fbpx

Är svenskarna farliga för Grekland?

Loading...
Loading...

En kommentar på Facebook blev upphovet till den i särklass mest lästa artikeln någonsin på Grekland All Exclusive. Det känns som om det är dags att nyansera bilden som framträdde i texten och sätta den i ett sammanhang. Och försöka svara på frågan: Är svenskar välkomna till Grekland?

När jag åt frukost i lördags blev jag omnämnd i en kommentar på Facebook. En kompis i Grekland hade upprörts över att em britt hade kommit till stan, trots att hon inte fick komma in i Grekland. Eftersom jag känner den britt hon skrev om kommenterade jag och förklarade vilka regler som gäller.

Kolla först, skriv sedan!

Det blev många kommentarer, många var övertygade om att de svenskar och britter som kommer till Grekland kommer illegalt. Jag försökte förklara hur det låg till. Då kom en kommentar: ”Läste du om svensken som bröt karantänen efter att ha testats positivt?”.

Det hade jag inte gjort. Eftersom jag aldrig kommenterar påståenden i sociala medier utan att ha koll på fakta så började jag leta efter den där svensken. Snabbt visade det sig att uppgiften stämde. Massor av grekiska medier hade skrivit om henne. Jag insåg att det var dags att jobba lite.

TUI:s PR-haveri

Dagen innan hade de svenska och grekiska medierna varit fulla av rapporter om TUI-planet som lyckades landa på Rhodos, trots att det rådde flygstopp från Sverige. Det slutade med ett PR-haveri i två länder. Eftersom dessa båda nyheter kom samma dag skrev jag en artikel där jag berättade om båda sakerna och hur de påverkar bilden av svenska turister i Grekland.

Jag hittade en bild på en kudde med en svensk flagga på och lade texten ”Skämskudde” ovanpå. Det var så det kändes. Jag skämdes som svensk. Jag hade försvarat svenskarna och försökt förklara för vänner och bekanta i Grekland att de inte hade mer att frukta från svenskar eller andra turister. Svenskarna är testade när de kommer till Grekland. Det är inte tyskar, norrmän, danskar, eller greker för den delen.

Nu har det gått nästan två dygn. Artikeln har nått nästan 8 000 läsare, just nu sitter 21 personer och läser den. Det är nytt rekord, med bred marginal. Sådana är vi. Vi vill gärna ha positiva nyheter, men det är de tråkigaste nyheterna som drar till sig vår uppmärksamhet.

Dags att nyansera bilden

Nu tänker jag nyansera bilden lite. Vi börjar med tjejen som bröt karantänen. Det var oförsvarligt och obegripligt. Det skadade bilden av svenskar och gav ”Vad var det jag sa-sägarna” rätt. Samtidigt visar händelsen att det grekiska systemet fungerar. Hon blev testad och när svaret visade sig vara positivt spårades hon snabbt upp, trots att hon hade lämnat karantänen. Budskap: Vi behöver inte oroa oss för svenskarna. Alla testas när de kommer hit, om de är positiva så hamnar de i karantän.

Sedan tar vi TUI-planet. Den resan borde inte ha ägt rum, det är min bestämda uppfattning. Här ledde tondövt corporate-tänkande och politisk oro över förlorade turistintäkter till en PR-katastrof i två länder.

Att Greklands turistminister öppet favoriserade ett företag bryter förmodligen mot EU:s konkurrensregler. Alla ombord på planet var testade, ingen var positiv. Resans syfte var, hävdade TUI, att visa svenska journalister att det gick att semestra i Grekland trots alla munskydd och andra regler. Det hade varit en bra idé, om inte flygstoppet hade kommit emellan. Nu blev konkurrenterna rasande när TUI särbehandlades av den grekiska regeringen. De flesta ombord var trots allt betalande turister.

Nu har den grekiska regeringen beslutat att stoppa nästa TUI-plan till Rhodos, som skulle ha lyft på torsdag, skriver Aftonbladet. Det var ett väntat beslut, även om det hade varit bättre för TUI att ställa in det innan regeringen ställde in det åt dem.

Ilskan hade varit stor redan ett par dagar tidigare, då regeringen stolt berättade om ett avtal med TUI som skulle få över 1 miljon tyska turister att semestra i Grekland. Varför skrev regeringen specialavtal med den största aktören på marknaden? Saken har nu hamnat i det grekiska parlamentet och jag skulle inte bli förvånad om turistministern Haris Teoarchis byts ut snart. En regeringsombildning har varit på gång länge, här finns en lämplig kandidat för avlösning.

Inget besked om fortsatt flygstopp

I dag, måndag, berättade regeringen att flygstoppet från Storbritannien hävs 15 juli. Inget besked lämnades om Sverige. Vi som har biljetter bokade i slutet av juli hoppas förstås på det. Men frågan är om regeringen vågar trotsa opinionen. Om de ska kunna lyckas med det måste de nå ut med tre budskap till grekerna:

 1. Flygstoppet innebär inte att svenskar inte är välkomna till Grekland. Både premiärministern och turistministern har sagt det i flera gånger i grekiska medier, men det verkar inte gå fram. Det är också många svenskar, kanske en majoritet, som tror att vi inte får komma in i Grekland.
 2. Systemet fungerar. Alla svenskar testas vid gränsen, om de är smittade sätts de i karantän. Svenskar har hittills inte givit någon i Grekland Covid-19 och om systemet fungerar så kommer vi inte att göra det heller.
 3. Det bor många tusen greker i Sverige. Många av dem är unga som tvingades lämna det krisdrabbade landet. De vill komma hem till familj och vänner på semestern. En stor del av de svenskar som vill komma till Grekland har också starka band till landet. Det har ofta hus, vänner och släktingar som väntar på dem och som de längtar efter. De är beredda att testa sig och sitta i karantän.
Äntligen hemma!

För att de tre budskapen ska nå ut måste vi svenskar sluta bete oss som nykoloniala idioter i våra kontakter med grekerna.

I går berättade Grekland All Exclusive om två av de unga grekerna, Constantina och Spyros, som i fredags tog sig till Aten via Bukarest för att får träffa vänner och föräldrar för första gången på ett halvår. Nu får de snart träffa sina föräldrar, men de får inte krama dem. När jag pratar med dem på måndagsmorgonen sitter de fortfarande i karantän ”för säkerhets skull”, trots att de kom till Aten redan i fredags kväll. Men de kommer förmodligen att åka till flygplatsen senare i dag för att hämta upp sitt bagage, som blev kvar i Bukarest

Släpp skämskudden

Vad är då svaret på frågan: ”Är svenskar välkomna till Grekland?” Tyvärr är det nog nej just nu. Men det är ganska lätt att ändra på den saken, för i grunden är svenskar ganska populära i Grekland. I synnerhet på Rhodos, där det finns många svensk-grekiska familjekonstellationer. Det är dags för en enkel PR-kampanj: Svenska Greklandsälskare och greker i Sverige kan åka till Grekland på diplomatiskt uppdrag. Givetvis ska vi alla vara testade och givetvis ska vi följa alla regler. Vi ska inte smitta en enda grek. Vi kan berätta hur vi själva har jobbat hemifrån och hållit avstånden.

Äntligen. Kö utanför systembutik i Stockholm. Foto: John Göransson.

Om vi lyckas med det kan vi också hjälpa oss själva. Om ingen grek blir smittad av någon svensk i sommar så kommer den grekiska oviljan mot oss att smälta bort. Vi måste helt enkelt bevisa att vi inte är farliga och det kan vi inte göra om vi sitter hemma och säger ”Vad var det jag sa?”

Det är dags att släppa skämskudden. Covid-19 har ingen nationalitet, den drabbar alla lika.

Alla kommentarer som inte börjar med ”jag har läst hela artikeln” kommer att raderas.

5 reaktioner till “Är svenskarna farliga för Grekland?

 • 14 augusti, 2020 kl. 11:21
  Permalink

  “I have read the hole article”
  Hej på er
  En undran angående det nya reglerna för inresa till Grekland
  Tycker det är lite märkligt att man måste ha ett negativt resultat som ej är äldre en 72 timmar blir ganska besvärligt om man reser på en söndag. Ännu märkligare är det att det inte räcker med att man har haft konstaterad covid för en 6 veckor sedan och har antikroppar mot detta trots detta måste jag bevisa att jag inte har det igen .Märkligt
  Hur säkert är det man mycket väl kan komma att bli smittad på dom 72 timmarna innan man kommer in i Grekland då man passera på flygplatser mm
  Den möjligheten är nog större än att man får det två gånger inom två månader.
  Jag kommer dock ändå att åka dit alla jag talat med i Grekland vill gärna att vi kommer då det är en del som får det ganska besvärligt ekonomiskt nu när Ving ställt in hela säsongen till Grekland.

  Svar
 • 8 juli, 2020 kl. 20:59
  Permalink

  “I have read the hole article”

  When you say the system of testing all Swedes at arrival is safe and working your knowledge does not seem to be enough and the need to reed up on how infection and incubation works. The incubation-time is the time between getting infected And showing symptoms and the more infection is active in your body and would reveal it self in a test. With the corona virus the incubation time is 5-y14 days so even if you do not test positive at arrival you can still be infected and potentially be positive days or even weeks later. It’s also known that you can be contagious during the incubation time. So for you to say that Swedes are safe just because you don’t want to be shamed while it puts Greeks health ands lives are in danger you have far more to be ashamed of. I’m a Swede living in Sweden and told all my Greek friends in Greek to stay far away from Swedes because Swedes are dangerously ignorant to this virus even for their own safety so why would they care for others?!

  Svar
 • 8 juli, 2020 kl. 20:56
  Permalink

  When you say the system of testing all Swedes at arrival is safe and working your knowledge does not seem to be enough and the need to reed up on how infection and incubation works. The incubation-time is the time between getting infected And showing symptoms and the more infection is active in your body and would reveal it self in a test. With the corona virus the incubation time is 5-y14 days so even if you do not test positive at arrival you can still be infected and potentially be positive days or even weeks later. It’s also known that you can be contagious during the incubation time. So for you to say that Swedes are safe just because you don’t want to be shamed while it puts Greeks health ands lives are in danger you have far more to be ashamed of. I’m a Swede living in Sweden and told all my Greek friends in Greek to stay far away from Swedes because Swedes are dangerously ignorant to this virus even for their own safety so why would they care for others?!

  Svar
  • 9 juli, 2020 kl. 09:27
   Permalink

   Eftersom du kan svenska svarar jag på svenska.

   Det finns i dag olika uppfattningar om huruvida vi ska åka till Grekland eller inte. Grekland, som är en parlamentarisk demokrati, har satt upp ett antal regler och rutiner för hur de ska hålla spridningen av coronaviruset i schack.

   Vi utgår från att alla som vill resa till Grekland följer dessa regler. En av dem är att alla svenskar som landar på grekiska flygplatser testas på flygplatsen och måste invänta svar innan de får resa vidare.

   Inkubationstiden är nästan alltid 3-5 dagar. Ibland, men väldigt sällan upp till 14 dagar.

   Jag har försökt räkna ut sannolikheten för att den som landar i Grekland blivit smittad mindre än 7 dagar innan hen landade i Grekland. Ingångsvärden: Konstaterade fall per vecka i Sverige ligger just nu på ca 2 000 per dag. Det är 0,1 promille av befolkningen. Efter 15 juli kommer ungefär 15 plan i veckan att flyga från Sverige til Grekland. Det är ungefär 20 000 personer, med normal kabinfaktor. Det betyder att 0,1 promille av 0,1 promille av de svenskar som landar Grekland kan antas ha Covid-19 som inte syns vid provtagningen. Det betyder rent statistiskt att en svensk med Covid-19 slinker genom nätet var tredje dag. Då har jag ändå varit generös och satt snitt-tiden till sju dagar.

   Av de drygt 35 000 tester som gjordes på grekiska flygplatser mellan 1 och 12 juni var 0,2 procent, eller 76 personer, positiva. Det är sju om dagen. De sitter alla i karantän på den grekiska statens bekostnad.

   Som vanligt är det kombinationen av rädsla, dåliga kunskaper och falsk information som föder och göder fördomar och hat. Just nu sitter hundratals greker bosatta i Sverige och hoppas kunna komma hem och träffa sina vänner och familjer. På Rhodos och Kreta väntar tusentals anställda och företagare på att några ska komma till deras tomma hotell, barer och restauranger. Jag känner flera av dem. Den här texten landade i en av Facebookgrupperna i går:

   ”Hello everyone! I am one of the restaurant owners (Socrates) in Platanias and I have something to say. Most of us are in difficult situation this year, we have already lost half of the season. Our employees are waiting for us to open one of these days to make some money to survive until the next season. We are in the same situation with them. We put all our hopes in the next 3 months. So, please, those who have decided not to come this year keep it to yourselfs. Don’t try to discourage those who want to come. Because we need you now, this year. Crete is the safest place to come for holidays in whole Europe for the moment. We definitely don’t need posts about Corona virus or “see you next year”. Just keep it for yourselfs. If you are truly Cretan friends, you’ll understand what I wanted to say. Thank you and best wishes to all of you!❤️”

   Svar
 • 6 juli, 2020 kl. 12:58
  Permalink

  Greece will start accepting direct flights from the UK from July 15, government spokesman Stelios Petsas said on Monday.

  As regards Sweden, Greek authorities are monitoring epidemiological data in the country and will make any decisions based on the progress of that, he said.

  Referring to a series of measures announced by Prime Minister Kyriakos Mitsotakis last week, Petsas said the key aim was to support employees in the tourism sector which has been hard hit by the pandemic.

  He added that Greece is among a handful of countries that ”continues to carry out targeted inspections on travelers.”
  Online

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: