fbpx

Sextonårig flicka på väg till Grekland stoppades av SAS

Loading...

Det är tydligen svårt för flygbolagens anställda att tyda vilka regler som gäller i Coronatider. En 16-årig flicka som i går, torsdag, var på väg för att förenas med sin familj i Grekland nekades först att följa med SAS-planet till Köpenhamn, med hänvisning till att Danmark och Grekland hade stängt sina gränser för svenskar. Efter lång kamp från hennes mamma kunde hon till slut gå ombord och ta sig till Grekland.

Om inte hennes mamma Ingela Stigenberg hade vägrat att acceptera incheckninginspersonalens besked så hade dottern blivit kvar på Arlanda, trots att hennes resa var helt enligt reglerna i såväl Sverige, Danmark och Grekland. Så här berättar hon om vad som hände när dottern kom till Arlanda:

”Hon blev nekad att hänga med. Enligt SAS incheckningspersonal fick hon vare sig flyga via Danmark eller landa i Aten. Hon bara är 16 år, så jag kunde inte skicka hem henne, då jag visste personalen gjort fel. Jag hade kollat med dansk polis och både svenska och grekiska ambassaden.”

Två timmars kamp lönade sig

Dottern fick telefonkontakt med Ingela, som vägrade att ge sig. I två timmar följde hon sin dotter med mobiltelefonen, tills hon fick tala med en person som tog sig an problemet och kontrollerade saken.

Det visade sig att hon visst fick följa med det plan vi bokat. Ett stort fel blev gjort på Arlanda som hade kunnat kostat många nya dyra biljetter”, säger Ingela Stigenberg.

”En sak jag lärt mig under livets gång, inte ta ett nej bara för att någon säger så,” skriver hon på Facebook när hon och dottern har återförenats.

Res helst inte före 15 juli

Grekland All Exclusive kan bara hålla med. Om du ska resa till Grekland före 15 juli, något som vi faktiskt rekommenderar dig att avstå från, så måste du själv försäkra dig om vilka regler som gäller. Titta gärna på de frågor och svar som vi har lagt överst på hemsidan. Ingela Stigenberg nöjde sig inte med det utan kontaktade själv dansk polis och ambassaderna. Det var klokt av henne. Det borde SAS också ha gjort, innan de nekade en ensamflygande 16-årig flicka att gå ombord på deras plan.

SAS beklagar

Grekland All Exclusive har pratat med SAS pressansvariga Freja Annamatz. Hon beklagar givetvis det inträffade och förklarar att alla snabba och förvirrande regeländringar gör att personalen inte alltid har tillgång till rätt information. ”Beskedet om at stoppa flyg till Grekland kom väldigt plötsligt”, säger hon.

Men man borde väl ändå inte neka en sextonårig flicka som reser ensam att flyga innan man har kontrollerat vad som gäller?

”Nu vet jag ju inte exakt vad som hände i det här fallet, men någonting gick uppenbarligen fel och det är förstås djupt olyckligt Vår ambition är att våra resenärer ska ha en bra upplevelse och komma dit de ska”, Säger Freja Annamatz.

Är det fler som har nekats flyga till Grekland via Kastrup sedan de nya reglerna infördes?

Det har jag ingen information om, men det ska ju gå att flyga via Kastrup.

Kommer ni fortsättningsvis att släppa ombord resenärer som är på väg till Grekland via Kastrup, förusatt att reglerna inte ändras?

Ja, det kommer vi att göra”, säger Freja Annamatz”.

Så här är reglerna: Svenskar som vill använda Kastrup som transitland för att flyga vidare till länder som släpper in dem har rätt att göra det. Grekland släpper in svenskar som flyger transit via ett land som är godkänt. Ett av de länderna är Danmark. Slutsats: Det finns inget som i dag hindrar resande från Sverige att flyga till Grekland vi Danmark. Läs mer om det här.

Kaos på Arlanda

Det var mycket kaos på Arlanda på fredagen. Det berodde på olika tolkningar av reglerna, missförstånd och dålig kommunikation.

Först ut var TUI, som hade ett plan som skulle lyfta till Rhodos 06.15. Efter långa förhandlingar och nära fem timmars försening kunde planet lyfta.

SAS flyg till Thessaloniki stoppades däremot, trots att redan incheckade passagerare väntade vid gaten. Varför TUI fick lyfta men inte SAS kan tyckas märkligt. Men mycket tyder på att Greklands regering inte vill riskera relationerna med TUI och att den mediala uppmärksamheten kring flighten blev för besvärande.

Svenskar inte välkomna

När nu Grekland har börjat släppa in turisterna igen, två månader in i säsongen, är det med blandade känslor grekerna tar emot oss. Visst behövs pengarna, men oron för utbrott av Covid-19 är stor. Landet har hittills varit ett av de länder i Europa med minst fall av insjuknade och döda.

Minst välkomna är svenskarna, med britterna som god tvåa. Grekiska medier har skrivit mycket om hur vår regerings släpphänta hantering har lett till tusentals döda i Covid-19. Rapporteringen har ofta varit onyanserad och det finns många sakfel i den. De sociala medierna har hängt på och inläggen är ofta ganska obehagliga.

Det kanske är nyttigt att få känna på hur det är att vara oönskad på grund av sin nationalitet. Men det är inte roligt och inget som man utsätter sig för frivilligt. I fortsättningen kan det nog leda till att svenskar hellre reser till länder som Italien och Spanien, som själva har drabbats hårt av pandemin och inte ser någon att se ner på människor från andra drabbade länder.

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: