fbpx

Vad gäller om du vill resa till Grekland?

Här har vi samlat allt vi tror att du behöver veta. Artikeln gäller dig som flyger direkt från Sverige. En del ytterligare information finns här. Från och med 16 september skippar Grekland kravet på Covid-19-test för svenskar. Artikeln uppdaterades 16 september.


Nödåtgärder

Flera av de mest populära resmålen i Grekland har särskilda restriktioner. Krav på munskydd även utomhus, stopp för folksamlingar över nio personer och krav på att alla uteställen stänger vid midnatt är några av åtgärderna. läs de senaste artiklarna på Grekland All Exclusive för mer detaljerad information.

Generellt

De grekiska reglerna är väldigt lika de svenska, eftersom de baseras på vetenskapliga rön. Men det finns två viktiga undantag:

 1. I Sverige är det bara företagen (främst i besöksnäringen) som kan straffas om de bryter mot reglerna som ska förhindra smittspridning. I Grekland är det inte rekommendationer utan lag. Tusentals har fått böta för att de har brutit mot reglerna.
 2. I Grekland tror man på ansiktsmasker. De är obligatoriska på många platser inomhus. Det kan kosta 150 euro att strunta i det.

Du ska ha ansiktsmask i kollektivtrafiken, på båtar, flygplatser och terminaler, i butiker och på många andra offentliga platser inomhus. Om du bryter mot förbudet riskerar du att få böta 150 euro. På Paros och Antiparos måste du även ha munskydd även utomhus.

Booking.com

Från och med lördag 1 augusti utvidgas kravet till att gälla i princip alla offentliga platser inomhus, även kyrkor.

Du ska hålla minst 1,5 meters avstånd till andra människor och sällskap, på en del platser, som vid poolen, är det två meter som gäller.

Använd kreditkort, gärna kontaktlöst. Alla utom taxibilar måste acceptera kreditkort.

Om du blir tillsagd av en polis att flytta på dig från exempelvis en strand är det bara att lyda. Annars kan du hamna på stationen och du kommer garanterat att få böta. Polisen har väldigt tydliga instruktioner.

Många greker är livrädda för svenskar just nu. Respektera det. Det finns greker som struntar i reglerna, det betyder inte att du också kan göra det. Greker är bra på att få människor att känna sig välkomna, de är också bra på att få oss att känna oss ovälkomna.

Avresan

Du måste fylla i en blankett kallad PLF (Passenger Locator Form) online senast 24 timmar innan du anländer till landet. Du hittar blanketten här. Du får sedan ett svar med en QR-kod som du måste visa upp när du landar. Den kommer oftast kvällen innan avresan. Du kan ha svaret i mobilen eller som en utskrift. All information om vad som gäller finns här (engelska).

Du måste ha munskydd från det du kliver in på flygplatsen i Sverige tills du kliver ut från flygplatsen i Grekland. Du kommer att bli väl påmind om detta av skyltar, högtalarupprop och personal. Om du vill komma fram, gör som du blir tillsagd!

Ankomsten

Det kan hända at du blir utvald för att lämna Covod-19-test på flygplagtsen. Det är myckegt smidigt och tas med en bommullspinne i svalget. När du har lämnat ditt test kan åka hem eller till din förbokade inkvartering (som du har uppgett i din PLF). Du behöver inte längre sitta i karantän och vänta på provsvar, men du ska vara försiktig. Om du inte har fått svar efter ett dygn så kan du räkna med att ditt provsvar är negativt. Myndigheterna kontaktar numera bara dem som testar positivt. Läs mer här (engelska).  QR-koden avgör om du måste testas när du landar.

Från flygplatsen

Om du åker buss eller taxi från flygplatsen måste du ha munskydd. Desinficera händerna innan du går ombord. Bussar och taxibilar har begränsad kapacitet för att undvika smitta.

På inkvarteringen

Incheckningen är flyttad till tidigast klockan 15.00 och utcheckningen till 11.00, för att hotellet ska hinna desinficera rummen mellan gästerna. Du kommer att mötas av mycket plexiglas, handsprit och instruktioner.

Räkna med att ditt hotellrum är betydligt mer sterilt än du kanske är van vid. Prydnadsföremål, tidningar, böcker och annat ska vara bortplockade. Du kan bli tvungen att själv bädda din säng och byta handdukar. Du får inte ta emot besökare på rummet.

Alla inkvarteringar (hotell, pensionat, hyresrum, campingar…) måste ha avtal med en läkare och en rutin för att isolera gäster med konstaterad eller misstänkt Covid-19.

I restaurangen, baren och caféet

Du kommer att känna igen dig från Sverige. Minst 1,5 meter mellan gästerna (utom sällskap).

Sedan 11 augusti är det förbjudet för barer och klubbar att ha öppet mellan midnatt och 07.00 på bland annat följande platser:

 • Attica, inklusve Aten
 • Thessaloniki
 • Kreta
 • Rhodos
 • Kos
 • Korfu
 • Mykonos
 • Santorini
 • Zakynthos
 • Paros
 • Antiparos
 • Östra Makedonien
 • Thrakien
 • Halkidiki
 • Larissa
 • Volos
 • Katerini
 • Poros

I butiken

Alla måste ha ansiktsmask i alla butiker. Varje butik har ett maximalt antal kunder som får vistas där samtidigt, så var beredd på att köa utanför.

Vid poolen

Det ska vara minst två meter mellan gästerna. Solstolar, bord, menyer och annat måste desinficeras mellan varje gäst.

På stranden

På organiserade stränder gäller i princip samma regler som vid poolen. Det ska vara minst fyra meter mellan parasollerna och högst två personer får ligga under varje parasoll (gäller inte familjer med barn). Det är obligatoriskt att lägga en handduk på solstolen. Serveringarna får inte erbjuda sittplatser.

På båten

Du måste ha munskydd och hålla avstånd (1,5 meter) överallt, såväl på däck som inomhus. Alla båtar har begränsad kapacitet, så det kan bli svårt att få plats.

På turistbussen

Bussarna får bara vara halvfulla. Du ska ha ansiktsmask och desinficera händerna innan du stiger på.

Hyrbilar

Alla hyrbilar måste desinficeras mellan varje kund.

Hos frisören

Du måste beställa tid och du måste ha ansiktsmask, så skäggtrimmningen får du klara av själv.

3 reaktioner till “Vad gäller om du vill resa till Grekland?

 • 19 juli, 2020 kl. 16:34
  Permalink

  Hotellpersonal och inkastare är knappast representativa för Greklands befolkning.

  Svar
 • 19 juli, 2020 kl. 15:53
  Permalink

  Fast det där att man måste vänta på hotellet i 24 timmar hade väl grekerna lättat? Nu är väl kravet bara att man ska iakta försiktighet och inte röra sig allt för långt från hotellet men nu är det alltså möjligt att tex besöka stranden redan de första 24 timmarna. Sen hade de väl tagit bort maskkravet i köpcentra? https://greklandallexclusive.com/2020/07/08/grekerna-kastar-masken/

  Svar

Jag tar gärna emot kommentarer!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: