fbpx

Hemma i Grekland igen – utan bagage

Loading...
Loading...

Möt Constantina Pappas, 28 och Spyros Pagonis, 29, Två av de många unga greker som har lämnat Grekland för att studera och arbeta i Sverige. I fredags kom de tillbaka till Aten för första gången på ett halvår, snart får de träffa sina föräldrar. Constantina berättar, från karantänen i Aten.


”Vi kom hit i fredags kväll via Bukarest. Vi blev testade på flygplatsen, det blev nästan alla som var med på vårt plan. Vi hade fyllt i det obligatoriska formuläret online. Vi fick ett dokument som de kontrollerade på flygplatsen. Eftersom vi är skrivna i Sverige blev vi förstås testade. Sedan dess har vi suttit Karantän här i Aten. Om vi är positiva ringer de upp oss, om ingen ringer är vi negativa. Vi har ännu inte fått något samtal!”

När Constantina hör av sig på söndagsmorgonen har det gått betydligt mer än ett dygn sedan de lämnade Atens flygplats. Men de tänker ändå ta det säkra för de osäkra och stanna inne i dag. ”Vi kanske går ut i kväll, annars väntar vi till i morgon”, säger hon.

Väskorna blev kvar i Bukarest

Flygresan började på Skavsta fredag eftermiddag. Både på Skavsta, på flygplatsen i Bukarest och i Aten, var det passkontroller, eftersom Rumänien inte är en del av Schengen. De flög med Wizz från Skavsta och med Aegean från Bukarest. Det skapade problem som de inte hade förutsett.

”Vårt bagage blev kvar i Bukarest, eftersom vi inte kunde ta oss till bagageutlämningen. Om vi hade gjort det hade vi formellt passerat in i Rumänien och då hade vi tvingats sitta i karantän i 48 timmar innan vi kunde flyga vidare”, berättar Constantina. De väntar nu på att väskorna ska komma, ”Någon gång nästa vecka”.

– Från Sverige? Det förklarar saken!

När vi kom till Aten och blev testade tittade läkaren på Spyros formulär och frågade förvånat ’Var kommer ni ifrån?’ Spyros berättade att vi kom från Sverige. ’Aha, det förklarar saken!’ Förmodligen sade koden på formuläret att vi kom från ett väldigt farligt område. Nu väntar vi på reaktionerna när vi berättar för folk att vi kommer från Stockholm, säger Constantina.”

Från dörr till dörr tog resan nästan ett dygn. Nu ska de njuta av att vara hemma i Grekland, till i mitten av augusti. De tillbringar tiden i karantän på balkongen till den lägenhet i centrala Aten de har lånat av Spyros syster, som är på semester i Chania. Det är 36 grader varmt.

36 grader i Aten

Något returflyg har de ännu inte bokat, de hoppas att kunna få flyga direkt hem till Stockholm. Efter tio dagar i Aten ska de resa till sin födelsestad i Västra Grekland och träffa sina föräldrar. ”De tillhör riskgrupper, så vi måste vara extra försiktiga”, säger Constantina. Föreställ er att träffa sina föräldrar för första gången på ett halvår och inte ens få ge dem en kram! Eller tvärtom: att inte få krama sina barn efter ett halvår.

Missa inga nyheter från Grekland All Exclusive! Prenumerera!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: