prostitution är lagligt i Grekland och det finns statligt kontrollerade bordeller. Verksamheten har varit stoppad sedan i mars men tilläts åter 15 juni med hårda restriktioner, skriver Kathimerini.

Båda parter måste bära munskydd, deras huvuden får inte vidröra varandra… Det största problemet, enligt de sexarbetare tidningen har pratat med, är att de prostituerade måste föra loggbok med namn och kontaktuppgifter till varje kund. ”Vilka kunder kommer att ge oss den informationen? Folk kommer att svälta”, säger transpersonen Anna Kouroupou. Hon leder stödgruppen Red Umbrella. I det fortfarande strängt homofoba Grekland är det vanligt att gifta män ”i garderoben” köper sex av transpersoner.

Man räknar med att det finns omkring 1 000 ”reglerade” prostituerade och minst 20 000 ”oreglerade” prostituerade i Grekland. De ”legala” prostituerade fruktar nu att många kommer att fortsätta verksamheten ”under radarn” för att slippa alla regler.

På halvfart

De rapporter Grekland All Exclusive har fått från Grekland talar sitt tydliga språk: Det är ett samhälle som, på sin höjd, går på halvfart och som har börjat få nog av restriktionerna. Många struntar i reglerna om munskydd. Det är glest på restauranger och kaféer, många håller stängt. Opinionsundersökningar visar att grekerna fruktar de ekonomiska konsekvenserna mer än de medicinska och väldigt få är beredda att ta en ny period av instängning, även om smittspridningen skulle ta fart.

Chania vid lunchtid lördag 13 juni.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: