fbpx

Varför tar inte Greklands regering chansen att bygga om turismen?

När Greklands regering 1 juli öppnade landet för utländska turister visste den att intäkterna skulle minska med uppåt 80 procent jämdört med 2019. Den stod inför ett vägval:

  1. Satsa på individuell turism, som faktiskt sedan några år är mer inbringande än charterturism.
  2. Satsa på charterturism i förorterna med tonvikt på All Inclusive från de största marknaderna, som Tyskland och Storbritannien.

Nu vet vi vad den valde: Massturismen. Dagen innan öppnandet skrev den grekiska turistministern under PR-mässigt lämpliga former (specialchartrat plan från Tyskland) på ett avtal med den tyska resejätten TUI om att ”tillsammans marknadsföra Grekland” (Läs: grekiska skattepengar ska användas till att göra reklam för TUI). Målet är att TUI ska få 1,5 miljoner av sina kunder att resa till Grekland i sommar. Bolaget hotade förmodligen med att annars flyga ner dem till Spanien, Turkiet eller Kroatien.

Frukost på boutiquehotellet Hanim i Chania. Foto: John Göransson.

Förutom att avtalet sannolikt strider mot EU:s konkurrensregler är det svårt att förstå logiken. Grekland fick en unik chans att minska beroendet av miljöstörande massturism, med relativt låga intäkter för Grekland, mot en mer kvalitetsmedveten, småskalig och hållbar turism, som dessutom ger betydligt mer intäkter till landet, räknat per besökare. Så blev det inte den här gången heller, kan vi konstatera. Debaclet med det svenska TUI-planet på Rhodos förstärkte intrycket ytterligare.

Veterantåg i Pelion. Foto: John Göransson.

Maria Katsounak är en känd grekisk kulturjournalist och programledare. Hon undrar i en krönika i Ekathimerini varför inte Grekland kan lära sig något av exemplet Venedig. Hon berättar hur invånarna i denna svårt turistskadade stad, med 10 miljoner årliga besökare, har valt att se pandemin som en möjlighet att helt tänka om vad gäller turismen. Enligt New York Times försöker Venedigs politiska ledning utveckla en lokal ekonomi som inte enbart är beroende av turism, utan lockar utländska investerare genom att rusta sina två universitet och göra om övergivna byggnader till miljöforskningscentra.

Är det någon som har liknande tankar om Santoroni och Mykonos, eller om Kreta och Rhodos?”, frågar hon retoriskt. ”Hur ska vi ta oss ur beroendet av en enda intäktskälla? Hur ska vi använda våra kunskaper, våra tillgångar och vår infrastruktur för att skapa något nytt och annorlunda?” Det undrar Grekland All Exclusive också.

Mikrobryggare på Ali i Thessaloniki. Foto: John Göransson.

En satsning på hållbar turism är också en satsning ut ur beroendet av turistintäkter. Det kanske hade varit bättre att denna gång prioritera ner barnfamiljerna och pensionärerna, den grekiska massturismens ständiga huvudmålgrupper. Grekland erbjuder så många upplevelser vid sidan om bar för far, solstol för mor och glassfrossa för barnen. Varför inte natur, gastronomi, äventyr, kultur..?

Äventyrsguide i Zoumerka. Foto: John Göransson.

Det var SAS och Aegean som fick ställa in plan som var fulla av hemvändande Greker och Greklandsälskare på väg till Aten och Thessaloniki. (SAS fick landa med ett plan 1 juli. Drygt 140 av passagerarna var greker.)

Det var TUI som fick flyga ner ”buffébesvikna” barnfamiljer till sitt eget All Inclusive-hotell på Rhodos. Turisterna berättade att allt var stängt utanför hotellet. Om det var coronaviruset eller All Inclusive-hotellen som hade orsakat detta framgick inte riktigt av artikeln i Aftonbladet.

Ägare och anställda på The 5, Chania. Foto: John Göransson.

Regeringens agerande sänder en tydlig signal till de många unga greker som försöker erbjuda något nytt. Som öppnar gourmetrestauranger och boutiquehotell. Som startar mikrobryggerier och guidar äventyrsturister i Epirus. Som erbjuder agroturism och matlagningskurser på sina jordbruk. Signalen är: vi bryr oss inte om era ansträngningar. Vi skriver avtal med en tysk resejätte som flyger ner samma människor till samma platser, år efter år. Turister som aldrig har fått uppleva det ”riktiga” Grekland, än mindre det ”alternativa” Grekland.

Halva vinmakarfamiljen Gerouvassilliou. Foto: John Göransson.

Ni hade chansen efter juntans fall 1974. Ni hade chansen igen efter krisen 2017. Ni tog den inte då, nu missar ni den igen. Nästa gång kommer Grekland att vara ännu mer beroende av massturism, vad gör ni då? Gör om Chania till Disneyworld? Bygger om spetälskekolonin Spinalonga till All Inclusive för britter? Kör Mama Mia – The Party på repeat på Skiathos?

Det är inte riktigt försent ännu. Gör om, gör rätt!

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: