fbpx

Nedräkning till Grekland: 16 dagar kvar

Loading...

I går blev det så mycket annat att göra så det blev inte tid för någon nedräkning. Därför slår jag ihop två dagar denna gång. Vi börjar i Italien, men ändå i Grekland, och slutar med svensk musik på taket i Chania.


2012: Syracusa

Den gamla grekiska teatern i Syracusa. Foto: John Göransson.

Syracusa ligger på Sicilien i Italien. Men staden byggdes av greker och ingick en gång i Magna Graecia. Här finns massor av lämningar från den hellenistiska perioden. Den mest kända Syracusabon är den grekiske matematikern Achimedes, han med badkaret. Det var här han sade ”Rubba inte mina cirklar!” innan han dödades av en romersk soldat år 212 före Kristus.

2013: Inflyttningsfest.

Tom Waits på Fagotto.

Vi har inflyttningsfest i vårt hus i Chania. Det är mycket lyckat, därför finns inga bilder.

Efterfesten äger förstås rum på stambaren Fagotto, där en av delägarna har huggit in en relief av Tom Waits i den 700 år gamla väggen. Han sålde strax efteråt sin andel, flyttade från stan och försörjer sig numera som konstnär.

2014: Äntligen tak på taket

Nu har vi äntligen ett soltak på taket. Vi firar med lunch. Det återstår mycket arbete, men nu kan vi vistas här på dagarna utan att få solsting. De solcellsdrivna lyktorna och plastlådorna kommer från Ikea i Kungens Kurva.

2015: Direktsändning från Loutro

Dags för sändning från Loutro. Foto: John Göransson.

Vi lämnar Chania och beger oss till Loutro för att hälsa på en kompis som bor i byn. På bussen till Chora Sfakion ringer Handelsbankens TV-kanal EFN. Premiärminister Alexis Tsipras ska hålla tal till nationen i eftermiddag, kan jag göra en ståuppare där jag berättar vad jag tror att han kommer att säga? Visst, säger jag. Men jag har ingen aning om vad han kommer att säga, kan vi inte vänta till efter talet? Det går inte, då är det för sent, får jag veta. Jag ägnar resten av resan åt att försöka lista ut vad budskapet blir. Jag, och resten av världspressen, gissar fel.

När vi kliver av båten i Loutro riggar jag kameran på en uteservering i den lilla byn och kör, betraktad av skeptiska bybor. På båten berättar vår vän att Alexis Tsipras brukar semestra i Loutro varje sommar. Det var nog det enda i min rapport som blev korrekt. Tsipras uppmanar folket att rösta nej till avtalet med långivarna. Folkomröstningen är om fyra dagar, Nu är Grekland mycket nära att lämna eurozonen.

Sedan tar vi det bara lugnt. Vi far runt i vår kompis lilla båt, vi tar ett kvällsdopp från en öde strand som är helt fantastisk. Det blir en semester i semestern innan vi åker tillbaka till det politiska kaoset.

2017: Värmebölja och Tintin

Det är värmebölja. Vi tar det väldigt lugnt på dagen. Jag går förbi bokhansdeln nere i hamnen och köper ett par Tintinalbum på Grekiska som jag sedan försöker dechiffeera över en öl på Meltemi..

2018: Till ett nystädat hus

Hustrun har bytt jobb, så i år kan vi inte ta semester från midsommar som vi brukar utan måste vänta till 2 juli med att flyga ner till Chania. Veckan innan har ett par goda vänner lånat vårt hus. Det var de bästa gäster vi har haft!

Hela huset är nystädat och luktar rent. Sovrummet ser ut som på ett lyxhotell! Vi hittar presenter här och där i huset. Sprit från Naxos, Vin från Ioannina, en tavla från Holland… Mat och dryck i kylen!

2019: Kvällshäng på taket

Det börjar bli tjatigt med alla bilder från vårt tak. Men en liten videosnutt från takhäng på kvällen får det bli. Vi har en högtalare med Google Assistant där uppe, så jag kan inte låta bli att säga ”Hey Google, Spela Shoreline!”. Ni som förstår, förstår, som det brukar heta.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: