fbpx

Svenska med Covid-19 bröt karantänsreglerna i Aten

Loading...

På fredagen berättar medierna i Grekland om hur en svensk kvinna som testades positivt bröt mot karantänreglerna. Samma dag skapade TUI rubriker i grekiska medier när de, trots rådande flygförbud, lyckades landa ett plan på Rhodos flygplats. Planet hade fått specialtillstånd, eftersom det skulle vara representanter för TUI och journalister ombord. Dessvärre var de flesta vanliga turister på All Inclusive-semester. Nu minskar chansen för att Grekland ska öppna för direktflyg från Sverige från 15 juli.

I går, fredag, berättar de grekiska medierna om resultaten av de coronavirustester som genomförts sedan alla grekiska öppnade för internationell trafik 1 juli. Återigen var det Sverige som hamnade i fokus.

Av 5 889 genomförda tester hade då 3 600 analyserats, varav 11 var positiva. En av dem var en svensk kvinna. Enligt reglerna ska man sätta sig själv i karantän i avvaktan på provsaret. Den svenska kvinnan struntade i det och hittades ute på gatan i Aten, enligt grekiska medier.

TUI:s PR-katastrof

Grekland All Exclusive berättade redan i torsdags om TUI-planet som blev stående på Arlanda i fem timmar innan det fick tillstånd att landa på Rhodos. Det visade sig senare att det var turistministern själv som hade gett klartecken, ett beslut som starkt ifrågasätts i Grekland. En av kritikerna är Rhodos vice borgmästare.

De svenska journalisterna ombord var uppenbarligen inte av den tama art som den tyska charterjätten hade trott. Med fanns bland annat TT och Aftonbladet. TT fokuserade på hur TUI hade ”bluffat” för att få ta betalande turister till Rhodos, Aftonbladet fokuserade på hur besvikna de första gästerna var. Ordet ”buffébesvikelse” är fött. Aftonbladet lyckades också få de svenska turisterna att framstå som dumskallar, som trodde att allt skulle vara som vanligt på Rhodos. TUI och turistministern lyckades alltså skapa maximal negativ publicitet i såväl Grekland som Sverige med en flygning som aldrig skulle ha genomförts. Konkurrenten Apollo, som ställde in sina resor när beskedet om flygstopp kom, är förstås rasande.

Grekerna kokar av ilska

Sverige lyckas toppa nyheterna i Grekland två gånger samma dag. Båda gångerna i extremt negativa sammanhang. Alla vi som hade hoppats att Grekland skulle tillåta direktflyg från Sverige senare i sommar ser nu hur den möjligheten minskar dramatiskt.

De sociala medierna i Grekland kokar av ilska och det gör även de flesta traditionella medierna. TUI framstår som arroganta nykolonialistser som struntar i grekerna och bara tänker på att tjäna pengar. Svenskan som bröt karantänsreglerna är det slutliga beviset på att inte heller vanliga svenskar inte bryr sig om att skydda grekerna från smittan. Givetvis blir det mycket osanningar också, Så här skriver exempelvis notoriskt opålitliga engelskspråkiga ”Keep Talking Greece”:

”Ingen på Rhodos flygplats såg några ackrediterade journalister eller andra resenärer som anlände till ön för att arbeta. Det var bara turister från Sverige.”

Hur ser en ”ackrediterad journalist” ut? Hatt med presskort i hattbandet? Hu skiljer man någon som går av ett flygplan för att arbeta från någon på semester? Kostym och Hawaiiskjorta? De grekiskspråkiga medier vi har läst har hållit sig till en mer sanningsenlig, men likaledes kritisk, beskrivning av händelseförloppet.

Vad ska vi säga? Det är bara att skämmas. Svenskarna är ungefär lika välkomna som flatlöss i Grekland just nu. De svenskar som ar med på det där TUI-planet kommer att få en väldigt annorlunda semestervecka. Vi får hoppas att TUI flyger ner ett tomt plan för att hämta dem och inte försöker flyga ner fler turister 9 juli.

3 reaktioner till “Svenska med Covid-19 bröt karantänsreglerna i Aten

 • 5 juli, 2020 kl. 17:33
  Permalink

  Enda möjligheten att hindra smittan är att testa sig hemma och isolera sig tills det är dags att resa. Vem ställer upp på det??

  Svar
 • 4 juli, 2020 kl. 15:23
  Permalink

  Jag har arbetat med turismen på Rhodos i 18 år. Svenskar och skandinaver är mycket omtyckta och välkomna här. Naturligtvis är känslorna dubbla så här i Corona tider! Samtidig som man inte gör annat än att vänta på våra önskade gäster, så är man orolig för ett utbrott av viruset. (Om jag inte tar fel då har det endast varit 3-4 fall här på Rhodos. Det var i mars-april och de är friska.)
  Jag förstår inte varför charter flyg stoppas fram till den 15 juli samtidigt som det är ok att resa via annat land ! Det är väl bättre att våra gäster kommer direkt med charter och testas på flygplatsen.
  Vi är helt beroende av turismen för vår överlevnad! Jag välkomnar alla! Naturligtvis med respekt för regler om att förhindra smittspridningen. Avstånd, visir/ansiktsmask, desinfektion, handtvätt mm.

  Ps Vill bli tillfrågad om min kommentar ska läggas ut.

  Tack på förhand

  Anna

  Svar
  • 4 juli, 2020 kl. 17:42
   Permalink

   Det handlar om kapacitet. Det är skillnad mellan att testa enstaka svenskar på flyg från andta länder och att testa fyra fullastade plan från Sverige.

   Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: